reguli de etichetă în poker: elemente esențiale de care să ții cont atât live, cât și online

Pokerul este un joc fair-play în care jucătorii se respectă între ei, indiferent de miză. Astfel, au apărut o serie de reguli nescrise ce sunt respectate de jucători. Eticheta în poker scoate în primul rând în evidență un comportament corect și respectuos arătat față de ceilalți adversari.

De asemenea, respectul este același și pentru dealer. În rândurile următoare vom prezenta câteva dintre cele mai importante reguli de etichetă din jocul de poker.

Fii atent 100% la joc

Când ești la masa de poker, e indicat să fii conectat sută la sută la jocul în sine. Încearcă să eviți orice îți poate distrage atenția. Nu te uita la ce se întâmplă la alte mese, iar dacă preferi să asculți muzică, evită să conectezi căștile în ambele urechi. Mai ales când joci live, ți se va întâmpla ca cineva să încerce să discute cu tine, iar dealerul îți va spune ceva și ar fi cu adevărat neplăcut să îi pui pe cei din jur să repete mesajul deoarece ascultai muzică.

YouTube video

Acționează rapid

Timpul din poker este limitat tocmai pentru a se evita situațiile în care unui jucător îi ia prea mult timp până să decidă ce să facă. Timpul de gândire este normal și e bine să iei decizii gândite. Însă devine ușor deranjant pentru unii jucători dacă cineva care trebuie să ia o decizie face cu totul altceva. Spre exemplu, dacă mănâncă sau discută cu altcineva. Încearcă să nu prelungești deciziile pentru că s-ar putea să îi deranjezi pe cei din jur.

La fel stau lucrurile și pe platformele de jocuri de poker online. Lăsând la o parte situațiile precum apropierea de faza bubble la turnee sau o conexiune slabă de internet, este un semn de respect față de adversari să acționezi rapid. Spre deosebire de turnee, la mesele cash este ceva destul de uzual să ai parte de adversari care joacă mai lent, mulți dintre ei fiind grinderi cu 4 sau mai multe mese deschise simultan.

Arată respect celor de la masă

Pokerul este un joc practicat de oameni în primul rând pentru distracție. Iar distracția este posibilă doar dacă le arăți celor din jur respect. Vei observa adesea că la masă de poker se fac glume, însă doar până la un anumit nivel. E greșit să îți ironizezi adversarii pentru deciziile pe care le iau sau să te consideri superior lor. Dacă ești mai bun decât ei, arată asta prin skill-urile tale, nu prin ironii.

Iar dacă joci online, nu publica mesaje răutăcioase la adresa adversarilor în fereastra de chat. Respectul trebuie să fie același indiferent că joci online ori live. În același timp, în versiunea live, nu e recomandat să te manifești vocal dacă pierzi o mână. Vei arăta un semn de slăbiciune pe care adversarii l-ar putea specula. Ține cont că limbajul trupului este foarte important când joci poker live.

Nu intra într-un conflict

Astfel de situații sunt rare la masa de poker, dar dacă te afli într-o situație în care un adversar te deranjează prin comentariile pe care le face ori ești nemulțumit de orice altceva, ia legătura cu dealerul ori cu un supervizor al cazinoului. Ei sunt singurii care pot rezolva discuțiile în contradictoriu și găsesc soluțiile potrivite. În același timp, dacă ți se pare că cineva trișează, asigură-te că ai argumente solide înainte să formulezi o acuzație.

Acceptă că înfrângerea face parte din joc

Vor fi situații la masa de poker când nu va fi ziua ta, indiferent ce vei face. În viață trebuie să accepți eșecul cu demnitate, oricare ar fi activitatea ta. La fel este și la poker. Nu trebuie să te plângi sau să invoci ghinionul. Până la urmă, pokerul este un joc de abilități. Concentrează-te pe ce ai de făcut în viitor pentru a regla situația.

Evită să faci oricare dintre lucrurile de mai jos în mâinile la care nu mai participi

YouTube video
  • Nu anticipa cum se va încheia acea mână.
  • Nu spune care au fost cărțile tale.
  • Nu arăta cărțile unui alt jucător.
  • Nu face comentarii care să-i deranjeze pe ceilalți jucători.

Acestea sunt câteva dintre cele mai cunoscute reguli de etichetă pe care e bine să le aplici atunci când joci poker pentru a te putea distra în condiții normale. Ține cont că respectul și echilibrul contează enorm la masă.

Sursa foto – canva.com

Ultima oră

Comentariul meu