scandalul tonetelor de înghețată „s-a mutat” în consiliul local. comercianții rămași pe dinafară bat obrazul primăriei. fodor: „nu mai vorbim de anii trecuți” (video)

Problemele tonetelor de înghețată continuă la Sibiu. De data aceasta, doi comercianți de înghețată de pe Pietonala Nicolae Bălcescu au participat în cadrul ședinței de Consiliu Local unde s-au prezentat ca fiind neîndreptățiți de Serviciul Public Salubrizare, Protecția Mediului Și Administrarea Domeniului Public. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a oferit un răspuns pentru a lămuri problema cu care se confruntă cei doi comercianți.

Tonetele de înghețată ale unui comerciant de pe Pietonala Nicolae Bălcescu au fost ridicate de către Primăria Sibiu, după ce acesta a rămas fără autorizație. (DETALII AICI)

Același comerciant, Marius Mațiu, a fost prezent marți la Consiliul Local unde și-a expus problema. „Dețin un spațiu de închiriat, pe Nicolae Bălcescu, la nr 1-3. În 2023 am primit aviz de ocupare a domeniului public pe terasă sezonieră, în fața spațiului pe Nicolae Bălcescu, în vederea de a avea și două tonete de înghețată. Pe scurt, în anul 2024 în urma solicitării de ocupare a spațiului de pe domeniul public am priit răspuns că nu se mai poate elibera acest aviz doar până în data de 28.02. 2024, iar în data de 29 să ridic terasa întrucât există o altă solicitare. Am trimis nenumărate adrese la Domeniul Public, prin care am arătat că în HCL010 la Articolul 7, prin care se arată dacă sunt mia mulți solicitanți de ocupare a domeniului public pentru amplasarea de terasă, dacă solicitanții nu se înțeleg, trebuie organizată licitație. Am fost în audiență la directorul de la Serviciul Domeniului Public, Popa Maria, și în urma discuției cu acesta mi-a indicat să facem solicitare pe terenul rămas liber, în dreapta la nr. 1-3”, a spus Mațiu.

scandalul tonetelor de înghețată „s-a mutat” în consiliul local. comercianții rămași pe dinafară bat obrazul primăriei. fodor: „nu mai vorbim de anii trecuți” (video)

Comerciantul spune că este neîndreptățit pentru că nu i se oferă un loc unde să poată să își vândă înghețata. „Am solicitat și am depus documentație să primesc aviz favorabil în fața magazinului „June” și domnul director mi-a spus că nu vede un motiv ca să nu se aprobe. Menționez că acest loc și la momentul de față este liber. Am făcut cerere împreună cu toată documentația necesară să ocup acel loc și a fost respinsă, unul dintre motive fiind că nu dețin vitrină la stradă. Având în vedere că este loc pentru toată lumea solicit să se aplice legea și să nu mai fiu discriminat, discreditat și persecutat și să se acorde avizul favorabil pentru ocuparea terasei, mai ales că este loc pentru toată lumea. Am investit întreaga mea agoniseală. Am făcut investiții, am stoc de marfă”, a mai spus comerciantul de înghețată.

„Tot așa în anul 2023 am activat pe Bălcescu, la nr. 39, pe comerț – vânzare înghețată, iar în acest an am primit aviz nefavorabil întrucât există o solicitare de amplasare terasă, aceasta este făcută de către cineva care nu are front la stradă și practic este speța în oglindă pentru care eu nu primesc aprobare la nr.1-3. Am depus documentație de avizare la nr.20 și acolo am fost respins pe motivul că nu poate fi emis acest aviz până la clarificarea unei situații privind un conflict de interese născut cu eliberarea acordului de funcționare”, a adăugat Mațiu.

scandalul tonetelor de înghețată „s-a mutat” în consiliul local. comercianții rămași pe dinafară bat obrazul primăriei. fodor: „nu mai vorbim de anii trecuți” (video)

Răspunsul directorului de la Serviciului Public

Directorul  Serviciul Public Salubrizare, Protecția Mediului Și Administrarea Domeniului Public Sibiu, Ioan Popa i-a răspuns comerciantului. „Referitor la cazul societății MXM SRL aceasta a făcut o solicitare de ocupare a domeniului public pentru terasă în fața spațiului de pe Bălcescu, nr. 1-3. Solicitarea a fost avizată nefavorabilă pentru că spațiul societății MXM SRL nu are are front stradală la Bălcescu, este prevederea foarte clară din HCL 110/2009. Pentru cealaltă situație este vorba despre o altă procedură pentru avizarea unui stand de înghețată, acolo a fost o comisie de evaluare a tuturor ofertelor, a fost o procedură online. Comisia a respins solicitarea dânsului. În continuare, după data de 28 februarie când expira avizul societății, aceasta a fost somată să elibereze domeniul public, nu s-a făcut acest lucru, a  fost realizată o procedură de evacuare de pe domeniul public a bunurilor societății. Au fost solicitări la Instanță din partea societății  de obținere a unei ordonanțe președințială, solicitare care a fost respinsă. există în continuare posibilitatea de as e adresa Instanțelor pentru obligarea serviciului de a da aviz favorabil. Menționez că fiecare solicitare se analizează punctual în funcție de documente și situația solicitantului”, a spus Popa.

