campusul de la fosta bază tursib va avea 4 corpuri de clădire. săli de curs, aulă, cantină și cămin, printre dotări
Sursa: Google Maps

Campusul pentru învățământul dual ce va fi construit pe Calea Dumbrăvii, pe terenul fostei baze Tursib, va fi compus din patru corpuri de clădire. Aici se vor regăsi săli de curs, spații multifuncționale, o aulă, bibliotecă, cantină, dar și un cămin. Se vor amenaja locuri de parcare și va fi realizată o nouă stradă în zonă. Documentațiile au fost publicate pe site-ul primăriei și pot fi consultate de sibieni, în vederea elaborării PUZ-ului. 

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care este beneficiarul proiectului, anunță publicul cu privire la intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea campusul integrat pentru învățământul dual-produal pe Calea Dumbrăvii. Sibienii sunt invitați să transmită observații și propuneri, până la data de 18 aprilie, pe adresa primăriei din strada S. Brukenthal, prin email pms@sibiu.ro sau la telefon 0269-208800 int. 896. Observațiile sunt necesare în vederea stabilirii cerințelor de elaborare a PUZ-ului. 

Cum va arăta viitorul campus

Campusul integrat pentru învățământul dual va fi construit pe terenul în suprafață de 20.000 de metri pătrați de pe Calea Dumbrăvii achiziționat de Primăria Sibiu cu peste 6,5 milioane de euro. 

Proiectul ar urma să includă patru corpuri de clădire, toate eficiente din punct de vedere energetic. Campusul dual va integra un „Corp A”, cu regim de înălțime P+1, dedicat sălilor de curs și laboratoarelor, un „Corp B”, cu un regim de înălțime P+1, în care vor funcționa o cantină și o bibliotecă, un „Corp C”, cu regim de înălțime P, dotat cu un spațiu multifuncțional și o aulă, și un „Corp D”, construit pe trei etaje, unde va fi amenajat căminul cu o capacitate de 150 de locuri de cazare. 

Potrivit planșei care cuprinde posibilitățile de mobilarea, publicată pe site‐ul primăriei, pe teren vor exista două terenuri de sport, un parc, zone verzi și o platformă pentru deșeuri. 

campusul de la fosta bază tursib va avea 4 corpuri de clădire. săli de curs, aulă, cantină și cămin, printre dotări

„Echiparea acestor spații va fi în concordanță cu cerințele operatorilor economici din Regiunea Centru, iar resursele educaționale, mobilierul, atelierele de practică pentru elevi și studenți  precum și  atelierele digitale, au la bază concepte adaptate profilului liceelor și universităților partenere în consorțiu. Soluția dezvoltării unui astfel de centru ar urma să răspundă necesității organizării activităților de instruire practică în mai multe locații și să asigure condiții de cazare și hrană optime pentru cursanți. Campusul ar putea fi o soluție mai ales pentru atragerea elevilor și studenților care doresc să învețe o meserie practică și să își continue studiile în același timp”, se arată într-un comunicat de presă din iulie 2023 al ULBS. 

În plus, pe lângă cele patru imobile și cele două terenuri de sport, vor urma să fie amenajate și 147 de locuri de parcare supraterane. Se va amenaja și o nouă stradă. „Se vor realiza accese rutiere și pietonale din strada care face legătura dintre strada Arieșului și strada Siretului”, se arată în regulamentul local de urbanism aferent PUZ-ului pentru construirea campusului. Parcajele la sol vor fi plantate cu un arbore la fiecare patru locuri de parcare. Împrejmuirea terenului este recomand să se realizeze cu gard viu. Potrivit documentațiilor puse la dispoziție de primărie, arhitectura clădirilor va fi de factură modernă și va exprima caracterul programului, respectiv învățământ universitar. Se interzise realizarea de pastișe arhitecturale, iar materialele folosite vor fi de bună calitate, în acord cu programul și arhitectura clădirilor. 

Proiectul depus de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, împreună cu alți 15 parteneri din municipiu și din mai multe localități din județ pentru construcția campusului va primi suport financiar european în valoare de peste 25 milioane euro în cadrul PNRR, Pilonul IV/ Politici pentru noua generație.

Ultima oră

Comentariul meu