Zeci companii, printre care și Romaqua Group, un lider pe piața apelor minerale din România, au solicitat în instanță suspendarea executării hotărârii de Guvern care reglementează funcționarea sistemului de garanție-returnare din țară.
Acest sistem, dezvoltat de Ministerul Mediului în colaborare cu reprezentanții industriei berii, a băuturilor răcoritoare și a marilor retaileri alimentari, are ca scop gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, conform standardelor impuse de Uniunea Europeană pentru reciclare și sustenabilitate, scrie Economica.
Recent, RetuRo, compania responsabilă cu administrarea acestui sistem la nivel național, a fost chemată în judecată de producătorii de băuturi, inclusiv de Romaqua Group, care contestă unele aspecte ale contractului de prestări servicii încheiat cu administratorul SGR.
Romaqua Group, cel mai mare producător de apă îmbuteliată din România, a fost printre primii care au inițiat procesul în acest sens, solicitând suspendarea executării contractului cu RetuRo. Mai multe companii, împreună și separat, au solicitat în instanță suspendarea hotărârii de Guvern care stabilește sistemul de garanție-returnare.
RetuRo a subliniat că producătorii recuperează garanțiile plătite pentru fiecare ambalaj în momentul livrării produselor către distribuitori și comercianți, astfel că nu există motive pentru a considera aceste sume ca fiind pierderi.
Administratorul SGR funcționează cu finanțare privată și are rolul de a asigura transparența în gestionarea cantităților de ambalaje pentru băuturi și a contribui la dezvoltarea durabilă a României prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje.
Si totusi care e motivul pentru chemarea in instanta ? Articol de 2 lei.