Municipalitatea vrea să construiască în vecinătatea Lacului Binder un complex de servicii pentru persoanele vârstnice. Acesta va fi locul unde vor putea beneficia de cazare, servicii medicale, activități social-culturale și mâncare. Primăria vrea să afle părerea sibienilor, astfel că a pus în consultare publică proiectul înainte de a elabora Planul Urbanistic Zonal.
Primăria municipiului Sibiu anunță publicul cu privire la intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui complex de servicii pentru persoane vârstnice lângă Lacul lui Binder. Sibienii sunt invitați să transmită observații și propuneri, până la data de 15 aprilie, pe adresa primăriei din strada S. Brukenthal, prin email pms@sibiu.ro sau la telefon 0269-208800 int. 896. Observațiile sunt necesare în vederea stabilirii cerințelor de elaborare a PUZ-ului.
Complex de servicii pentru vârstnici. Cum va arăta
Potrivit documentațiilor puse în consultare publică de către primărie, complexul de servicii pentru persoane vârstnice va fi construit pe un teren liber, aflat în vecinătatea Lacului Binder. Complexul va fi compus dintr-un ansamblu de clădiri independente funcțional, care vor corespunde unor sectoare de activități distincte. Corpul 3 va fi destinat locuințelor sociale adaptate persoanelor vârstnice afectate de probleme locative, iar Corpul 1 și Corpul 2 vor cuprinde servicii de îngrijire și asistență în regim rezidențial pentru persoanele vârstnice semidependente (grad II) și dependente (grad I) din oraș care au nevoie de aceste servicii. Vor fi asigurate „condiții corespunzătoare de găzduire și de hrană, îngrijii medicale, recuperare și readaptare, activități de ergoterapie, socializare și de petrecere a timpului liber, servicii de asistență socială și suport psihologic”, se arată în documentație.
Corpul destinat locuințelor sociale va avea un regim de înălțime S+P+3 și va dispune de câteva zeci de locuințe sociale adaptate pentru vârstnici. Acestea vor fi împărțite pe apartamente de tip single sau cu două camere cu toate dotările necesare. Celelalte două corpuri de clădire, destinate serviciilor de îngrijiri și asistență, vor avea un regim de înălțime S+P+2 și vor dispune de un total de 100 de locuri. La subsol sunt prevăzute circa 35 de locuri de parcare pentru deservirea întregului complex.
Complexul, împărțit în 7 sectoare: cazare, asistență medicală și zone de recreere
Structurarea spațiilor se va face pe compartimente, astfel: serviciul primire, internare/externare; sectorul cazare; sectorul de asistență medicală; sectorul ergoterapie, recuperare și activități social-culturale; spații administrative, personal, vizitatori; servicii gospodărești; servicii tehnico-edilitare.
Serviciul de primire internare/externare va fi locul unde se va afla recepția. Aici vor fi întocmite formalitățile la intrarea sau părăsirea unității. Sectorul de cazare va fi compus din 50 de camere cu 2 paturi și baie proprie (duș, grup sanitar, lavoar), cu o arie desfășurată de 6mp/pat. Cele 20 de locuri pentru persoanele dependente vor fi dotate cu paturi medicale accesibile pe ambele laturi cu spațiu între paturi care să permită trecerea căruciorului rulant. Tot aici vor exista și doua camere de tip izolator cu două paturi și baie proprie, situate la parterul clădirii. În același sector vor fi amenajate camere de zi, pe fiecare nivel, dotate cu baie și oficiu. Sectorul de asistență medicale va asigura servicii de asistență medicală generală și va fi compus dintr-un cabinet consultații medic, de minim 16 mp, cabinet asistente medicale cu chiuvetă și anexe pentru depozitarea medicației și o cameră de tratament și un salon infirmerie cu 2 paturi și baie proprie. Sectorul ergoterapie, recuperare și activități social-culturale va fi compus dintr-o bibliotecă cu depozit de cărți, o videotecă cu filme, o terasă acoperită, o miniseră în curte, ateliere de ergoterapie și o sală de gimnastică.
„Clădirile complexului vor fi construite astfel încât să aibă o performanță energetică foarte ridicată, respectiv să cuprindă necesarul de energie pentru a răspunde nevoilor legate de utilizarea normală a clădirii: încălzirea, apa caldă menajeră, răcirea, ventilarea și iluminatul. Imobilul va fi echipat cu rezervoare de apă cu rezervă de consum pentru 1-3 zile și rezervă pentru incendiu. Clădirile vor fi dotate cu lift pentru persoane adecvat transportului persoanelor pe pat/targă, lift pentru alimente și lift pentru rufe. Clădirile vor fi dotate cu rețea de telefonie fixă, instalație pentru TV, internet și sistem de alarmă special pentru beneficiari la fiecare pat, precum și cum instalații de semnalizare incendiu. Curțile interioare vor avea spații special amenajate pentru petrecerea timpului liber dotate cu mobilier de grădină, o miniseră în care se vor cultiva legume și care va fi folosită pentru activități cu beneficiarii, iar la nivelul 1 va exista o grădină suspendată”, se arate în documentație.
Terenul pe care va fi amenajat complexul de servicii pentru vârstnici are o suprafață de 6.737 mp și se dorește a fi construită o suprafață de 2.541 mp. Pe mai bine de 2.000 mp din suprafața totală se va amenaja spațiul verde plantat, cu arbori și arbuști. Grădina va avea 1.000 mp.