elevii din 10 şcoli sibiene explorează "cufărul călător", program educaţional derulat de muzeul astra

Cufărul cu lut, lemn și cufărul cu lână sunt găzduite, începând din această săptămână, de către elevi ai unor școli gimnaziale din judeţul Sibiu. Lansarea programului educațional şi prezentarea progresului proiectului Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale a avut loc la începutul acestei luni, dar activităţile cu elevii au început să fie programate în 10 şcoli, pentru a fi derulate în următoarele zile.

„Cu ajutorul obiectelor și a materialelor educaţionale pregătite, copiii din Răşinari,  Şura Mică şi cei din municipiul Sibiu, din 27 de clase primare, sprijiniți de cadrele didactice, vor înțelege legătura dintre meșteșuguri și obiectivele de dezvoltare durabilă, precum și conexiunea dintre resursele naturale și viața sustenabilă”, anunţa, odată cu lansarea proiectului, din 7 martie, managerul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan.

Unul dintre motivele pentru care activitățile sunt prezentate elevilor din școlile sibiene este acela pentru ca reprezentanții muzeului să observe cum vor fi primite de micuți și, dacă este cazul, să se facă modificări, potrivit declaraţiilor managerului.  Cuferele din Casa Artelor sunt realizate din materiale biodegradabile și presupun acțiuni care să stimuleze creativitatea și imaginația copiilor, după cum a adăugat acesta.

Casa Artelor, cu atelierele şi galeriile de artă populară, se redeschide la începutul lunii mai

Deşi iniţial era anunţată pentru luna aprilie a acestui an, deschiderea Casei Artelor şi a Centrului Regional a fost amânată pentru începutul lunii mai, cel mai probabil data de 7 mai.

elevii din 10 şcoli sibiene explorează "cufărul călător", program educaţional derulat de muzeul astra
Casa Artelor din Sibiu

Casa Artelor din Piața Mică se redeschide  după trei ani în care a fost restaurată și regândită pentru comunitate. Ea are o istorie care începe cu peste 650 de ani în urmă, prima ei atestare este din 1370. Este probabil cea mai veche casă de breaslă încă existentă în România. A aparținut breslei măcelarilor, a fost folosită și de cea a cojocarilor, a fost extinsă și restaurată de câteva ori.

Pentru turiști, Casa Artelor va avea expoziții tematice, legate de meșteșuguri și un magazin în care vor găsi produse creative din comunitatea sibiană.

Pe lângă atelierele organizate, Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc şi prin Galeriile de Artă Populară ce vor fi reamenajate la parter, unde meşteşugarii din România îşi vor putea comercializa obiectele de artizanat.

Pentru comunitatea din Sibiu, Casa Artelor va avea și spații de ateliere, unde sibienii, pentru o sumă modică, pot veni să folosească spațiul și uneltele ca să repare ceva. Astfel, vor putea învăța unii de la alții și chiar de la meșterii care vor fi prezenți în mod constant.

Pentru copii, Casa este deja un spațiu în care descoperă și lucrează cu materiale tradiționale ca lâna, lutul, lemnul. De altfel, 50 de cufere cu materiale circulă deja,din luna martie, în școlile din Sibiu, iar copii pot experimenta cu ele.

Astfel, mii de copii din județul Sibiu și din toată țara vor putea participa începând din acest an la ateliere de meșteșugărit în cadrul Casei Artelor și vor descoperi arta tradițională românească, printr-un demers al Muzeului ASTRA din Sibiu de a asigura perpetuarea meșteșugurilor românești.

Potrivit lui Ciprian Ștefan, „Casa Artelor a însumat anul trecut o alocare financiară de 9.709.082 de lei”, iar în acest an muzeul sibian a mai primit o finanțare norvegiană de 1.3 milioane de lei pentru „implementarea proiectului Centrul de Activități și Resurse Regionale.”

Ultima oră

Comentariul meu