Lucrările pentru nou spațiu al Centrului de zi „Prichindelul” din Sibiu au fost finalizate în mare parte. Centrul în noua formulă este amplasat în clădirea de pe strada Bastionului numărul 6. Deschiderea oficială pentru beneficiari va avea loc în toamna anului 2024.
Evenimentul de prezentare a investiției a avut loc în ziua de miercuri, 27 martie 2024, marcând o etapă importantă în evoluția infrastructurii destinate îngrijirii și educației copiilor cu dizabilități. Costurile investiției s-au ridicat la peste 5,5 milioanne lei, proiectul fiind realizat prin fonduri europene.
Proiectul de modernizare și reabilitare a fost derulat de Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a precizat că la momentul de față s-au finalizat lucrările de reabilitare. Centrul de zi urmează să își înceapă activitatea după ce se vor obține avizele necesare și licențierea, în toamna anului 2024.
„Acum vă prezentăm investiția. Operaționalizarea ei și accesul beneficiarilor în această clădire se va face după ce se vor parcurge toate etapele ce privesc avizarea și licențierea centrului (…) Aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru dedicare și pentru faptul că au făcut posibil ca în curând copiii care vor păși pragul acestui centru să poată să simtă că trăiesc cu demnitate într-un județ care își propune să ofere oportunități egale tuturor, și pe parte de Asistență Socială”, a spus Daniela Cîmpean.
Pavilionul este structurat astfel: la subsol sunt spațiile tehnice, la parter se regăsesc cabinetele medicale și terapeutice, o sală de așteptare, săli pentru pregătirea copilului, grupuri sanitare, spații de depozitare și birouri administrative, iar la etaj sunt poziționate sălile de psihopedagogie, cabinetele de logopedie, sala de integrare senzorială, cabinetul de psihoterapie, sala de stimulare polisenzorială, cabinetul de consiliere parentală și o terasă.
Lift nou, sală de kinetoterapie, logopedie, integrare senzorială, și alte activități de recuperare
Lucrările de modernizare s-au concentrat pe înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei, a rețelelor de apă, canalizare, electricitate și a celei de încălzire. Totodată, liftul nou aduce un plus în ceea ce privește facilitățile de siguranță și accesibilitate al beneficiarilor.
În afară de lucrări de modernizare, spațiul nou al centrului de plasament dispune în prezent de posibilitatea de a oferi servicii medicale gratuite de kinetoterapie, masaj, balneoterapie, electroterapie dar și servicii de psihoterapie sau logopedie. Clădirea dispune de spațiu pentru integrare senzorială, sală de stimulare polisenzorială, și cabinet de ergoterapie. Aceste noi facilități vor oferi ocazia specialiștilor din cadrul Centrului de zi „Prichindelul” de a oferi sprijin pentru copii care suferă de diferite forme de handicap.
Aparatură nouă de electroterapie
O noutate semnificativă în recuperarea prin electroterapie constă în introducerea unui aparat inovator, care utilizează atât unde magnetice cu frecvențe joase, cât și înalte. Aparatul reprezintă o achiziție recentă și este conceput în principal pentru recuperarea afecțiunilor asociate încheieturilor și articulațiilor.
74 de copii cu dizabilități vor beneficia de noile condiții
Beneficiari Centrului de zi vor fi 74 de copii cu dizabilități. Dintre aceștia, 24 sunt înscriși în sistemul de protecție specială, iar 50 de locuri vor deservi copiilor cu nevoi speciale din comunitate.
„E un moment de o semnificație foarte mare. E primul obiectiv la care s-a angajat Consiliul Județean și DGASPC, primul obiectiv fizic reabilitat complet prin fonduri europene. E un pas istoric pentru Asistența Socială Sibiu. Acest centru care până acum era un centru de plasament și care oferea și anumite servicii de recuperare, de acum înainte va fi strict un Centru de zi pentru recuperare. Va deservi atât copilașii cu diverse afecțiuni din zona rezidențială căsuțe, cât și cei din comunitate”, a spus în cadrul conferinței Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost modernizate și alte săli tehnice ce sunt utile pentru pregătirea copiilor înainte de începerea activităților de recuperare, vestiare, sau spațiile de așteptare generoase pentru părinți. Birourile administrative au primit mobilier nou și echipamente IT.
Admiterea în centru se va realiza în baza unei cereri de admitere înaintată de reprezentantul legal care va primi aprobarea prin semnătură a șefului de centru. De asemenea, este nevoie de recomandările specialiștilor cu privire la tipul de servicii de recuperare necesare cuprinse în Planul de Recuperare/Servicii, document anexat la Certificatul de încadrare în grad de handicap emis de Comisia pentru protecția Copilului.
Aceste servicii sunt gratuite și vor fi furnizate în baza unui Contract de furnizare servicii, semnat de furnizorul de servicii sociale, serviciul social și reprezentantul legal al copilului.
Într-o lună se va face recepția căsuțelor de tip familial
În cadrul conferinței, directorul executiv Direcția Strategii, Proiecte din cadrul Consiliului Județean Sibiu, a transmis că cele șapte căsuțe de tip familial pentru copiii cu dizabilități vor fi gata începând cu luna viitoare. În cadrul caselor de tip familial, copiii vor avea acces la o gamă variată de servicii și activități menite să le asigure o dezvoltare armonioasă și îngrijire adecvată. (Detalii aici)
„În perioada următoare vor fi gata. Unele se vor finaliza la începutul lunii aprilie, unele la sfârșitul lunii aprilie. O să avem probabil o primă recepție o lună”, a spus Oana Popa, director executiv Direcția Strategii Proiecte.
Alături de președinta Daniela Cîmpean, la evenimentul de inaugurare al Centrului au participat Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu, Adrian Bibu, administratorul public al județului, Liliana Agârbiceanu, director general al DGASPC Sibiu, Oana Popa, director executiv Direcția Strategii, Proiecte din cadrul CJ Sibiu, Adela Stanciu, manager de proiect din cadrul DGASPC, reprezentanți ai constructorului și ai presei.
Valoarea proiectului de reabilitare a Centrului „Prichindelul” este de 5.519.420 lei cu TVA, din care 4.639.710 lei cu TVA sunt cheltuieli eligibile (asigurate din fonduri nerambursabile), iar suma de 879.710 lei cu TVA este contribuția DGASPC Sibiu în calitate de lider de parteneriat, prin Consiliul Județean Sibiu, din care 94.680 lei cu TVA reprezintă 2% din valoarea totală a cheltuielilor neeligibile, iar 785.020 lei cu TVA este valoarea cheltuielilor neeligibile.