Prețul la cacao atinge un record istoric, depășind 9.000 de dolari pe tonă

Cotarea la cacao atinge un maxim istoric, depășind 9.000 de dolari pe tonă, pe fondul îngrijorărilor legate de deficitul de aprovizionare.

Avansul continuu al cotațiilor la cacao a culminat luni, când prețul pe tonă de boabe de cacao a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 9.000 de dolari. Această creștere a avut loc în contextul în care îngrijorările legate de posibilul deficit de aprovizionare au crescut, iar producătorii de ciocolată caută să-și asigure necesarul de materie primă, scrie portalul de știri Money.

Cotațiile futures au înregistrat o creștere de aproape 50% numai în luna martie și aproape s-au dublat comparativ cu începutul anului. Acest avans a condus prețurile către 10.000 de dolari pe tonă, un nivel anterior considerat de neconceput, și a făcut ca boabele de cacao să fie mai valoroase decât cuprul, un metal de referință în industrie.

La Bursa de la New York, cotațiile futures la cacao au crescut cu 2,8% luni, ajungând la 9.188 de dolari. În ciuda faptului că un indicator tehnic indică de mai multe luni o zonă „overbought”, prețurile continuă să crească.

Analiștii atrag atenția că ciocolata ar putea deveni și mai scumpă în perioada Sărbătorilor de Paște din 2025, în condițiile în care bolile care afectează arborii de cacao și condițiile meteo nefavorabile ar putea prelungi deficitul, într-un context al prețurilor ridicate la zahăr.

Există riscul ca situația de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutățească în contextul intrării în vigoare a normelor din Uniunea Europeană, menite să prevină comercializarea produselor provenite din defrișarea pădurilor, ceea ce ar putea face și mai dificilă aprovizionarea cu materie primă pentru cei mai mari producători de ciocolată.

Atenția piețelor este acum îndreptată spre Africa de Vest, unde se așteaptă la cea mai mică recoltă din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, prognozează o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.

Ultima oră