românia va avea primul muzeu dedicat jocurilor video
foto Economica.net

Asociația Arhivelor și Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (AAPCJV) propune crearea unui muzeu dedicat jocurilor video în București, denumit „Video Games Museum”. Această inițiativă, susținută de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) și finanțată prin donații private, își propune să conserve și să evidențieze patrimoniul jocurilor video românești și internaționale ca fenomen cultural ce a influențat generații întregi de la începuturile sale, scrie presa națională.

Conform unui comunicat de presă, deschiderea oficială a Muzeului Jocurilor Video este planificată pentru ultimul trimestru al anului 2024, iar locația exactă a muzeului urmează să fie anunțată în curând.

În cadrul acestei inițiative, AAPCJV a adus în echipa proiectului pe Andreas Lange, curatorul ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare muzeu de jocuri video din Europa, care se va ocupa de aripa universală a muzeului.

Prin colaborarea cu RGDA și cu sprijinul liderilor din industria de gaming din România, muzeul va evidenția contribuțiile semnificative ale dezvoltatorilor români la industria globală a jocurilor video, prin aripa dedicată jocurilor create în România.

Video Games Museum va oferi vizitatorilor o călătorie în istoria jocurilor video, prezentând evoluția acestora de la simpli pixeli la universuri complexe care fascinează imaginația. Expozițiile vor include o varietate de artefacte, precum console de jocuri, software original, artă conceptuală și interviuri cu dezvoltatori, creând o experiență imersivă și educativă pentru toate vârstele.

Printre jocurile prezentate în cadrul muzeului, vizitatorii vor putea interacționa cu primul joc dezvoltat în România, „Astro 64”, în anul 1978, de către Viorel Darie pentru mașina de calcul Felix C-256.

„Industria de gaming este în continuă expansiune la nivel global, apropiindu-se de o valoare de 200 de miliarde de dolari în 2024, depășind cumulat industria de muzică și de film. România merită să fie reprezentată pe harta internațională a țărilor care au un muzeu dedicat gaming-ului. Această inițiativă subliniază nu doar moștenirea lăsată de pasionații și dezvoltatorii români de jocuri și hardware, ci și interesul crescut al brandurilor și companiilor de a se implica activ în lumea gamingului, pentru a accesa audiențe noi”, a subliniat Vlad Popovici, expert în industria de gaming și co-fondator AAPCJV.

„Jocurile interactive ne diferențiază de celelalte specii. De la începuturile omului, ne-am jucat analogic. În ultimii 50 de ani, am început să ne jucăm digital, iar realitățile noastre se succed de la virtual la real. Este normal să fim nostalgici și să ne considerăm personaje din jocuri video. Imaginați-vă o călătorie de la Pong la Mario, un Xbox lângă un Tetris, care este vis-a-vis de un Solitaire, unde două mișcări la stânga duc la Quake, și unde deasupra este Prince of Persia văzut prin noul Apple Vision. Istoria interactivă a umanității în RGB, cu sute de console și mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum”, a declarat Miloš Jovanović, director de creație și co-fondator AAPCJV, gamer din anii ’70.

„Suntem încântați să lansăm acest proiect emblematic care marchează recunoașterea jocurilor video ca elemente fundamentale ale culturii contemporane. Muzeul Jocurilor Video va fi un spațiu unde pasionații de toate vârstele pot explora, învăța și găsi inspirație în istoria și arta jocurilor video. Această inițiativă subliniază angajamentul nostru de a recunoaște și de a sărbători jocurile video nu doar ca formă de divertisment, ci ca parte importantă a patrimoniului cultural, care influențează generații întregi”, a adăugat Adrian Ștefănoiu, co-fondator AAPCJV.

Ultima oră

Comentariul meu