Totodată Primarul Sibiului i-a reproșat directorului de la Serviciului Public ca data viitoare să discute fie în scris, fie cu legea în față pentru a nu exista interpretări. „Când aveți discuții, ori nu discutați și dați răspunsul în scris, ori cu legea în față ca să fim foarte clari pentru că vedeți că se afirmă că ați spus că se poate”, a spus primarul Sibiului.

scandalul tonetelor de înghețată „s-a mutat” în consiliul local. comercianții rămași pe dinafară bat obrazul primăriei. fodor: „nu mai vorbim de anii trecuți” (video)

„Eu nu am venit să mă cert”

Comerciantul Mțaiu a insistat să întrebe de ce în alți ani a primit spațiu pe Nicolae Bălcescu și de ce anul acest nu s-a mai putut. „Eu nu am venit aici să mă cert. Eu nu sunt un om de pe stradă, sunt un om cu ASE la București, cu master în economie. Nu sunt un golan. Nu am venit să fac scandal, vreau doar să se respecte legea. Domnul director spune că în Hotărârea 010 se zice ceva de front stradal, dar nu se pomenește de front stradal. (…) Anul trecut am avut dreptul să fiu pe același loc, de pe care m-au evacuat anul acesta. Am îndeplinit condițiile, am stat în fața spațiului, iar acum pe un spațiu liber de lângă eu nu mai pot să îndeplinesc, că nu am front stradal, dar anul trecut cum am îndeplinit?

scandalul tonetelor de înghețată „s-a mutat” în consiliul local. comercianții rămași pe dinafară bat obrazul primăriei. fodor: „nu mai vorbim de anii trecuți” (video)

Un alt comerciant de înghețată, aceleași nemulțumiri

Paul Horobeț este un alt comerciant de înghețată care spune că se află într-o situație similară cu a colegului său, Mațiu. „Și eu am aceeași problemă ca și colegul meu. Sunt comerciant din 2011 pe strada Nicolae Bălcescu. Împreună cu sora mea, dețin un  laborator de preparare a înghețatei și două puncte de lucru. Vin în fața dumneavoastră și solicit ajutor deoarece din 3 ianuarie primesc răspunsuri de la Domeniul Public și am primit numai răspunsuri negative. Conform HCL 66/2023, în 15 decembrie când u fost înscriere pentru stand-urile de vânzători ambulanți, eu m-am înscris pe site-ul primăriei, iar în data de 3 ianuarie trebuia să depunem documentele  la Domeniul Public. În data de 2 ianuarie am aflat de la un alt comerciant că avem programare la aceeași oră. Nu am înțeles ce se întâmplă, iar a doua zi când am fost să depun la ghișeu am aflat că eram înscris pe parcări Hipodrom. Imediat după înscriere, am aflat că unul dintre comercianți deținea 9 programări pe lista corectă și solicita 2.500 de euro pentru fiecare programare, dorea să le vândă. Atunci în disperare că îmi pierd punctul de lucru, am făcut o nouă solicitare pentru terase. Am solicitat 200 de mp”,  a spus comerciantul  Paul Horobeț.

scandalul tonetelor de înghețată „s-a mutat” în consiliul local. comercianții rămași pe dinafară bat obrazul primăriei. fodor: „nu mai vorbim de anii trecuți” (video)scandalul tonetelor de înghețată „s-a mutat” în consiliul local. comercianții rămași pe dinafară bat obrazul primăriei. fodor: „nu mai vorbim de anii trecuți” (video)

Fodor: „Nu mai vorbim de anii trecuți”

Primarul Sibiului a venit cu un răspuns ferm la adresa celor doi comercianți. „Nu mai vorbim de anii trecuți. Suntem în 2024, când conducerea s-a schimbat și conducerea acolo are o altă viziune. Canalizează actele normative care se pare că nu au fost foarte atent studiate, în ultimii doi, trei, patru ani. Domnul director Popa și-a propus să studieze, împreună cu cei trei juriști ai lui, aceste acte normativ. S-a reorganizat Serviciul tocmai în ideea de a merge mai bine și a elimina ceea ce s-a discutat mai înainte pentru care nu s-a promovat în proiect de hotărâre”, a spus Primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Citește și: Primul scandal al anului la Sibiu. Comercianții de înghețată și porumb de pe Bălcescu acuză Primăria de sabotaj și șmecherii (video foto)

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Primăria????!!!!!
    Scoateti”mastodonții” din Piața Mare,Piața Mică și de pe Bălcescu, așa-zisele terase care au devenit adevărate construcții care nu au legătură cu patrimoniul arhitectural istoric,construcții care acoperă aerisitoare de gaz și hidranți de incendiu,care pot fi un adevărat pericol pt cetățenii Sibiului.Oare aceste construcții permanente care urâțesc centrul orașului,au autorizații de construcții Voi vă războiți cu chioșcurile de înghețată și mizeriile astea de mega terase din centrul istoric oare sunt legal construite???
    Mergeți în orașe europene civilizate și vedeți dacă găsiți „terase” din plastic care acoperă fațadele istorice de secol 14. Rușine!