Organizatorii proiectului ÎntreVecini sunt în căutarea unui grup de vecini ce locuiesc la bloc, în Sibiu, care ar dori să intre într-un proces de dezvoltare comunitară, să implementeze activități de sustenabilitate, și să devină prosumatori, printr-un grant nerambursabil de 15.000 de euro.
Vă mai amintiți vremurile în care, atunci când ți se termina zahărul și tocmai coceai o prăjitură, mergeai repede la vecini să le ceri o cană de zahăr? Și atunci când era prăjitura gata duceai câteva bucăți și la vecini? Vă mai amintiți, atunci când aveai nevoie spontan de un rând de sfoară gol în uscătorie, rugai vecinii să te ajute și să-și îngrămădească un pic lucrurile lor astfel încât să ai și tu loc? Sau când bărbații casei meștereau prin fața blocului la câte o mașină, copiii urlau toți în cor mingeeeeaaaaa, și pe casa scărilor se auzea aspiratorul și mirosea a șnițele. (evident, atunci știai cu certitudine că era sâmbătă dimineața).
10 milioane de români locuiesc în prezent la bloc. Cu toate astea, spiritul de comunitate și încrederea în propria capacitate de a produce schimbare în locul în care trăiesc s-a pierdut. Scopul ÎntreVecini este să activeze spiritul comunitar la bloc și să creeze comunități model în orașele din România, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții românilor, la scară largă.
Ce înseamnă să fii un bun vecin?
„Să fii un bun vecin înseamnă să ai grijă de comunitatea din jurul tău, să fii deschis la comunicare și colaborare, să respecți nevoile și spațiul celorlalți, să fii empatic și să contribui la un mediu de locuit plăcut pentru toți. Și să faci din când în când o prăjitură pe care să o împarți cu ceilalți din blocul tău.” Așa îmi spune Irina- Teodora Comăniță, catalizator al comunității și urbanistă a proiectului ÎntreVecini.
Proiectul ÎntreVecini a început în 2019, ca un proiect pilot în cadrul organizației Global Shapers Bucharest Hub, cu un grant primit de la Climate Reality. Datorită apariției pandemiei, conflictelor și crizei energetice, oamenii s-au izolat din ce în ce mai mult, ceea ce a determinat o pauză în implementarea proiectului pilot. Proiectul are 2 componente importante: energia verde și dezvoltarea comunitară. „În esență, misiunea noastră este să sustinem refacerea țesăturii sociale prin intermediul interacțiunilor între vecini, având viziunea de a crea comunități sustenabile, conectate și implicate în viața de cartier. Valorile noastre includ comunicarea deschisă, colaborarea, sustenabilitatea și respectul reciproc”, îmi spune Irina.
Pe atunci, panourile foto-voltaice au devenit “cârligul” proiectului datorită preocupării pe care echipa de implementare a proiectului o avea pentru energia verde la nivelul blocurilor. În 2019, când au început proiectul, existau mulți prosumatori casnici (persoane care produc și consumă energie), dar nu existau prosumatori în cadrul asociațiilor de proprietari, astfel au considerat că este important să ofere un exemplu de bune practici în producerea de energie la nivelul blocurilor. În decembrie 2022, ÎntreVecini au reușit să transforme unul dintre primele 3 blocuri din România în prosumator de energie prin acest proiect pilot.
Prima comunitate ce avea să pună bazele acestui demers, acum național, a fost în sectorul 6 din București și este numită Comunitatea Apusului. Astăzi ÎntreVecini sunt 5 comunități în diferite sectoare din București și una în Târgu Jiu. „Aceste comunități sunt în mijlocul procesului nostru și sunt implicate în diverse activități pentru a-și îmbunătăți spațiile de locuit și pentru a se conecta mai bine unii cu ceilalți. Printre aceste activități se număra: grădini urbane, seri de film, Crăciunul în comunitate, seri de împărtășire a hobbiurilor”, îmi explică Irina.
Iar până la finalul lunii martie, ÎntreVecini și-a propus să se dezvolte în România, și să mai alipească de inițiativa lor alte 10 echipe de vecini din orașele din România care vor să creeze o comunitate. Astfel, cei care se vor alătura în speranța de a deveni și mai bun vecini, vor trebui să își imagineze, dezvolte și implementeze proiecte și activități la bloc și în cartier pe durata unui an. În prima etapă este nevoie de minim 4 vecini + Președintele Asociației de Proprietari, iar bugetul primit este de 15.000 EUR – 8.000 EUR pentru instalarea unui kit de Panouri Fotovoltaice pentru a deveni prosumator și injecta energie în rețea, iar restul de bani vor fi folosiți pentru cele 10 proiecte comunitare. Vă încurajăm deci, să dați sfară-n oraș, să convocați ședință de urgență și extraordinară între vecini, și să aplicați.
Cum sunt comunitățile ÎntreVecini?
