Consilierii județeni vor vota, în cadrul ședinței ordinare de la finalul lunii martie, două proiecte de hotărâre care vizează Crucea Roșie Sibiu. Filiala sibiană va avea un dispecerat în cadrul Sălii Transilvania. Celălalt proiect presupune instruirea cadrelor didactice din școlile din județ pentru a putea acorda primul ajutor.
Crucea Roșie va avea dispecerat la Sala Transilvania
Crucea Roșie Filiala Sibiu va avea dispecerat. Consiliul Județean va pune la dispoziție Vestiarul nr. 4 din cadrul Sălii Transilvania în vederea organizării dispeceratului Serviciului de Ambulanță al Crucii Roșii Sibiu.
„Prin adresa nr. 768/22.02.2024, înregistrată la Consiliul Județean Sibiu cu nr. 6395/19.03.2024, Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Sibiu, cu sediul în Sibiu, str. Xenopol, nr. 1, solicită acordarea dreptului de folosință gratuită asupra unui spațiu din cadrul Sălii Transilvania, situată în Sibiu, str. Octavian Goga, nr. 1, în vederea organizării dispeceratului Serviciului de Ambulanță al Crucii Roșii Sibiu, în perioada 01.04.2024 – 31.12.2025. Conducerea Serviciului Public Sala Transilvania Sibiu a alocat vestiarul nr. 4 pentru organizarea dispeceratului”, se arata în referatul de aprobare.
Cursuri de prim ajutor în școlile din Sibiu
Sute de cadre didactice din județul Sibiu învață să aplice primul ajutor pentru a ști cum să reacționeze în cazul unor urgențe petrecute în școli.
Cursurile au început în octombrie 2023 și, momentan, se desfășoară la Sala Transilvania, timp de 14 săptămâni, pe parcursul întregului an școlar, în zilele de miercuri. Un instructor de la Crucea Roșie susține trainigul pentru grupe formate din câte 12 persoane. Componența acestora a fost stabilită cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean. Până la finalul lunii martie 2024, 200 de cadre didactice și non didactice vor putea să acorde primul ajutor de bază. Primăria Sibiu a alocat o finanțare de 28.000 de lei pentru aceste cursuri.
„Ideea de a organiza astfel de cursuri în școli a venit după tragedia de la Cluj când o elevă a murit după ce s-a înecat cu un jeleu și nimeni din școala respectivă nu a știut să aplice banala manevră Heimlich care ar fi putut să îi salveze viața. Nu vrem ca astfel de tragedii să se repete, astfel că am inițiat acest proiect și ne bucurăm că, alături de alți sibieni de bine, am găsit un partener în Primăria Sibiu și Consiliul Județean Sibiu. Cei care vor participa la cursuri vor ști ce trebuie să facă în situații de urgență, în care intervenția promptă a profesorului poate face diferența dintre viață și moarte”, a precizat Raluca Morar, directorul Crucea Roșie Sibiu.
Crucea Roșie va încheia un parteneriat și cu Consiliul Județean, care va acorda o finanțare de 100.000 de lei pentru organizarea și derularea proiectului „Prim Ajutor în Școli”, derulat până la finalul anului 2024.