profesorii și elevii din sibiu nu vor să fie filmați la școală. ”este o încălcare gravă a intimității”, spun copii
Sursa foto: Adevărul

La începutul săptămânii, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că potrivit unui proiect, școlile vor putea filma elevii și profesorii fără acordul lor. Întrebați, mai mulți profesori și directori ai liceelor din Sibiu și-au exprimat părerea referitor la această propunere.

Dacă până acum camerele de supraveghere erau instalate în unitățile de învățământ doar cu acordul profesorilor și al părinților, acest aspect poate fi schimbat, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educației prin care școlile vor putea filma elevii și profesorii fără acordul lor.

Profesorii și directorii mai multor școli din Sibiu se arată reticenți privind această schimbare. Majoritatea au adus în discuție, libertatea profesorilor și elevilor de a alege , datele cu caracter personal și riscurile aduse de AI (Inteligența Artificială).

„Nu este normal pentru că ne contrazicem cu datele cu caracter personal. Trebuie să ai și libertate. Pe stradă suntem urmăriți, la școală suntem urmăriți, atunci unde mai sunt datele cu caracter personal? Oricare școală poate să își pună camere de supraveghere, dar cu acordul profesorilor și al părinților. Degeaba vrem noi ca profesori, pentru că ne ajută să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat la Galați, dar poate un hacker sparge site-ul și după îmi văd copilul pe nu știu ce site-uri. Cu inteligența aceasta artificială se pot face multe modificări, de ce să riscăm lucrul acesta? Dacă avem siguranța datelor cu caracter este ok, dar până tu nu ai siguranța asta, îmi introduci Big Brother-ul în școală? Dacă profesorii și părinții sunt de acord, nu este nici o problemă. Cred că este o părere unanimă”, a declarat prof. Gabriel Mărgineanu, lider al sindicatului SIP.

„Sunt lucruri foarte sensibile. În Liceul de Artă avem camere de supraveghere pe holuri, iar imaginile le putem ridica doar cu acordul poliției. Este foarte important ca părinții să fie consultați înainte ca decizia să fie luată”, a spus directorul Liceului de Artă, Mona Dăncăneț

Directorul de la Colegiul Energetic spune că prima dată trebuie să vadă actul normativ complet ca mai apoi să aibă o părere clară. Însă, în principiu, nu este de acord cu această schimbare din mia multe puncte de vedere. „Să vedem cum se va materializa proiectul în actul normativ. Așteptăm să vedem concret ce va conține. Monitorizare cu acordul părinților și a acordul părinților ține de libertatea de a fi filmat, e vorba de date personale, de imaginea fiecărui cadru didactic și părinte. Consider că este nevoie de aprobarea părinților. Proiectul a fost lansat pentru a se micșoara cazurile de violență și bullying în școli. Nu știu în ce măsură se va materializa proiectul propus de ministru. Vom vedea cum va arăta actul normativ concret. Trebuie să ne gândim la imaginea  elevilor și la acordul părinților. Este destul de delicată situația referitoare la filmarea în sălile de clasă. Problema este și de securitatea camerelor de luate vederi, poate să fie spart acest sistem video. Până nu vedem concret actul normativ este greu să ne dăm cu părerea. Eu sper să ni se dea mai multe detalii  și pe linii oficiale, deoarece eu am văzut la știri acest proiect”, a spus Sorin Volosciuc, directorul Colegiului Tehnic Energetic.

Răspunsul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu

IȘJ Sibiu se arată „pro” acestui proiect deoarece consideră că este necesar pentru a crește siguranța în școli. „Propunerea de instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în școli fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor, reprezintă încă o măsură acceptabilă necesară creșterii siguranței în spațiul unităților de învățământ. Atâta timp cât aceste înregistrări vor fi folosite în scopul menționat de textul legii, măsura nu va aduce prejudicii nimănui, ci va întări sentimentul de siguranță din școală”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar, Constantin Dincă.

Elevii: „O încălcare gravă a drepturilor individuale și a intimității personale”

Consiliul Județean al Elevilor este de părere că această măsură ar fi o încălcare gravă asupra drepturilor. ,,Atât din punctul meu de vedere cât și al colegilor, montarea camerelor de supraveghere în școli fără acordul elevilor, profesorilor și directorilor este o încălcare gravă a drepturilor individuale și a intimității personale. Este deosebit de important să recunoaștem că această măsură poate afecta încrederea și relația de respect reciproc între elevi și cadrele didactice, creând un climat de supraveghere excesivă și control nejustificat. Elevii și personalul școlar ar trebui să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziilor care le afectează direct viața în mediul școlar. În plus, montarea camerelor de supraveghere ar putea afecta negativ mediul educațional, creând un sentiment de nesiguranță și inhibând libertatea de exprimare și dezbateri deschise în cadrul școlii. În loc să se recurgă la astfel de măsuri invazive, ar trebui să se promoveze dialogul și colaborarea între toate părțile implicate pentru a găsi soluții care să îmbunătățească în mod constructiv climatul școlar și să protejeze drepturile și demnitatea fiecărui membru al comunității școlare”, a spus Darius Hampu, Președintele Consiliului Județean Al Elevilor Sibiu.

 

Ultima oră

Participă la discuție

6 Commentarii

  1. Cine se uită la ce vor și ce nu vor profesorii și elevii?Din păcate,intram in dictatura digitală și e aproape imposibil sa mai ieșim de aici,iar asta se întâmplă că nu am fost și nu suntem uniți.Indiferenta ne duce la dictatură…Singură scăpare ar fi o explozie solară sau in atac al unor extratereștri asupra sateliților care stochează toată digitalizarea.

  2. Stat dictatorial fascist nazist Romania condus de evrei și învățământul condus de o prostituată analfabetă dtpdv

  3. Sa nu se vadă când bat profesorii. Care intimitate? Când mint precum respira. Numai elevi nu sunt. Doar merg la școală să ia alocația.Atat. Nimic mai mult. Să plătească școlarizarea și se schimba lucrurile. Așa ne cheltuiesc banii noștrii in zadar.

    1. Soluția nu e montarea camerelor tovarășule, și aplicarea sancțiunilor printr o lege funcțională… Ai înțeles sau trebuie să ți desenez?

      1. Si cum dovedesti? Proful te bate, esti exmatriculat pe motiv ca tu l-ai agresat pe muistul de la șușugraur-UdeMereu (ca aia nu vor), dar dau vina pe elevi! Toti elevii vor camere! Doar acolo unde au fost amenintati cu exmatricularea au spus, de ftica, ca nu vor camere! Plus cei care copiaza!