restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

Restaurantul Leon din Sibiu a fost închis temporar de ANPC după ce, în urma unor controale, au fost descoperite mai multe nereguli. De asemenea, restaurantul din centrul Sibiului s-a ales și cu amenzi usturătoare.           

În urma primirii unei sesizări de la un consumator, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov  a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Leon, din localitatea Sibiu. După verificările realizate, comisarii ANPC au constatat că aspectele sesizate de consumator se confirmau.

restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

Restaurantul Leon a primit 2 amenzi contravenționale, în valoare de 15000 lei și un avertisment, oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme în valoare de 6407 lei, a fost închis temporar până la remedierea deficiențelor constatate și au fost instituite procedurile legale corespunzătoare pentru încetarea practicilor comerciale incorecte.

restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

Neregulile constatate au fost următoarele:

  • ciorbele, tochitura și orezul, preparate gătite, se aflau depozitate în frigiderul din bucătăria unității, contrar prevederilor legale de a se păstra la minim 60° Celsius
  • produsele provenite din stare de congelare erau depozitate în agregatele frigorifice din bucătăria unității fără a fi precizată data decongelării
  • somonul recepționat în stare congelată aflat în lada frigorifică din bucătăria unității era porționat, ceea ce conduce la concluzia că s-a schimbat starea termică a acestuia

restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

  • recipientele cu murături nu aveau menționată data deschiderii, deși producătorul a specificat că trebuie consumate în maxim trei zile de la deschidere
  • în bucătăria unității existau coșuri de gunoi fără capac, găleată cu mop în imediata apropiere a agregatelor frigorifice, cuțite cu nituri
  • pereții bucătăriei prezentau scurgeri de grăsime în zona tubulaturii hotei și în zona aparatului de climatizare

restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto) restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto) restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

  • materii prime depozitate în agregatele frigorifice din bucătăria unității fără respectarea compartimentării pe categorii de produse; sosuri, carne, legume în același frigider
  • uleiul din friteuze cu data schimbării 14.03.2024
  • lista cu alergeni și declarația nutrițională nu erau prezente în spațiul de consum
  • pastele fierte erau depozitate în frigider, pe care ulterior le reîncălzeau și le serveau consumatorilor, contrar indicațiilor înscrise de producător pe ambalaj și contrar așteptării rezonabile a consumatorului de a servi paste preparate pe loc, conform comenzii, fierte, strecurate și servite imediat cu diverse sosurirestaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto) restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)
  • nu s-a găsit parmezan în stoc, deși acest ingredient era trecut în meniu, fiind substituit cu produse de calitate inferioară; preparatele obținute prin substituirea ingredientului declarat cu altul inferior calitativ vor avea în afara compoziției diferite de cea declarată în lista de meniu și gust și consistență diferită de cele la care se așteaptă în mod rezonabil consumatorul
  • faptele descrise mai sus sunt considerate practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu în legătură cu principalele caracteristici ale produselor oferite (mod de fabricare și compoziție) și inducând în eroare consumatorul asupra modului și momentului preparării acestorarestaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto) restaurantul leon din sibiu, închis temporar de anpc. motivul, practici înșelătoare conținând informații false în lista de meniu (foto)

 

Ultima oră

Comentariul meu