Odată demarat proiectul are puterea de a schimba o comunitate și de a influența nu doar dinamica sa, ci și dinamica întreguui oraș – de la exemple inspiraționale, la amenajarea spațiilor verzi, crearea unor microevenimente bazate pe sustenabilitate și împuternicirea generațiilor tinere în a recuceri spațiul comun, urban. Irina imi povestește despre Comunitatea Blocului Liric din Sectorul 1, din București, care a instalat un compostor și a învățat să gestioneze procesul de compostare în mod eficient. Iar în Sectorul 5, o altă comunitate inspirațională, cunoscută sub numele de Comunitatea Broscuțelor, a construit casuțe pentru pisicuțele din zonă și planifică să organizeze un prânz intergenerațional. În Târgu Jiu, comunitatea locală a organizat recent o activitate de primăvară, implicând săparea grădinii, plantarea de flori și savurarea mucenicilor împreună.
Iată cum câteva acțiuni mici pot face o mare diferență. Printre avantajele acestui proiect este tocmai descoperirea resurselor și pasiunilor comune din comunitate, precum și capacitatea de a deveni autonome. Iar, de obicei, dificultățile implementării acestui proiect, pot include rezistența la schimbare, lipsa de implicare sau comunicare în cadrul comunității și dificultățile în gestionarea diverselor opinii și interese.
„Noi lucrăm alături de comunități pentru a le ghida în definirea propriilor lor nevoi și dorințe, fără a impune sau a sugera soluții prestabilite. Prin intermediul workshopurilor și cu sprijinul catalizatorilor de comunități, aceste comunități își identifică și discută nevoile, explorează variantele de soluții și iau decizii autonom. Noi intervenim doar punctual pentru a oferi sprijin în acest proces”, îmi spune Irina.
Am întrebat cum privesc oamenii această inițiativă, atunci când aud pentru prima oară de ea. De multe ori am senzația că comunitățile de la bloc s-au schimbat, că lumea e ocupată și că schimbul de zahăr și făină sau copiii care joacă Schenkel în fața blocului până-i strigă mama pe geam, au devenit amintiri frumoase.
„La început, inițiativa noastră poate fi întâmpinată cu scepticism – unii ar putea crede că nu va funcționa, că vecinii nu vor participa niciodată, că nimeni din bloc nu interacționează cu nimeni, că lumea este prea ocupată pentru asta. Este însă nevoie de mult tact și răbdare, și de câteva exemple de succes care să demonstreze că este posibil. Un obiectiv comun servește ca un factor de coeziune – lucrăm împreună pentru un scop comun și tragem cu toții în aceeași direcție. Chiar dacă acest proces implică compromisuri din partea tuturor, obiectivul comun joacă un rol catalizator esențial. Este dificil să aduni mulți oameni împreună, uneori chiar și cei care nu s-au întâlnit niciodată anterior, și să declarăm că acum suntem o comunitate. Prin asumarea unor obiective colective, dinamica se schimbă”, îmi explică cei de la ÎntreVecini. „Oamenii înțeleg inițiativele noastre prin intermediul comunicării deschise, a workshopurilor și a implicării directe în procesul decizional. Un cadru ideal pentru a începe un nou proiect între vecini ar fi un mediu în care există dorința și deschiderea pentru colaborare și schimbare, precum și resurse și suport pentru implementarea inițiativelor”, mai spun ei.
După finalizarea proiectului, comunitățile rămân active și implicate în viața de cartier. Unele devin autosustenabile și continuă să se implice în diverse activități și proiecte, în timp ce altele rămân conectate și primesc sprijin suplimentar din partea noastră și a altor organizații pentru a continua dezvoltarea lor.
ÎntreVecini urmăresc extinderea proiectului în toate județele din România și global. „Ne dorim să implicăm cât mai mulți stakeholderi urbani în acest proces și să servim drept model de bune practici pentru viitoarele comunități din orașe și județe. Ne propunem să creăm parteneriate și să atragem fonduri pentru proiectele comunitare viitoare”, spun reprezentanții proiectului.
ÎntreVecini în Sibiu
Comunitățile din Sibiu care se alătură acestui proiect vor beneficia de oportunitatea de a transforma mediul lor de viață într-unul mai interconectat și mai sustenabil. Prin participarea la acest proiect, vor avea acces la resurse și expertiză pentru a dezvolta relații mai strânse între vecini, pentru a crea spații de locuit mai prietenoase și pentru a promova inițiativele de sustenabilitate în comunitatea lor. În plus, vor fi parte a unei mișcări care încurajează colaborarea și solidaritatea în rândul locuitorilor.
„Pentru vecinii din Sibiu, îndemnul este să privească dincolo de limitele individuale ale locuințelor lor și să își extindă viziunea către binele comun al comunității. Îi provocăm să fie lideri ai schimbării în cartierul lor, să își asume responsabilitatea pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a vecinilor și să acționeze în mod proactiv pentru a construi un mediu comunitar mai vibrant și mai conectat”, îmi spune Irina. „Începeți cu un simplu pas – conectați-vă cu vecinii, ascultați preocupările lor, propuneți soluții și fiți motorul schimbării în comunitatea voastră! Și nu în ultimul rând, aplicați pentru a fi parte din comunitățile finanțate ÎntreVecini până la 31 martie!”, concluzionează ea.
Mai multe despre proiectul ÎntreVecini găsiți pe site-ul intrevecini.ro