Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

Cea de-a treia dezbatere a Planului Urbanistic General (PUG) al orașului Sibiu a adus în aceeași sală mai mulți cetățeni din Sibiu care au venit să își exprime nemulțumirile și propunerile. Printre aceștia s-a aflat și un cetățean sas, stabilit la Sibiu care își dorește ca orașul să nu se schimbe, în contradictoriu cu opiniile celorlalți prezenți la dezbatere.

După o scurtă prezentare a Planului Urbanistic General, sibienii s-au grăbit să spună care sunt schimbările pe care vor să le aducă noului PUG, dar și probleme la care nu au găsit o rezolvare nici după mai multe sesizări transmise de-a lungului timpului către Primărie. Cele mai multe discuții au avut ca subiect trecerea terenurilor în intravilan.

Dacă unii dintre sibienii care au luat cuvântul și-au exprimat dorința ca intravilanul orașului să se extindă, o oportunitate pentru dezvoltarea de noi cartiere, alții sunt împotriva dezvoltării. Totodată, sibienii au venit cu probleme particulare, care le vizează terenurile și, de cele mai multe ori, probleme pentru care au făcut mai multe sesizări.

Cea de-a treia dezbatere a PUG-ului a început la ora 17.00 și a durat aproximativ două ore jumătate, dintre care în două ore au fost puse întrebări către conducerea Municipiului referitoare la diverse probleme, s-au făcut propuneri pentru îmbunătățire PUG-ului și s-au adus mai multe observații. După o prezentare în linii mari a PUG-ului, realizată de arhitecții Ioana și Alexandru Cristian de la Daedalus Proiect, primul care a luat cuvântul a fost un cetățean din Germania, stabilit la Sibiu, mai exact în cartierul Gușterița, care își dorește ca orașul transilvănean să rămână neschimbat.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

„Eu locuiesc în Gușterița. Am ales Sibiul în detrimentul Clujului, pentru că este mult mai plăcut. Eu vreau ca aici să se păstreze situația, ca să nu ajungem în direcția Clujului sau Bucureștiului, de aceea am fost surprins neplăcut că vreți să măriți intravilanul. La revoluție ați avut aceeași populație, în 30 de ani nu s-a făcut mare schimbare totuși s-a extins intravilanul, acum se extinde tot mai mult spre nord. Populația scade în România. Eu vreau să rămână Sibiul la mărimea la care este acum”, a spus bărbatul.

Răspunsul a fost dat de către unul dintre arhitecții elaboratori al PUG-ului și a susținut că  extinderea intravilanului este  obligatorie. „Extinderea extravilanului nu înseamnă distrugere. Trebuie avută în vedere un echilibru”, a spus arhitectul.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

Centru comercial, pe Calea Șurii Mici

După observația bărbatului din Germania, stabilit la Sibiu, un alt cetățean a luat cuvântul, care își dorește dezvoltarea unui centru comercial pe Calea Șurii Mici. „Îmi exprim admirația pentru această operă, ținând cont că e realizată de sibieni. S-a ținut cont de deficiențele vechiului PUG care ne-a ținut pe loc peste 15 ani. Am văzut că se insistă mult pe zonele verzi din interiorul orașului. Consider că Sibiul este un oraș frumos, bine proporționat. Avem Parcul Sub Arini, unul dintre cele mai frumoase parcuri din țară. (…) Consider că este o zonă foarte potrivită pentru o dezvoltare comercială pentru că toată partea aceea este zonă industrială, combinată cu zonă de locuință. Nu există o zonă comercială acolo, Metro este foarte departe și cred că ar merge dezvoltată o astfel de zonă”, a spus Constantin Mateescu.

„Am fost o victimă a vechiului PUG”

Horia Bratu a fost un alt sibian care a luat cuvântul la dezbaterea de marți. Acesta a spus că el a fost o „victimă” a vechiului PUG. „Eu am fost o victimă a vechiului PUG. Un drum a ajuns pe terenul meu. Am considerat că este bună această ocazie de a putea să revenim la niște limite decente în zonele pe care le avem. Dacă vă uitați în zona unde este prezentat drumul, 28,5 metri înseamnă, doi metri bandă pe mijloc de verdeață”, a spus Bratu.

