deficit de peste 8.000 de locuri de cazare pentru studenții de la ulbs. rectorul: „luăm în calcul construirea unui nou cămin ”
Sursa foto: Universitatea Lucian Blaga

Rectorul Sorin Radu a vorbit joi, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat raportul pe anul 2023, despre plusurile, minusurile Universității Lucian Blaga și provocările cu care se confruntă la momentul actual.

Cu toate că două cămine studențești au fost modernizate, locurile de cazare pentru studenți încă nu sunt suficiente. Conducerea Universității își dorește ca pe viitor să construiască un nou cămin studențesc pentru a compensa din deficitul locurilor de cazare pentru studenții care aleg Sibiul.

Căminele 6 și 7 au fost modernizate, însă numărul de locuri de cazare a scăzut deoarece camerele au devenit de două persoane, nu de patru cum era înainte de modernizare. „În ceea ce privește infrastructura, cred că acolo sunt lucrurile cele mai vizibile pentru cineva din afara universității. Am trecut printr-un proces de îmbunătățire a infrastructurii la nivelul tuturor facultăților, cu dimensiuni diferite. Sunt facultăți unde investițiile au fost mai profunde – laboratoare, săli de curs, în altele mai puține pentru că a trebuit să prioritizăm. Evidente sunt câteva investiții majore: căminele 6 și 7, am creat o infrastructură nouă, am finalizat ferma de la Rusciori unde acum studenții își desfășoară activitatea. Am finalizat lucrările la extinderea Facultății de Litere și Artă, clădirea de pe strada Banatului. Acolo mai avem procesul de achiziție a unor echipament, care din nefericire nu s-au concretizat, dar lucrarea este finalizată, studenții deja s-au mutat acolo. Sunt două lucrări de infrastructură care ne-au creat emoții destule, dar am reușit să le ducem la bun sfârșit”, a spus rectorul Universității ULBS, Sorin Radu.

În prezent, cele 8 cămine din Sibiu dispun de locuri pentru 1.700 de studenți. „Noi școlarizăm în prezent în jur de 10.000 de studenți. Oferim locuri de cazare, în toate cele 8 cămine pentru aproximativ 1700 de studenți. Menționez că noi am scăzut capacitatea de cazare pentru că atunci când am ales să renovăm căminele nu am mers pe camere de patru, ci pe camere de două persoane și atunci am pierdut peste 200 de locuri de cazare pentru că am pus preț pe calitatea acestor servicii. În momentul pandemiei am renunțat la un cămin pe care îl aveam în administrare, dar nu avea orizont de modernizare. Mă refer la căminul din Vasile Aron. Drept urmare, procentul de studenți care beneficiază de cazare nu sunt foarte mulți. Mărturisesc că aici avem un deficit”, a spus rectorul Universității Lucian Blaga, Sorin Radu.

Necesitatea unui nou cămin pentru studenți

Sibiul ar mai avea nevoie de cel puțin un cămin pentru studenții însă până în prezent nu a existat un moment oportun, respectiv o linie de finanțare. „Noi am plecat foarte realist de la liniile de finanțare. Atâta timp cât nu am identificat linie de finanțare pentru construcție de cămin nou, nu am pus problema aceasta. Pentru a construi ceva trebuie să ai și un teren. Între timp s-a clarificat la noi existența unui teren, deci putem lua în calcul construirea unui nou cămin atâta timp cât se creează o linie de finanțare. O construcție nouă pe această zonă nu este ușor de susținu financiar. Deocamdată nu au apărut linii, de aceea ne-am concentrat pe îmbunătățirea condițiilor”, a explicat rectorul.

 

Ultima oră

Comentariul meu