o companie bulgară de asigurări, intră pe piața rca din românia cu prețuri mai mici pentru camioane
Sursa: autoblog.md

Dallbogg, o companie de asigurări din Bulgaria înregistrată în lista societăților care pot vinde RCA în România începând cu 2017, în baza pașaportului european și devenită membră BAAR, reia procesul de intrare pe piață. Răspunzând unei solicitări din partea asociației COTAR, care reprezintă societăți de transport, școli de șoferi și service-uri, Dallbogg expune și prețurile la care intenționează să vândă.

Potrivit unui document oficial semnat de doi executivi ai Dallbogg și adresat COTAR, compania din Bulgaria intenționează să se concentreze exclusiv pe asigurarea camioanelor cu o masă de peste 16 tone și propune trei niveluri de prețuri, toate apropiate sau mai mici decât tarifele preferențiale oferite de BAAR pentru aceeași categorie de asigurați prin sistemul asiguratului cu risc ridicat, scrie Economica.

Prețul RCA preferențial pentru un camion de peste 16 tone în categoria bonus/malus B0 este de aproximativ 9.000 de lei, prin sistemul asiguratului cu risc ridicat gestionat de BAAR. Prețurile de pe piața liberă încep de la 11.000-12.000 de lei. Conform documentelor consultate, Dallbogg intenționează să vândă în cadrul unui protocol cu COTAR la prețuri mai mici: 8.100 de lei pentru clasa B0, 7.500 de lei pentru clasele B1-B4 și 6.000 de lei pentru clasele B5-B8.

În scrisoarea menționată, reprezentanții Dallbogg afirmă că sunt printre cei mai mari vânzători de RCA din Bulgaria și că mai activează în baza pașaportului european în alte șase țări. Este de remarcat că Dallbogg este firma care furniza românilor asigurări RCA pentru Bulgaria, în perioada în care mulți români își înregistrau mașinile în țara vecină pentru a beneficia de taxe și impozite mai mici. Grupul polonez Unilink, care controlează și liderul local în brokeraj, Safety Broker, este implicat în discuții.

ASF condiționează intrarea pe piață de semnarea unor protocoale între FGA și fondurile similare din alte țări UE, inclusiv Bulgaria, conform unui anunț făcut în exclusivitate de Economica.

Dallbogg a exprimat intenția de a intra pe piața românească încă din 2017. Interesant este că și atunci, ca și acum, prețurile RCA erau limitate, fie la un nivel fix, fie la un preț variabil, egal cu maximul din 28 februarie 2023, pentru fiecare categorie de clienți și fiecare asigurător în parte.

Conform ASF, Dallbogg a fost înscrisă în registrul firmelor care pot vinde în România în baza FOS, fiind supravegheată și reglementată direct din țara de origine. Între timp, compania a devenit și membră BAAR, un pas obligatoriu pentru a vinde RCA în România, indiferent de modalitatea de vânzare.

Demersurile inițiale au fost făcute de Safety Broker, controlată de Viorel Vasile. Consultanța pentru vânzări ar urma să fie realizată acum de Unext, o firmă a grupului polonez care mai colaborează cu Dallbogg și în alte țări. Unilink controlează în România Safety Broker, unde Viorel Vasile deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație. O nouă firmă, Unext România, este în proces de înregistrare.

„Suntem în discuții cu Dallbog încă din 2017, an în care au și obținut aprobare de vânzare în sistem FOS în România. Momentan facem diligente pe lângă autoritate pentru a putea îndeplini toate condițiile cerute în vederea începerii vânzării imediat după expirarea plafonării tarifelor RCA”, a declarat Viorel Vasile.

Ultima oră

Comentariul meu