diferența dintre paștele catolic și cel ortodox. de ce se sărbătoresc în zile diferite?

Duminică, credincioșii romano-catolici și protestanți sărbătoresc Paștele, o sărbătoare crucială în creștinism care marchează învierea lui Isus Cristos, scrie ObservatorNews.

diferența dintre paștele catolic și cel ortodox. de ce se sărbătoresc în zile diferite?

Anul acesta, Paștele Catolic cade pe 31 martie, cu o distanță de cinci săptămâni față de Paștele Ortodox, programat pe 5 mai.

Această discrepanță este cea mai mare posibilă între cele două date într-un an. Motivul acestei diferențe se datorează utilizării a două calendare diferite: calendarul gregorian pentru catolici și calendarul iulian pentru ortodocși. Paștele Catolic poate cădea în martie sau aprilie, în timp ce Paștele Ortodox poate varia între aprilie și mai.

Calculele pentru stabilirea datei Paștelui se bazează pe două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și luna plină. Biserica Catolică folosește calendarul gregorian, introdus în 1582, în timp ce Biserica Ortodoxă se bazează pe calendarul iulian, un sistem mai vechi, introdus în 46 î.Hr. Paștele Catolic și Paștele Ortodox cad rar în aceeași zi, deoarece diferențele în calculul calendaristic fac acest lucru să fie puțin frecvent.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică