carnea de pui contaminată cu salmonella retrasă din mai multe magazine din românia. anpc a dat amenzi în valoare de peste 45.000 de lei

Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi în valoare totală de peste 45.000 de lei și au oprit temporar de la comercializare mai multe loturi de produse din carne de pui, în care a fost confirmată prezența bacteriei Salmonella, în urma unor controale realizate în magazine la nivel național.

Prezenta Salmonella a fost depistată în probele de organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, în probele de pui și organe de pui produse de Vanbet SRL sub marca proprie Penny „Hanul Boieresc”, și în probele de carne de pui marca „Coco Rico”, produse de Aaylex SRL, la Metro, scrie Economica.net

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în urma prelevării de probe la produsele suspectate de contaminare, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei și au fost temporar oprite de la comercializare loturile de produse afectate, ulterior primirii rezultatelor. Cele confirmate cu prezența Salmonella au fost direcționate către distrugere.

În cadrul acțiunilor de control desfășurate, s-au prelevat probe de carne de pui clasică comercializată în țară, care au fost trimise către laboratoarele de analiză autorizate de pe teritoriul României. Rezultatele inițiale ale acestor analize au relevat următoarele aspecte:

  • Probele prelevate în județul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internațional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focșani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis.
  • Probele prelevate în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, din pui și organe de pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
  • Probele prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
  • Probele prelevate în magazinul Penny Bucureștii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca „Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella.
  • Probele prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca „Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella.
  • Probele prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui produsă de Agricola Internațional SRL, au fost confirmate cu Salmonella.

Conform ANPC, în cazul identificării Salmonella spp. în probele de alimente de origine animală, conform legislației europene, se aplică următoarele măsuri:

  • Produsele contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, aflate la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, sunt declarate improprii consumului uman, reținute oficial și retrase de pe piață.
  • Produsele contaminate, dar nedestinate comercializării, vor fi supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea riscului, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de un control microbiologic pentru fiecare lot de fabricație.

Regulamentele Europene relevă că identificarea microbiologică a Salmonellei spp. în carne de pasăre proaspătă/produse din carne de pasăre proaspătă este neconformă, reprezentând un indicator al lipsei siguranței alimentare și impunând măsuri corective conform legislației specifice.

Ultima oră

Comentariul meu