amplu proiect de regenerare urbană în centrul sibiului. blocuri de 8 etaje, piațetă, muzeu, birouri, magazine și străzi pietonale pe situl industrial independența 

Situl industrial al fostei platforme a fabricii Independența va intra într-un amplu proces de restructurare urbană. Aici ar urma să fie construite blocuri înalte de opt etaje, să fie amenajate clădiri cu funcțiuni mixte, o unitate de învățământ, locuri de joacă, o parcare supraetajată și zone de recreere. Va apărea și un nou pod peste Cibin, care va lega Piața Cibin de cartierul Terezian. Se propune inclusiv amenajarea unui muzeu în incinta fostelor Ateliere Rieger. Documentațiile au fost puse în consultare publică, iar sibienii le pot analiza și pot transmite observații înainte de a fi elaborat Planul Urbanistic Zonal. 

Sibienii sunt invitați să transmită observații și propuneri, până în 15 aprilie, cu privire la intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ CP – zonă construită protejată) pentru construirea unui ansamblu cu funcțiuni centrale și mixte, inclusiv circulații, în municipiul Sibiu, pe locul fostei fabrici Independența. Beneficiarul proiectului este Casa Albă Independența, care deține terenul de peste 8 hectare de pe strada Ocnei, documentațiile fiind realizate de arhitectul Alexandru Găvozdea, candidat pentru funcția de primar al Sibiului. Observațiile sunt necesare pentru a stabili cerințele de elaborare a PUZ-ului pentru acest proiect de restructurare a fostei zonei industriale din centrul orașului.

Potrivit documentațiilor supuse consultării publice, reglementarea funcțională va trebui să prevadă o restructurare urbană a întregii zone, cu introducerea de funcțiuni socio-culturale în combinație cu locuire semi-colectivă sau colectivă de standard ridicat. Trama circulațiilor existente se va păstra, însă se vor redeschide alte două străzi pe care nu s-a mai circulat de ani de zile, respectiv strada Ocnei până la Podul de Piatră și strada Pulberăriei până în strada Turnului. Pavajele istorice se vor conserva și astfel vor fi date în folosință și drumurile uzinale din incinta complexului industrial Reiger. 

amplu proiect de regenerare urbană în centrul sibiului. blocuri de 8 etaje, piațetă, muzeu, birouri, magazine și străzi pietonale pe situl industrial independența 

Centru modern în afara centrului vechi. „Independența poate deveni centrul dincolo de centru”

Siturile industriale abandonate situate în zonele centrale constituie o provocare pentru numeroase orașe din lume și pot deveni o resursă extrem de valoroasă pentru dezvoltarea urbană, se arată în documentația supusă consultării. „În cazul Sibiului, regenerarea acestor teritorii este o șansă importantă a orașului de a crește calitatea locuirii în ansamblul său. În prezent, aceste zone generează costuri ascunse orașului, fără vreun beneficiu real”, se arată în documentația întocmită de arhitectul Alexandru Găvozdea. 

Regenerarea urbană a acestei zone va avea mai multe beneficii, printre care crearea unui centru modern în afara centrului vechi, în complementaritate cu acesta, dar și revitalizarea zonei, făcând-o atractivă pentru locuitorii cu putere de cumpărare medie și superioară, conform documentației. Odată cu regenerarea zonei, va crește și atractivitatea pentru zonele vecine, iar veniturile la bugetul local, ce vor rezulta din taxe și impozite aplicate locuințelor și activităților comerciale din zonă, vor crește. „O calitate crescută a vieții (oferte de servicii, comerț, cultură, educație) se traduce prin atragerea talentelor, respectiv păstrarea și chiar creșterea interesului companiilor de a fi prezente în oraș, diversificarea activităților economice și a tipurilor de organizații și companii”, se arată în analiza privind beneficiile publicată în documentație. 

amplu proiect de regenerare urbană în centrul sibiului. blocuri de 8 etaje, piațetă, muzeu, birouri, magazine și străzi pietonale pe situl industrial independența 
Sursa: Google Maps

„Independența are un potențial unic la nivelul orașului Sibiu de a deveni o zonă centrală modernă. Situl necesită o abordare atentă în ceea ce privește patrimoniul construit, atât cel inclus, cât și cel învecinat. (…) Ansamblul poate să ofere un mediu de viață și de afaceri efervescent, cu o componentă importantă cultural-artistică și sportivă (inclusiv wellness), atractiv pentru locuitorii zonei metropolitane, dar și pentru potențialii viitori locuitori, oameni de afaceri și turiști. Este un loc unde valoare poate fi produsă, nu doar consumată, ci și exportată – producție culturală, artistică, de mică manufactură, de evenimente și de dezvoltare profesională. Este un loc de întâlnire între vechi și nou, între centru și cartiere, dar și între oameni și activități. Se dorește crearea unui context favorabil diversității sociale și funcționale, incluziv. Mixul bine dozat de funcțiuni și complementaritatea acestora, potențate de diversitate și multitudinea de spații publice, pot genera un mediu de viață de bună calitate și o comunitate de succes. Independența poate deveni centrul dincolo de centru”, sunt concluziile procesului de planificare participativă, desfășurat în perioada iulie-octombrie 2022, care au luat parte proprietari din centru, reprezentanți ai instituțiilor avizatoare, reprezentanți ai unor ONG-uri și potențiali viitori utilizatori ai zonei, concluzii care au fost luate în considerare în redactarea documentațiilor.  

Citește și: Fodor, despre proiectul de la Independența

Imobile noi de opt etaje

În vecinătatea clădirii în care își are sediul Tribunalul Sibiu, se propune construirea a șase blocuri, fiecare cu un regim de înălțime S+P+7. Potrivit planșelor cu posibilitățile de mobilarea, blocurile vor avea o înălțime de 29 de metri. „Înălțimea maximă a noilor clădiri nu va depăși 30m, pentru a se încadra în silueta orașului în masa construită aflată la o cotă inferioară bazei Turnului Bisericii Evanghelice”, se arată în documentația PUZ-ului. Tot în documentație se arată că noile construcții „vor putea avea o înălțime maximă de 29 m – echivalentul a maxim opt niveluri supraterane, configurate și amplasate conform concluziilor studiului de vizibilitate, analizând relația cu frontul la apă și permisivitatea vizibilității dinspre râu spre centrul istoric”. 

Celelalte funcțiuni vor fi amenajate în clădirile existente, care vor avea un regim de înălțime, în mare parte, S+P+3+R. „Pentru o imagine urbană echilibrată, se recomandă ca volumele propuse în lungul străzilor Tg. Fânului și Cibinului (la est de strada Ocnei) să aibă o înălțime similară vis-a-vis-ului, iar cele cu înălțimi superioare să fie retrase la aliniament. Astfel, vor fi menținute conurile de vizibilitate ale turnurilor-reper ale centrului istoric”, potrivit documentației. La parterul construcțiilor cu funcțiunea de locuire vor exista spații destinate serviciilor. Clădirile orientate spre spațiul public vor avea la parter funcțiuni de interes public, cu acces direct, pe cel puțin 3/4 din lungimea fațadelor de contact cu spațiu public.  

amplu proiect de regenerare urbană în centrul sibiului. blocuri de 8 etaje, piațetă, muzeu, birouri, magazine și străzi pietonale pe situl industrial independența 

Printre utilizările admise în zonă construită protejată se regăsesc: funcțiuni administrative, financiar-bancare, comerciale cu caracter intraurban, cultură, învățământ, sănătate, turism cu caracter intraurban, locuințe, servicii aferente zonelor de locuire, parcaje publice multietajate subterane. 

Odată cu restructurarea urbană a sitului industrial Independența, Sibiul va reuși să atragă mai mulți locatari. Dacă până acum orașul a atras forță de muncă, dar cererea a fost satisfăcută aproape exclusiv de dezvoltări urbane realizate pe teritoriilor comunelor și orașelor vecine Sibiului, fără a acoperi nevoile funcționale mixte ale locuitorilor, prin acest proiect lucrurile s-ar putea schimba. Zona centrului istoric este ocupată, în general, de o populație încă majoritar îmbătrânită, dar și cu posibilități financiar reduse, arată documentațiile puse în consultare. Numeroase spații de locuit au fost convertite în apartamente de închiriat în regim hotelier. „Dezvoltarea terenurilor virane foste industriale și conversia unor dintre clădirile fostelor industrii în spații pentru locuințe, comerț, servicii și alte funcțiuni conexe în zona centrală și semi-centrală a orașului pot revitaliza orașul, crescând semnificat standardul de locuire în aceste zone și oferind o alternativă de locuire mult superioară suburbiilor”. 

Piațetă în zona străzii Teclu 

La intersecția străzilor Nicolae Teclu, Ocnei și Târgu Fânului se va reorganiza și amenaja spațiul liber din fața accesului în fostul ansamblu industrial Independența. Se va crea un spațiu public, cu caracter și rol de piață pietonală. Spațiul va reprezenta un reper important al zonei, spune realizatorul documentației, pe de o parte capăt de perspectivă pentru străzile Ocnei și Teclu, iar pe de altă parte zonă de acces ramificat în interior insulei ocupate de fostul ansamblu industrial Independența. 

Străzi redeschise, unele doar pietonale 

Proiectul presupune și redeschiderea unor străzi centrale, cât și amenajarea drumurilor din interiorul sitului. Traseul circulației care se dezvoltase de-a lungul zidului de apărare, legând spațiul din vecinătatea Porții Ocnei de cel din vecinătatea Porții Turnului, astăzi strada Pulberăriei, întreruptă de includerea segmentului sud-vestic în incinta fostului ansamblu industrial 13 Decembrie (astăzi Pim-Siemens) va fi redeschis circulației. De asemenea, circulația istorică care marginea fortificațiile medievale înspre exterior, fostă Aleea Școlarilor, se va redeschide. „Redarea acestui traseu circulației publice deschide posiblitatea irigării în profunzime a insulei urbane ocupate de construcțiile industriale parte a fostului ansamblu industrial Independența și crearea legăturii cu piațeta de la intersecția străzilor Ocnei, Târgu Fânului și Nicolae Teclu”, se arată în documentație. 

Se va redeschide și circulația pe porțiunea care lega strada Ocnei de strada Cibinului, în dreptul Podului de Piatră, ca legătură predominant pietonală, cu acces carosabil rezervat exclusiv aprovizionării și intervențiilor. „Se recomandă deschiderea segmentului străzii Ocnei interior incintei industriale, pentru circulație ciclo-pietonală și transport public”, potrivit documentațiilor. În principal, se dorește favorizarea deplasării pietonale și cu bicicleta în toată această zonă. 

amplu proiect de regenerare urbană în centrul sibiului. blocuri de 8 etaje, piațetă, muzeu, birouri, magazine și străzi pietonale pe situl industrial independența 
Sursa: Google Maps

Numărul locurilor de parcare la nivelul solului va fi redus la maxim. Necesarul de locuri de parcare va fi asigurat în proporție de minim 90% de parcări integrate în construcții. „Realizarea unei mari parcări publice la limita centrului istoric, care să deservească deplasări mai ample la nivelul orașului, presupune o asumare din partea administrației locale a acestui proiect și dezvoltarea unui parteneriat public-privat în acest sens”. 

Sibienii pot consulta documentațiile la următoare adresă: sibiu.ro. Observațiile cu privire la intenția de elaborare a PUZ-ului pot fi transmise până la data de 15 aprilie. 

Ultima oră

Participă la discuție

6 Commentarii

  1. Cand se redeschide drumul dintre Podul de piatra si str Ocnei ? (care este inchis nelegal)

  2. Lăsați blocurile, blocurile la periferie… Centru e centru… Faceți zone de agrement.. Unde mai înghesuiți sute de locatari si sute de mașini care dimineața sunt bara la bară in Terezian… Sau faceți vreo doua șosele suspendate…??

  3. Blocuri de 8 etaje in centrul orasului, merg foarte bine cu cladirile istorice.😝

  4. Nu mai construiți blocuri cu 8 sau mai multe etaje, este o zonă cu mare potențial acolo. Oricum sună mirific pe hârtie, piațeta etc..și după finalizare te uiți în cratiță la vecinu! Mai rău ca pe vremea comuniștilor se construiește, fără pic de respect pentru oameni doar de dragul profitului.