șeful comandamentului nato de la sibiu laudă pregătirea soldaților români. cristian dan: ”nu e diferenţă între militarul român şi american”

Comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est (MNC-SE), general-maior Cristian-Daniel Dan, este la conducerea unei dintre cele mai strategice structuri NATO, care a consolidat Sibiul ca punct de referință pe harta Europei în ceea ce privește securitatea militară. Prin înființarea MNC-SE, Alianța a dobândit „o abordare unitară pe tot flancul”, de la nord la sud, pentru a face față amenințărilor potențiale, a declarat general-maiorul Cristian-Daniel Dan într-un interviu acordat AGERPRES.

Apreciind că principalele amenințări cu care se confruntă România și NATO sunt războiul declanșat de Rusia în Ucraina și atacurile teroriste, general-maiorul Cristian-Daniel Dan a subliniat dificultatea de a estima momentul și modul în care va fi încheiat conflictul din Ucraina.

Cu o vastă experiență, inclusiv în teatrele de operații, comandantul MNC-SE a evidențiat profesionalismul militarilor români, comparabil cu cel al colegilor lor americani, fiind foarte apreciați de comandanții NATO. De asemenea, general-maiorul Cristian-Daniel Dan a subliniat sacrificiul militarilor români și al familiilor acestora.

În cadrul interviului acordat AGERPRES, general-maiorul Cristian-Daniel Dan a subliniat importanța Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est pentru NATO, evidențiind că acesta reprezintă un element crucial în asigurarea securității pe întregul flanc al Alianței. Prin crearea MNC-SE, NATO a consolidat capacitatea sa de a răspunde unitar amenințărilor de securitate de la nord la sud.

Referitor la provocările actuale, general-maiorul Cristian-Daniel Dan a evidențiat războiul din Ucraina ca fiind una dintre cele mai mari amenințări, subliniind necesitatea continuării sprijinului acordat Ucrainei de către NATO. De asemenea, a menționat importanța contracarării amenințării teroriste, subliniind rolul crucial al unei abordări unitare și a pregătirii constante.

”Pe perioada pregătirii sunt acelea pe care ţi le asumi prin jurământul faţă de ţară, ceea ce înseamnă şi asumarea faptului că vei fi, la un moment dat, departe de familie. Dar să revin la misiune, perioada de pregătire este extrem de importantă. De ce, pentru că acolo înveţi să te bazezi pe colegul din stânga, din dreapta sau pe ordinul dat sau primit. Ştii că ordinul va fi executat şi ştii că prin aceasta nu-i vei pune militarului viaţa în pericol. Dar în acelaşi timp am grijă şi de mine şi de colegi, astfel încât să îmi duc la îndeplinire misiunea. În misiunile din Afganistan din anul 2010, cu Batalionul 812 Infanterie de la Bistriţa, ca şef de stat major şi în cea din 2012 cu Batalionul 32 Infanterie de la Timişoara ca şi comandant, noi, militarii români, am luptat cot la cot alături de militarii aliaţi. În cadrul Alianţei n-am văzut nicio diferenţă între militarul român şi cel american. Sunt la fel de profesionişti, la fel de buni camarazi, la fel de dedicaţi încă din perioada de pregătire, pentru că orice misiune se execută având la bază o etapă de pregătire. (…) Şi am avut succes. Şi, repet, nu am văzut niciun fel de diferenţă. Dimpotrivă. Cred că românii au fost apreciaţi de către comandanţii NATO pentru profesionalismul de care au dat dovadă.” a declarat Șeful Comandamentului NATO din Sibiu.

În contextul celor 20 de ani de apartenență a României la NATO, general-maiorul Cristian-Daniel Dan a recunoscut sacrificiile făcute de militarii români în teatrele de operații și contribuția semnificativă a României la consolidarea securității euro-atlantice. Apreciind adaptabilitatea și profesionalismul militarilor români, general-maiorul a subliniat importanța pregătirii constante și a echipamentului modern în menținerea capacității operaționale a forțelor armate române și a Alianței.

În concluzie, general-maiorul Cristian-Daniel Dan a subliniat rolul esențial al Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est în consolidarea securității și stabilității pe flancul sud-estic al NATO, evidențiind contribuția României la consolidarea Alianței și necesitatea unei abordări unitare în fața provocărilor de securitate.

Ultima oră

Comentariul meu