sibian condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu o minoră de 13 ani
foto: arhivă

Un sibian în vârstă de 20 de ani a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru comiterea unui act sexual cu o minoră. Omul avea o relație cu fata, în vârstă de 13 ani la acea vreme, iar părinții ei au sesizat autoritățile. 

Fata în vârstă de 13 ani și bărbatul în vârstă de 20 de ani se cunoșteau de mai multă vreme, fiind consăteni într-un sat din apropierea municipiului Sibiu. În luna septembrie 2023, aceștia au început o relație, sibianul știind exact câți ani avea minora. După aproape o lună, la început de octombrie, fata a ajuns în dormitorul sibianului și au întreținut relații sexuale. „În timpul serii, persoana vătămată se afla în parcul din localitate, cu inculpatul, sora acestuia și prietenul acestuia. Deoarece era frig, inculpatul le-a propus tuturor să meargă acasă la el. În acest context, persoana vătămată a acceptat să meargă la domiciliul inculpatului. Ajunși la domiciliu, persoana vătămată a susținut că inculpatul i-a propus să întrețină relații sexuale și ea a acceptat. S-au deplasat în dormitorul locuinței, în timp ce în bucătărie au rămas sora și prietenul inculpatului. În dormitor, au întreținut relații sexuale neprotejat”, se arată în rechizitoriul publicat pe rejust.ro. Zece zile mai târziu, în același dormitor, a avut loc un episod asemănător. 

În urma celor întâmplate, părinții fetei au sesizat autoritățile, iar oamenii legii au început cercetările. Minora a fost dusă la medic, acolo unde a fost examinată. „S-a constatat o deflorare mai veche de trei săptămâni”, potrivit raportului de expertiză medico-legală. Au fost audiați și martorii, respectiv sora și prietenul bărbatului, ambii declarând că știau de relația minorei cu tânărul de 20 de ani. Tot ei au declarat că nu li s-a părut că raporturile sexuale s-ar fi produs prin constrângere. La audieri, tânărul de 20 de ani a recunoscut faptele, spunând că avea „o relație de afecțiune reciprocă” cu minora. Totodată, el a semnat cu procurorii și un acord de recunoaștere a vinovăției. 

Închisoare cu suspendare

Instanța l-a condamnat pe bărbatul de 20 de ani la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor în formă continuată. El nu va sta după gratii, căci pedeapsa este una cu suspendare. „Văzând că inculpatul nu are antecedente penale, a colaborat cu organele judiciare, este integrat în societate, are loc de muncă, nu prezintă un profil infracțional conturat, instanța apreciază că pedeapsa este corect stabilită, fiind superioară minimului legal prevăzut de lege – cuantum necesar prin raportare la vârsta fragedă a persoanei vătămate și ținând cont că infracțiunea a fost săvârșită în formă continuată, proporțională și necesară pentru reeducarea și responsabilizarea inculpatului. Cu privire la modalitatea de executare, având în vedere criteriile expuse mai sus și pe baza cărora s-a făcut individualizarea pedepsei și apreciind că executarea efectivă a pedepsei nu este necesară, dar se impune condamnarea inculpatului și supravegherea conduitei sale, instanța apreciază că în mod corect s-a propus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, se arată în decizia instanței. 

Timp de patru ani, bărbatul se va afla sub supraveghere. El va trebui să presteze și muncă în folosul comunității în cadrul primăriei localității de care aparține. De asemenea, va trebui să anunțe schimbarea locuinței, schimbarea locului de muncă sau orice deplasare care depășește cinci zile. Inculpatul nu mai are voie să se apropie de fată și trebuie să îi plătească și 2.500 de lei, reprezentând onorariul avocatului fetei. 

Ultima oră

Comentariul meu