noul pug al sibiului va permite amenajarea unui restaurant fără acordul tuturor vecinilor(video)

Ultima dezbatere publică pe tema noului Plan Urbanistic General al Sibiului a avut loc miercuri, 3 aprilie în incinta Stadionului Municipal. Dezbaterea s-a adresat reprezentanților din sectorul Horeca. Arhitectul Alexandru Cristian a făcut o scurtă prezentare a documentației PUG ce privește zona alimentației și publice și a turismului, după care cei 19 participanți înscriși au avut ocazia să adreseze întrebări.

În timpul dezbaterii publice, Horațiu Bujac, președintele Horeca Sibiu, a adus în atenție o problemă legată de acordul necesar din partea proprietarilor vecini ai unui spațiu care urmează să-și schimbe destinația. A subliniat că obținerea autorizației poate deveni dificilă atunci când toți proprietarii trebuie să fie de acord, în special cei care se opun acestor schimbări.
„În cazul amplasării în cazul imobilelor de locuit autorizarea se face doar cu acordul tuturor coproprietarilor. Sunt anumite locații care sunt în case cu 30 de proprietari, oameni în vârstă, care nu vor să semneze niciodată schimbarea de destinație. Noi ca și antreprenori închiriem spațiul, cu un contract de închiriere de o lună, două pentru amenajare. Din cauza acestui vecin care să zicem e plecat în Germania, pe care trebuie să îl cauți să îți dea semnătura, autorizarea durează peste 12-24 de luni, timp în care noi suportăm angajați pentru că trebuie să le plătim salariile, plătim utilități, contractul de închiriere. Cred că doar cei cu pereții comuni ar trebui să-și dea acordul”, a sus Horațiu Bujac, Președintele Horeca Sibiu.

noul pug al sibiului va permite amenajarea unui restaurant fără acordul tuturor vecinilor(video)
Horațiu Bujac, președinte Horeca Sibiu

Secretarul General al Primăriei Sibiu, Dorin Ilie Nistor a explicat că această situație este clarificată în momentul de față, astfel încât, pentru primirea avizului de transformare a unui spațiu de locuit într-unul destinat alimentației publice, este necesar doar acordul proprietarilor cu perete comun, respectiv cei din dreapta, stânga, sus și jos.
„Această prevedere a fost atenuată. Este limitată doar la cei care au pereți comuni. Este legea 196 și o vom aplica în consecință(…) E mai ușor de obținut în justiție un acord forțat restrâns la maxim 3-4 persoane decât la 30, dacă aveți așa ceva prin curte. Bineîțeles și instanța analizează reavoința proprietarului. Trebuie respectat și dreptul lui de proprietate, de a se bucura de ea, cu regim de locuință dar și dreptul dumneavoastră de a desfășura activăți comerciale. Și asta o să scriem în regulament, că practic acordul se limitează doar la pereții spațiului”, a spus Dorin Ilie Nistor.

noul pug al sibiului va permite amenajarea unui restaurant fără acordul tuturor vecinilor(video)
Secretar General: Dorin Ilie Nistor

Vecinii, „dușmanii” chiriașilor, pun bețe în roate cu orice ocazie

În aceeași temă, Catalin Dobrotă, administrator BLISS GROUP, a evidențiat necesitatea ca și parterele cu acces direct la stradă ale clădirilor din Centrul Sibiului să poată obține autorizație de funcționare fără a fi necesar acordul proprietarilor. El a subliniat că opoziția unor vecini care impiedica buna desfășurare a restaurantelor poate avea un impact negativ asupra turismului în acest sens.
„Centrele orașelor mari sunt împânzite de aceste activități de Horeca. Ce sesizăm este că toate parterele care a front stradal, ar trebui ocupate cu aceste tipuri de activități, în special restaurante sau activități comerciale. Din câte constatăm în Sibiu, sunt mulți coproprietari care blochează procesele de transformare din spații de locuit, sau alte spații, în spații comerciale sau mai mult, în spații de alimentație publică. Ca să blochezi un astfel de proces care ar periclita, să zicem frontul stradal care ar trebui să aibă o astfel de destinație, considerăm oportun să se realizeze transformarea aceasta a destinației, măcar pentru fronturile stradale din spații comerciale în spații de alimentație publică fără acordul vecinilor. Probabil există niște limitări legale legate de această transformare, dar ca să fii blocat de persoane răuvoitoare, sunt cazuri particulare pe care primăria le cunoaște. Proprietarii aceia nu acceptă decât să se desfășoare biblioteci sau alte spații care blochează pur și simplu dezvoltarea orașului. Trebuie pur și simplu dezvoltarea orașului. Trebuie să înțelegem că Horeca susține o mare parte din acest turism și fluxul de turiști către Sibiu. Poate se găsește o soluție de a se transforma aceste destinații, măcar cele care sunt spații comerciale, spații de alimentație fără a fi frânați de reaua voință a vecinilor”, a spus Cătălin Dobrotă.

noul pug al sibiului va permite amenajarea unui restaurant fără acordul tuturor vecinilor(video)
Cătălin Dobrotă, administrator BLISS GROUP

Primăria susține își dorește ca activitățile Horeca să se desfășoare în armonie de dragul turiștilor

Dorin Ilie Nistor a explicat faptul că există anumite restricții legale cu privire la acest aspect ce au nevoie de o analiză atentă pentru a găsi cea mai bună soluție.
„Căutăm soluții de a atenua această problemă însă avem restricții legale. Cu siguranță prevederile vor fi pentru a facilita dezvoltarea acestei ramuri de comerț”, a explicat Secretarul General.
De asemenea, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a exprimat înțelegerea și sprijinul față de această problemă, subliniind că administrația publică își dorește să faciliteze și să sprijine procesele pentru ca activitățile din sectorul Horeca să se desfășoare într-o manieră armonioasă, în beneficiul creșterii turismului în Sibiu.
„Cred că realizați că noi ne dorim să continuăm cu această activitate pentru că însăși Primăria investește foarte mulți bani în direcția atragerii turiștilor. Altfel, dacă nu am dat bani prin agendele, prin evenimentele care se desfășoară și alte activități, nu ar veni atâția turiști. Ne dorim să continue într-un mod frumos și civilizat. Știu că și dumneavoastră vă fac probleme vecinii, nu mi se pare normal, dar legislația este deocamdată foarte specifică și restrictivă(…) Și noi ne-am dori ca acest front să fie destinat acestor activități”, a spus Astrid Fodor.

noul pug al sibiului va permite amenajarea unui restaurant fără acordul tuturor vecinilor(video)

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. Primăria Sibiu NU A INFORMAT echipa care a realizat proiectul PUG despre nemulțumirile cetățenilor de-a lungul timpului pentru a se evita că noul PUG să permită din nou acele activități care au creat nemulțumiri. Datele (informațiile) proveneau de la Poliția Română, Jandarmerie, Poliția locală, Sanepid, Protecția mediului, etc
    PUG se face pentru TOȚI CETATENII și nu numai pentru HORECA, dezvoltatori imobiliari, arhitecți, etc care sunt interesați să câștige bani indiferent câtă suferință provoacă altor locuitori ai Municipiului SIBIU. Angajații primăriei sunt angajații ștatului, adică ai POPORULUI și au OBLIGAȚIA sa vegheze la respectarea prevederilor legale pentru asigurarea unei vieți liniștite și sănătoase populației.

  2. Exemple de localuri care au deranjat și deranjează in continuare vecinătatea (locatari din imobilele aflate vizavi de localuri sau pe aceeași stradă) prin activitatea lor (muzică la volum foarte mare) și clienții foarte gălăgioși: Oldies de pe str. Papiu Ilarian, Geea de pe str. Avram Iancu, Union, Einstein și alte localuri din Piața Mică, Mango din curtea Tribunalului Sibiu – str. Zaharia Boiu, Silva – Parcul Sub Arini, localul de la fosta fabrică de confecții Steaua de pe Bld. Victoriei, Mc Sim’s – str. G-ral Vasile Milea, Acasă – str. Stefan cel Mare, cabana Valea Aurie, etc. Aceste localuri nu au pereți comuni cu alte clădiri.
    Astfel de activități de deranjare a vieții locatarilor (de a nu le permite sa se odihnească) sunt folosite pentru a determina locatarii sa se mute dintr-o anumită zonă.
    De ce nu funcționează astfel de localuri in zonele unde locuiesc șefi din primărie, consiliu local și județean, Prefectura, judecătorie, procuratura, poliție, etc dacă nu deranjează?

  3. Cătălin Dobrotă???!!!Îmi pare rău că spun aceasta!Este un nesimțit! De ce nu cheamă pe toți cei care vor să facă restaurante la el în curte,dacă el crede că este normal să nu se ceară acordul vecinilor pentru construcția de restaurante.Probabil că el a fost la balamuc și îi plac manelele și muzica de doi bani care este la ora actuală în vogă în țară! Din păcate și la Sibiu! Este o mare nedreptate. Iar dacă Primăria și Consiliul Județean Sibiu,acceptă cererea acestui biped,reacția sibienilor ar trebui să fie imediată.. dar la câte șpăgi se dau pentru tot felul de construcții sinistre.Exemplu evident este acel Pueblo alb(bloc turn) din cărămidă BCA,de lângă Lidl-Mihai Viteazu- Dedeman,unde este adunată toată Vâlcea și care acoperă toată vederea spre frumoșii munți Făgărași.Și alte mizerii de construcții care au primit aviz de construcție prin șpagă.Așa este și mizeria aceea Tulip din zona Lomonosov și fostul Centrul de Calcul… dar ce mai contează urâțenia, distrugerea urbanismului,când sacul de bani ajunge acolo unde se iau decizii