Ministrul Educației, Ligia Deca, se află vineri la Sibiu și, cu această ocazie, va semna contractul de finanțare pentru campusul dual ce se va construi pe Calea Dumbrăvii. Deca a vorbit despre importanța acestui proiect, arătând că acest sistem le va oferi tinerilor oportunități fără precedent.
Contractul pentru finanțarea campusul pentru învățământul dual de pe Calea Dumbrăvii din Sibiu va fi semnat, vineri, de către Ministrul Educației, Ligia Deca. Proiectul beneficiază de sprijinul mai multor parteneri, a arătat Deca în cadrul unei conferințe de presă, și va cuprinde mai multe specializări.
„Voi vizita Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu și, evident, vom semna contractul pentru investiția în învățământul dual, pentru campusul regional dual de la Sibiu. Avem o serie întreagă de parteneri, liderul de parteneriat este Universitatea Lucian Blaga. De asemenea, ca parteneri sunt și Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, municipiul Sibiu și șase unități de învățământ, respectiv Școala Națională de Gaz Mediaș, Liceul Tehnologic Avram Iancu Sibiu, Liceul Tehnologic Henri Coandă Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic George Barițiu Sibiu, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu. Avem și șase operatori economici care și-au asumat în primă instanță parteneriatul, SC Automecanica Mediaș SRL, Compa SA Sibiu, Continental Automotive, Marquardt, ODU România și SC Solina România Sântimbru. Practic principalele specializări vizate de proiect sunt mecanică, mecatronică, TIC, industria alimentară, comerț, electronică, silvicultură și transporturi”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educației a punctat că proiectul are o importanță majoră, având în vedere faptul că tinerii care vor să învețe o meserie vor putea face aici chiar și doctoratul. „Cred că este un pas extrem de important, pe de o parte în creșterea atractivității meseriilor și a pregătirii în sistem tehnologic dual, dar cred că este și un punct important în ideea creionării acelei rute duale complete, care oferă familiilor care aleg pentru copiii lor această rută garanția că, practic, tânărul va merge până unde îi permite potențialul și până unde dorește. Nu va mai fi limitat de un anumit nivel de calificare, ei putând să meargă până la doctorat pe filiera duală, o filieră care s-a demonstrat a fi de succes și pentru care mediul privat din județul Sibiu cred că este deja un partener real. În calitate de ministru mi-am menținut angajamentul pentru ca ruta duală completă să devină realitate în anul școlar 2029-2030, pentru tot ce înseamnă învățământ tehnologic din România. (…) Acest sistem oferă oportunități fără precedent, și pentru angajare, și pentru dezvoltare ulterioară”, a declarat Ligia Deca, Ministrul Educației, în cadrul unei conferințe de presă organizată vineri la Sibiu.
Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a fost prezentă la conferința de presă și a precizat că, în momentele în care liceele profesionale au fost desființate, „am avut de parcurs o etapă extrem de anevoioasă pentru a reuși să avem profesori și elevi la liceele tehnologice”. Potrivit acesteia, școlile în sistem dual sunt extrem de importante fiindcă aici tinerii se pot califica pentru meseriile așteptate de mediul economic.
Citește și: Cum va arăta campusul dual de pe Calea Dumbrăvii