Drept răspuns, arhitecții au spus că vor analiza situație. „Este o situație particulară pe care o să o avem în vedere și o să încercăm să aducem o concluzie care să fie favorabilă”, a spus arhitectul Cristian.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

Probleme cu spațiile verzi

Denisa Budac a vorbit despre o problem pe care o are cu un teren pe care îl deține în zona Gușterița. Tânăra susține că a trimis și nenumărate sesizări către Primăria Sibiu, iar până în prezent nu s-a găsit o rezolvare.

„Ați propus modernizarea orașului prin zonele verzi dar nu ați venit cu o soluție pentru zonele verzi fără acordul proprietarilor, singura soluție este de expropriere și nu este plauzibilă. Am un teren pe lungul străzii Ceaikovski. A fost încadrat în zona verde. Toate terenurile din împrejurimi au construcții, au primit autorizații de construcții, doar acesta nu. Încadrarea terenului fără acordul proprietarului este o acțiune de ocupare a terenului abuzivă. Vreau să vin cu propunerea să trecem la procedura de la locul verde în zonă de locuire. Nu mai vreau să fac solicitări, de 4 ani fac solicitări. Nu știu dacă se iau în considerare”, a spus tânăra.

La fel ca și în cazul și altor cetățeni, cei care au elaborat PUG-ul au spus că o să analizeze situația.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

„În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii”

Crișan Lăzureanu a fost un alt sibian care susține că extindere intravilanului ar fi o idee foarte bună, mai ales spre Poplaca. Alte zece persoane l-au susținut, aceștia realizând la un moment dat o petiție.  „Și eu locuiesc în Șelimbăr, unde stau la bloc, iar în Sibiu cultiv roșii în solar. Mă refer la zona cunoscută ca „La Turn”, o zonă care era a proprietarilor din Turnișor.  Nu văd niciun impediment împotriva construirii și introducerii în intravilan. Șoseaua e asfaltată, ar fi oportun să se dezvolte o zonă de locuințe aici. Centura trece dincolo de pădure. Am un adăpost acolo, este un teren de categoria a patra, unde pe vremuri era cultivată cânepă”, a spus sibianul.

Primarul Fodor i-a răspuns cetățeanului spunând că propunerea va fi analizată. „ „Echipa înclină să vă dea dreptate”, a spus Primarul Sibiului.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

„Situația este mai mult decât tragică”

Cristian Bichiș a fost un alt sibian care a luat cuvântul. Acesta a susținut că în zona în zona Școala de Câini / Cartierul Primăverii din 2010 până acum străzile din acel PUZ au rămas neasfaltate. Noi nici măcar nu avem factură pentru apă. Noi plătim apa dezvoltatorului în contul fizic. Noi nu avem legătură către DJ106C. Noi ca să ajungem pe DJ rămânem în Cisnădie, mergem 300 de m pe drum neasfaltata, spre Sibiu. Cum ar putea un autobuz școlar pe astfel de străzi? Nu se ține cont că noi nu avem străzi neasfaltate, probabil va mai urma un calvar de 15 de ani pe drumurile pe care Sibiul nu le controlează. Este oportună o extindere de intravilan?”, a întrebat sibianul.

Primarul Astrid Fodor i-a răspuns. „Vreau să o reanalizăm. Este o noutate. Este o zonă care nu s-a discutat cu mine ca primar. Vom analiza. Cu utilitățile știm problema. Situația este mai mult decât tragică”, a spus primarul Sibiului.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

Alte probleme cu terenurile în Gușterița

Un locuitor din Gușterița, Andrei Vecerdea, i-a întrebat pe elaboratorii PUG-ului de ce în condițiile în care se dorește extinderea zonei, o parte din suprafață, delimitată la sud de strada Răchitei, a rămas încă în extravilan. Am curiozitatea să știu de ce nu a fost propusă pentru introducerea în intravilan”, a întrebat tânărul.

