Sibianca Alina Fîntîneanu, tânăra talentată în arta deserturilor ce a absolvit de curând Școala Culinară ”Le Cordon Bleu” din Paris, și-a dus visul mai departe participând la una dintre cele mai cunoscute emisiuni de televiziune din România, și anume mega cunoscutul show de gătit ,”Chefi la Cuțite’’.
Alina a plecat din România la 10 ani și a locuit în Toronto 22 de ani. A studiat stomatologia la „Oxford College of Arts, Business, and Technology”, iar apoi a lucrat în domeniu timp de 12 ani, a publicat articole și a făcut educație în domeniul ortodontiei, iar acum menține un business în domeniu de la distanță, numit Risorius.
După această perioadă s-a reinventat și a ales bucătăria în schimbul cabinetului stomatologic. Anul acesta tânăra din Sibiu specializată în arta culinară, a gătit pentru cei patru Chefi la Cuțite de la Antena 1. Jurații Chef Richard Abou Zaki, Chef Alexandru Sautner, Chef Ştefan Popescu şi Chef Orlando Zaharia care sunt la cârma emisiunii culinare în prezent, reprezintă pentru Alina nu doar o echipă de jurați, ci și un exemplu demn de urmat. Sibianca a intrat în competiție cu talentul deosebit, iar spiritul său critic a fost un atu important care a contribuit la prestația ei remarcabilă. Această determinare de a nu se mulțumi cu mai puțin decât excelența reflectă dedicarea ei către arta culinară, chiar dacă asta îi poate juca și feste fiind uneori prea critică față de ea însăși.
”Des am avut probleme cu încrederea în sine. În toate, mă critic mai aspru decât oricine ar face-o. Când am absolvit Le Cordon Bleu, aveam un respect atât de profund pentru artele culinare încât nu credeam că merit să îmi spun Chef Patiser, chit că am obținut acest statut. Într-un fel, am dorit să-mi propun eu însămi o provocare, să văd câte am învățat, câte mai am de învățat, și de câte sunt capabilă. Așadar, fiind emisiunea culinară top în România și fiind și eu puternic atașată de România, am decis să mă prezint la Chefi la Cuțite cu un preparat care mi-ar reprezenta nu doar povestea ci și pe mine însămi, dar și să-mi deschid inima pe o farfurie care va fi jurizată într-o degustare oarbă de Chefi care chiar cunosc artele culinare. Așadar ei mi-ar putea răspunde la întrebarea: «Am ales bine să devin Chef Patiser, am talent?» Într-un fel, în mintea mea este conectat totul, și primind așa ceva de la ei mi-ar întări încrederea în mine, și aș reuși să-mi dovedesc de câte sunt capabilă, și cât de multe mai pot face de acum înainte”, spune Alina.
”Forța și pasiunea mea sunt în categoria de desert”
Regulamentul concursului pentru etapa de audiții presupune ca fiecare concurent să gătească într-un interval de timp prestabilit, de obicei o oră, un preparat care va fi prezentat juriului fără ca aceștia să cunoască identitatea concurentului. Jurații vor degusta fiecare preparat și vor emite un vot, fie cu „Da”, fie cu „Nu”. Fiecare participant are nevoie de minim 3 cuțite să treacă mai departe. Alina a decis să participe cu ceea ce cunoaște cel mai bine să prepare, și anume un fel de mâncare dulce, dar nu exclude ca mai departe să surprindă publicul cu fel de fel de combinații culinare deosebite.
”Bineînțeles m-am prezentat cu ceva dulce! Eu pot găti orice e de făcut în casă și în special rețete românești, dar forța și pasiunea mea sunt în categoria de desert. Eu sunt incredibil de ambițioasă și aș face preparate tot mai deosebite…cel din preselecții ar fi doar “aperitivul”. Bineînțeles, concursul va deveni tot mai dur și simt că și eu trebuie să mențin pasul, cu preparate interesante și complexe, care ar culmina în finală unde aș aduce tot ce sunt în stare să fac”, a mai spus sibianca.
”Mi-aș dori să devin Chef Patiser de bază în România”
Nu este pentru prima dată când tânăra face parte dintr-o competiție, astfel că[ în trecut a concurat alături de alți pasionați de gastronomie în competiția “The Great Canadian Baking Show”, emisiune ce a fost difuzată pe Netflix și CBC. Alina Fîntîneanu spune că experiența participării la concursul din România este una diferită dar complexă și deosebită, având un deosebit respect pentru Chef Richard Abou Zaki. Juratul deține în prezent patru restaurante iar unul dintre acestea, Retroscena din Modena, Italia, a primit o stea Michelin la numai 8 luni după inaugurare.
”Experiența din România a fost deosebită și în același timp complet diferită. În primul rând jurizarea este oarbă ceea ce îmi place – răspunsul inițial despre preparat este decis înainte să te vadă sau să te cunoască pe tine sau povestea ta. Totodată, am un respect deosebit pentru cei 4 Chefi în ce privește anii lor de experiență, pasiunea lor culinară, iar faptul că un preparat realizat de mine e gustat de un Chef cu o stea Michelin, este ceva deosebit. Este o plăcere imensă să știu că această persoană îmi va spune părerea despre un desert făcut de mine”, a mai adăugat Alina.
„Îmi doresc să am o emisiune de patiserie la TV”
Pe viitor, indiferent de rezultatul audițiilor, Alina Fîntîneanu intenționează să meargă mai departe cu pasiunea ei, și mai mult decât atât dorește să își deschidă propria patiserie. Visul ei cel mai mare este să devină Chef Patiser de bază la categoria desert, cu o carieră în televiziunea românească.
”Sunt foarte pasionată și ambițioasă, Sigur că am în gând la momentul potrivit sa îmi deschid ceva, probabil chiar în București! Planul meu următor este să mă mut în București la sfârșitul lunii martie – deja apartamentul și toate sunt pregătite și împachetate – iar acolo vreau să continui pe calea mea. Mai mult decât orice îmi doresc să am o emisiune de patiserie la TV, să împărtășesc tot ce am învățat în parcursul meu cu publicul românesc. Mă simt în apele mele când pot povesti, râde, prepara ceva frumos și delicios și să știu ca este plăcut lumii. Sper din tot sufletul că este bine primită experiența și performanța mea la Chefi la Cuțite, și că va fi o poartă către cât mai multe în domeniul de televiziune!“
Participarea Alinei la aceasta emisiune încununează finalul unui an cu multe provocări, un an care s-a dovedit a fi foarte greu în viața personală a tinerei, poveste pe care publicul o va afla la momentul difuzării emisiunii.