Zeci de elevi sibieni, cât și profesori, care au avut grijă să devină liantul pentru obține astfel de performanțe, au fost premiați la Gala performanței în învățământul preuniversitar. Sala Thalia a fost neîncăpătoare de elevi eminenți, părinți mândri și profesori dedicați, la evenimentul organizat de Consiliul Județean Sibiu.
Gala performanței în învățământul preuniversitar a avut loc vineri, la ora 13.00. Peste 240 elevi și 97 de profesori au fost premiați pentru meritele obținute în ultimul an la concursuri de anvergură la nivel internațional, dar și național. Valoarea totală a premiilor se ridică la 170.500 lei, sumă asigurată din bugetul Consiliului Județean al județului Sibiu.
Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a fost prima care a luat cuvântul și i-a felicitat pe copiii care au făcut performanță la concursuri prestigioase. „Acest moment al Galei Performanței este unul dintre cele mai frumoase momente din activitatea mea pe care o am la Consiliul Județean Sibiu pentru că această Gală reprezintă oglinda a ceea ce comunitatea sibiană are mai bun, mai frumos, copii merituoși care fac performanță renunțând la momentele pe care și le-ar putea petrece altfel, dar aleg să facă performanță și să fie cei mai buni. În această oglindă sunt profesorii cu har, dascălii cu har are înțeleg că nu sunt doar o punte de legătură între carte și educația pe care trebuie să o dobândească elevii care trec prin mâinile lor și sunt oameni care formează caracterele acestor copii. Astăzi avem profesori care au creat caracterele unor campioni. De asemenea, această oglindă îi reflectă și pe părinții acestor copii care au reușită să le insufle acea încredere în ei că pot să fie cei mai buni, acea siguranță. Toate aceste lucruri au făcut ca astăzi Sala Thalia să fie neîncăpătoare în a primi pe cei care merită toată admirația și recunoștința noastră a comunității sibieni”, a spus Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean.
După discursul Președintei Consiliului Județean au fost înmânat primele premii. La categoria concursuri internaționale, la categoria Științe Exacte, este o categorie la care au fost invitați pe scenă și elevi și profesori. Corina Beatrice Cristea, din clasa a XI-a, de la Colegiul „Gheorghe Lazăr” a fost premiată pentru obținerea medaliei de aur, la concursul internațional de matematică pentru tineri și multe alte premii importante. Tot elevi la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Aron Ștefan, a fost premiat pentru obținerea locului întâi, la concursul de fizică și Aron Darius Ioan a fost felicitat și premiat pe scena de la Sala Thalia pentru locul 1 la concursul internațional de fizică.
Ligia Deca: „Acești sibieni au muncit și au reușit”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a lăudat elevii cu rezultate extraordinare și îi consideră drepte exemple pozitive pentru toată comunitatea sibiană. „Concursurile școlare, în orice etapă, sunt în primul rând o oportunitate să vă exprimați talentul, altfel de cum aveți ocazia să o faceți la școală. Dincolo de rezultatele obținute aveți șansa să concurați umăr la umăr, din poziții egale, cu alți tineri cu un nivel comparabil de pregătire și să vă descoperiți atuurile sau să descoperiți rețeta succesului personal. Sunt absolut convinsă că această experiență v-a lăsat și mai motivați pentru viitor, hotărâți să reușiți și mai mult. Este lăudabil demersul autorităților locale de a consacra un eveniment de asemenea anvergură, a premierii voastre nu doar pentru că este o recunoaștere absolut meritată a muncii voastre, ci și pentru că transmite un mesaj pozitiv întregii comunități. Acești tineri, acești sibieni au muncit și au reușit. Suntem mândri de ei și ne dorim ca întreaga societatea să îi prețuiască”, a spus Ministrul Educației, Ligia Deca.
La categoria Olimpiade și concursuri internaționale au fost premiați elevii cu rezultate excepționale în domeniul roboticii, printre care Aldescu Sara Victoria, Oana Camelia Benescu, Tudor Bîrsan, Emanuel Bumbuță, Nicol Mădălina Maier, Sergiu Medeșean, Cristian Rău, toți de la Liceul Axente Sever din Mediaș.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a luat de asemenea cuvântul și a încurat copiii să nu uite, indiferent de ce drum în lume vor alege, că Sibiul și România este „acasă”. „Este cu siguranță o după-amiază a excelenței, iar excelența vine de la niște copii tenace, muncitori, copii care de multe ori își sacrifică timpul de joacă pentru a se dedica educației, copii care visează să își facă un viitor, să aibă o viață frumoasă și datoria noastră, a celor prezenți în această sală, este să nu îi dezamăgim, să fim aproape de ei și să le șlefuim aripile pe care le au pentru un viitor foarte frumos. Aș vrea să vă spun sunteți reprezentanți ai excelenței într-o comunitate, într-o țară și sunteți dovada că puteți obține performanța, că profesorii vă pot sprijini și că sistemul educațional vă dă șanse să vă manifestați. Pe fond, orice rezultat foarte bun se obține cu foarte multe eforturi, însă dacă avem doar eforturi și un sistem care să nu fie primitor și capabil să vă valorifice potențialul atunci poate că rezultatele nu sunt cele pe care le așteptați. Cred cu tărie, uitându-mă la voi, că societatea sibiană are un viitor bun. Indiferent unde vă orientați către studii sau carieră, România ar trebui să rămână opțiunea pentru voi, să reveniți acasă”, a spus Ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Alți peste 200 de elevi, dar și 97 de profesori de la mai multe colegii și licee din Sibiu au fost premiați pentru rezultatele obținute. Elevii care au luat premiul I la concursuri internaționale au fost recompensați cu 3100 lei. Pentru restul elevilor cu rezultate foarte bune la concursuri naționale, premiile în bani de la olimpiade naționale și concursurile școlare au fost cuprinse între 300 și 1100 lei.
Ligia Deca, Ministrul Educației, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, Gen. Ghiță Bârsan, Rectorul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” și Părintele Constantin Necula și Președinta Consiliului Județean au fost oficialitățile prezente la evenimentul dedicat copiilor olimpici cu care comunitatea sibiană se mândrește.