românia elimină controalele suplimentare pentru minorii însoțiți în călătoriile către țările schengen
foto Pixabay

Guvernul României a aprobat joi, 21 martie, Ordonanța de Urgență care reglementează condițiile de călătorie pentru minorii români în țările Schengen, începând cu 31 martie. Potrivit noilor prevederi, minorii însoțiți nu vor mai fi supuși unor controale suplimentare, cu condiția să dețină documentele necesare conform legii, scrie EuropaLiberă.

Această ordonanță aduce o serie de modificări în legislația referitoare la regimul străinilor și la frontiere, fiind supusă consultării publice la începutul lunii martie.

OUG vine în contextul admiterii României în spațiul Schengen, atât aerian cât și maritim, începând cu data de 31 martie. Astfel, vor fi eliminate controalele efectuate de Poliția de Frontieră la granițele aeriene și maritime între țările Schengen.

Inițial, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și instituțiile din subordine propuseseră menținerea controalelor pentru minorii care călătoresc cu avionul însoțiți, solicitând ca aceștia să obțină o autorizație din partea Poliției de Frontieră. Totuși, această propunere a fost eliminată din forma finală a OUG, alături de eventualele amenzi pentru părinți sau companiile aeriene în cazul neobținerii autorizației.

De asemenea, condițiile speciale pentru minorii care călătoresc însoțiți de pe aerodromuri și heliporturi au fost eliminate din forma finală a ordonanței.

Cu toate acestea, minorii însoțiți trebuie să îndeplinească în continuare condițiile stabilite de legislație, precum obținerea acordului notarial al celuilalt părinte sau a unei sentințe judecătorești în cazul unui părinte-custode unic.

Poliția de Frontieră poate efectua verificări ocazionale pentru respectarea acestor condiții, însă minorii nu vor mai fi supuși unor controale regulate la ieșirea din țară.

Asociația Aeroporturilor din România a susținut eliminarea controalelor regulate pentru minori, argumentând că acest lucru va evita supra-aglomerarea operațiunilor în aeroporturi.

În concluzie, Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern aduce modificări semnificative în ceea ce privește călătoria minorilor români în spațiul Schengen, eliminând controalele regulate și simplificând procedurile de călătorie pentru aceștia.

Ultima oră

Comentariul meu