Drept răspuns i s-a spus că este o zonă străbătută de linii de înaltă tensiune, ceea ce ar fi un impediment, însă și această propunere va fi reanalizată.

Dan Popescu, un alt proprietar a doua terenuri, de data aceasta de pe strada Cristian, a întrebat dacă va mai exista o posibilitate „ca să se construiască pe verticală” în oraș,  Dorindu-și să construiască „construi ceva spectaculos”. „Mai exista vreo variantă să mergem pe verticală cu dezvoltarea acestui oraș?”, a întrebat sibianul.

Primarul l-a lămurit pe cetățean spunând că interdicția unui PUZ, despre care vorbea proprietarul de terenuri, nu mai există în noul PUG.

O sibiancă, pentru a doua oară la dezbateri cu aceeași nemulțumire

Aceasta a susținut cu vehemențe că zonele de casă de pe Vasile Milea trebuie să rămână strict zone de case, mai ales că „sunt foarte multe blocuri goale”.

Vă rog ca întreaga zonă de case să rămână doar case. Am văzut ca este propusă o străpungere de pe strada Nicolae Iorga. Nu îmi pot explica de ce construiesc atât de multe blocuri. Nu văd de ce să se ocupe zonele de case, care e normal să rămână zone de case, când în Sibiu sunt foarte multe blocuri goale. Eu ca cetățean consider că aduceți grav atingeri calității zonei mele, construind blocuri, reducând vegetația. Lăsați-ne zona noastră de case. Eu în cartierul meu doresc monofuncționalitate, doresc liniște”, a spus sibianca.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

Zona Independența, o altă discuție

Adrian, un locuitor a vrut să tragă un semnal de alarmă despre PUZ-ul zonei fostei fabrici Independența, aflat în consultare publică susținând că orașul s-ar aglomera și mai mult.

„Cel mai interesant este ca este foarte aglomerată toata zona respectivă. Sunt cozi infernale in trafic. De la fosta Libertatea, ca să ajungi la spital îți trebuie 15 minute. Degeaba se fac piste de biciclete pentru că nu toata lumea poate merge cu bicicleta. Cel puțin 40 la suta, nu. Degeaba lărgesc bulevarde, care a crescut suprafața de beton, acolo unde circula tramvaiul, erau doua benzi și locuri de parcare, acum nu s-a rezolvat decât cu o linie pentru autobuze. Piste de biciclete sun foarte multe dar nu poți să ajungi dintr-un capăt în celălalt al orașului. Nu poți să mergi pe jos intre mașini și trotuare pe străzile di Orașul de Jos”, și-a exprimat nemulțumirile sibianul.

În finalul dezbaterii, Andrei Rusu, de la Urban Bike Revolution, a ridicat problema mașinilor parcate pe domeniul public în zonele de case. „În cartierele de case există multe porțiuni în care mașina ocupă mai mult de 50 la tură din spațiul disponibil. Sunt multe zone unde curtea e goală, dar mașina e în fața curții, aducem astfel un deserviciu public cetățenilor. Sibiul e unul din orașele unde densitatea nu e foarte mare spre deosebire de București. Și acest lucru te încurajează să ai multe mașini”, a spus acesta.

Dezbaterea PUG-ului și extinderea intravilanului a stârnit reacții pro și contra. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii” (foto)

La dezbaterea de miercuri au fost prezenți și Alexandru Găvozdea, Ruxandra Cibu Deaconu și Adrian Bibu, trei candidați la Primăria municipiului Sibiu.

Cetățenii „pro” și „contra” despre extinderea intravilanului, principalul subiect de discuție la dezbaterea PUG-lui. „În Șelimbăr stau la bloc, în Sibiu cultiv roșii”

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică