solar energy panels near the modern building
Photo by Manny on Pexels.com

Discuţiile despre finanţe sunt de obicei sensibile, mai ales că fiecare dintre noi se confruntă cu propriile probleme legate de acest subiect, iar obiectivele financiare diferă de la persoană la persoană. Din fericire, educaţia financiară este din ce în ce mai populară, ceea ce face că informaţia să fie mai uşor de accesat că niciodată.

Când vine vorba de economii, există soluţii pentru toate bugetele, unele dintre ele chiar uşor de pus în practică. Descoperă-le mai jos:

Încearcă surse alternative de energie

Costurile facturilor sunt din ce în ce mai ridicate, însă există soluţii eco-friendly pe care merită să le încerci. Sursele de energie alternativă, precum cea solară, te pot ajuta să economiseşti bani pe termen lung, mai ales dacă locuieşti la casă.

Panourile fotovoltaice reprezintă cea mai populară alegere când vine vorba de energie verde. Acestea transforma energia solară în energie electrică, fără să impacteze negativ mediul. Poţi instala panouri fotovoltaice indiferent de zona în care locuieşti, cu ajutorul unei echipe de specialişti.

Preţul unui sistem de panouri fotovoltaice începe de la 1000 de lei şi poate ajunge la sute de mii de lei, însă investiţia se amortizează în timp.

Pregăteşte mai multe mese acasă

Mâncarea de la restaurant poate fi destul de costisitoare, fie că ieşi în oraş, fie că îţi comanzi cu livrare acasă. O metodă simplă de a economisi bani este să începi să pregăteşti mai multe mese acasă. Nu numai că vei economisi bani, ci îţi va fi şi uşor să controlezi calitatea ingredientelor pe care le foloseşti. Vei şti exact ce ingrediente conţine fiecare preparat şi va fi mai simplu să ai un plan alimentar echilibrat.

Descoperă magazinele secondhand

Hainele secondhand pot fi la fel de bune precum cele noi, ba mai mult, reciclarea si refolosirea pieselor vestimentare poate ajuta la protejarea mediului. Industria modei consumă o mulţime de resurse esenţiale ale planetei, de aceea refolosirea şi reutilizarea hainelor e o variantă câştigătoare dacă îţi doreşti să protejezi mediul înconjurător.

Când alegi haine secondhand faci şi o alegere smart din punct de vedere financiar. Vei economisi sume considerabile de bani dacă alegi haine la mâna a doua, mai ales că o mulţime de magazine de acest tip oferă piese vestimentare la preţuri ce pornesc de la câţiva lei.

Foloseşte programe de cashback

Programele de cashback au un mod de funcţionare foarte simplu. Achiziţionezi un produs sau un serviciu prin intermediul ofertei, spre exemplu un link pus la dispoziţie de aplicaţia de cashback, iar ulterior primeşti înapoi o parte din bani. Unele programe de cashback oferă înapoi 3% din preţul total, altele chiar mai mult, 10% sau chiar 15%.

Programele de cashback sunt o alegere excelentă dacă vrei să economiseşti bani, mai ales că găseşti oferte la o mulţime de produse, de la alimente şi până la haine sau cărţi.

Unde găseşti programe de cashback? Există aplicaţii dedicate, dar şi branduri ce oferă programe prin intermediul aplicaţiilor bancare sau de telefonie mobilă.

Planifică activităţi în aer liber

Activităţile în aer liber îţi permit să te bucuri de timp de calitate cu cei dragi, fără să cheltui sume mari de bani. Poţi să organizezi un picnic în parc, plimbări în aer liber în centrul oraşului sau chiar o sesiune de badminton la iarbă verde. Nu trebuie neapărat să cheltui bani la restaurante şi cafenele ca să fructifici timpul liber.

Când vremea nu este prea prietenoasă, te poţi orienta către activităţi acasă. Invită-ţi prietenii la o cină homemade sau un pahar de vin, organizează o seară de jocuri de societate sau încearcă un proiect de amenajare DIY.

Încearcă să îţi foloseşti creativitatea când vine vorba de petrecerea timpului liber. Astfel, poţi să găseşti o mulţime de activităţi interesante şi fun, care să nu implice costuri prea mari.

Există câteva soluţii practice pentru a economisi bani, cu rate de eşec foarte mici. Trecerea la energie verde și instalarea unor panouri fotovoltaice, reprezintă o astfel de soluţie, la fel ca folosirea aplicaţiilor de cashback sau achiziţionarea de produse secondhand.

Ultima oră

Comentariul meu