util: cum poți scăpa în mod civilizat de moloz și deșeuri din construcții în sibiu

Sibienii care doresc să scape în mod civilizat de moloz, materiale de construcții sau deșeuri voluminoase – în afara campaniilor periodice, o pot face apelând la compania de salubrizare Soma SRL. O parte dintre serviciile descrise mai sus sunt gratuite, altele contracost, totul depinde de cantitate. Găsiți mai jos prețurile actualizate pentru anul 2024.

Modalitatea de colectare a deșeurilor din construcții și reamenajări diferă în funcție de cantitatea de moloz produsă. Dacă sunt până în doi metri cubi de deșeuri, colectarea de la locație se face la prețul de 312,48 lei, plus TVA, pe metrul cub.

În cazul în care deșeurile sunt aduse pentru depozitare temporară la sediul SC Soma SRL din Cisnădie, pe str. Șelimbărului, nr. 90, se face o reducere de 50% față de tariful de colectare de la locație.

Pentru șantiere de construcții sau proiectele de renovare mai ample, unde se produc cantități mari de deșeuri, Soma pune la dispoziție containere metalice. Angajații companiei aduc containerele în locul indicat și le ridică în momentul în care sunt pline. În acest caz tariful diferă în funcție de volumul containerelor, după cum urmează:

util: cum poți scăpa în mod civilizat de moloz și deșeuri din construcții în sibiu

Autoritățile atrag atenția să nu aruncați deșeurile din construcții pe malurile cursurilor de apă, la platformele publice pentru colectarea deșeurilor sau pe terenurile virane de la marginea orașului, amenzile depășind 1.000 de lei pentru persoanele fizice și ajungând până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Anul trecut compania de salubrizare Soma a colectat 5.898,62 tone de moloz și deșeuri din construcții de la populație.

Conform ADI Eco Sibiu „deșeurile din construcții provenite de la populație sunt deșeuri solide generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor proprietate individuală. În mod uzual, aceste deșeuri conțin beton, ceramică, cărămizi, țigle, materiale pe bază de ghips, lemn, sticlă, materiale plastice, metale, materiale de izolație și altele asemenea”.

util: cum poți scăpa în mod civilizat de moloz și deșeuri din construcții în sibiu

Containerele ridicate de SOMA sunt sortate, iar in urma acestui proces, o parte din materiale sunt reciclate, iar restul sunt depozitate în mod controlat. Pentru solicitări puteți suna la numărul de telefon: 0269.988.

Soma a lansat la începutul anului 2024 campania ”De ce atâta ură față de natură”, tocmai cu scopul a încuraja oamenii să arunce cât mai puține deșeuri în mediul înconjurător și să protejeze fauna.

Cât privește deșeurile voluminoase, reamintim că Soma organizează periodic diferite campanii de colectare gratuită prin oraș. Urmatoarea campanie va avea loc in 1-5 aprilie. Datele organizarii campaniilor le gasiti in calendarul anual de colectare, distribuit in format fizic sau pe siteul www.somasibiu.ro, sectiunea „calendare” .

 În afara acestor campanii deșeurile voluminoase vor putea fi duse, începând din această primăvară, după punerea în funcțiune, la noul punct de colectare ce va funcționa pe strada Henri Coandă, la numărul 69.

util: cum poți scăpa în mod civilizat de moloz și deșeuri din construcții în sibiu

Două situații practice

În ceea ce privește colectarea deșeurilor din construcții și reamenajari distingem două situații pe care le vom detalia in cele ce urmează.

Situația A: Cantitatea de deșeuri generată este sub 2 metri cubi

Prima situație se referă la utilizatorii care generează o cantitate de până în 2 mc de deșeuri. Pentru a face o comandă de ridicare a acestora, utilizatorul trebuie să contacteze SC SOMA SRL, punct de lucru Sibiu. Acest lucru se poate face telefonic la dispecerat 0269.988, mail: sibiu@soma.ro,  prin intermediul formularului și mesageriei de pe siteul www.somasibiu.ro sau cu ajutorul rețelelor sociale.

În maxim 24h, la punctul de generare se va deplasa un reprezentant al SC SOMA (de obicei cel cu funcție de coordonare și control), care va lua datele necesare pentru întocmirea documentelor de transport, a contractului și pentru facturare, va măsură cantitatea de deșeu ce urmează să fie colectată și va stabili împreună cu beneficiarul dată la care se va face colectarea deșeurilor.

Generatorul va achita contravaloarea serviciului la ridicarea deșeurilor direct personalului operatorului (de obicei este conducătorul auto), care la rândul sau îi va înmâna documentele emise de către SC SOMA, întocmite conform măsurătorilor inițiale. Dacă există diferența între catitatea facturată și cantitatea de ridicat, se vor întocmi documentele necesare și se va achita diferența.

În această situație, tariful prcticat pentru ridicarea acestor deșeuri este de 312,48 lei lei/mc fără TVA și se va aplică fractionat pe cantitatea de deșeu generată, raportându-ne la volum.

util: cum poți scăpa în mod civilizat de moloz și deșeuri din construcții în sibiu

Situația B: Cantitatea de deșeuri generată este mai mare de 2 mc.

În situațiile în care cantitatea de deșeuri depășește 2 mc, este necesară închirierea unui container special destinat transportului deșeurilor din construcții și demolări. Containerele ce pot fi puse la dispoziție pot fi de 3mc, 5mc, 7mc și 10 mc.

Pentru a comandă un container destinat acestor deșeuri este necesar că utilizatorul să contacteze SC SOMA SRL, punct de lucru Sibiu. Acest lucru se poate face telefonic la dispecerat 0269.988, mail: sibiu@soma.ro,  prin intermediul formularului și mesageriei de pe siteul www.somasibiu.ro sau cu ajutorul rețelelor sociale.

În termen de 24h de la solicitare se va amplasa containerul solicitat și se va încheia contractul de servicii, urmând că plata acestuia să se facă la ridicarea containerului.                                                                                                          

Ultima oră

Comentariul meu