deputații au votat. clienții ar putea primi apă gratis în orice restaurant din românia

Restaurantele, barurile și cantinele din România vor fi obligate să ofere gratuit apă potabilă clienților care o cer. Legea care instituie această obligație a fost votată de deputați. Inițiatorii susțin că este o practică normală în toate țările europene și că nu va afecta veniturile companiilor care comercializează apă îmbuteliată, informează ObservatorNews.

De obicei, românii cer apă fie pentru a însoți cafeaua, fie după masă. În restaurante sau baruri, prețul apei este de 3-4 ori mai mare decât în supermarketuri. Cu noua lege, însă, apa potabilă va fi oferită gratuit clienților care o solicită.

„Obligativitatea se aplică restaurantelor, barurilor și cantinelor din România. Acestea vor trebui să pună la dispoziția clienților apă potabilă. În plus, legea se aplică și companiilor de catering. Persoanele care își ridică singure comenzile din locațiile unde mâncarea este pregătită trebuie să găsească apă disponibilă acolo”, informează Andreea Filip, reporter Observator.

Patronii nu sunt foarte încântați de această idee. „Cred că vânzările vor scădea, în special în timpul verii când se consumă multă apă. Vom folosi filtrul pe care îl avem și vom oferi clienților apă potabilă”, declară Monica Baboi, manager de restaurant.

„Va trebui să investim în echipamente de filtrare a apei pentru a servi apă potabilă clienților. Costurile nu sunt foarte mari, dar trebuie să achiziționăm acele echipamente”, adaugă Sorin Mănăilă, proprietar de cherhana. „În străinătate, această lege există de mult timp și cred că ar trebui să o respectăm și noi. Oferirea gratuită a apei potabile este apreciată de către clienți”, consideră Claudiu, șef de sală.

Opiniile clienților cu privire la posibila lege sunt împărțite. Unii spun că nu ar comanda apă de la chiuvetă când merg la restaurant. „Nu toată lumea bea apă de la robinet. Cunosc persoane care nu ar bea niciodată. Dacă un client consumă 2-3 litri de apă la masă, ce facem? Îi punem un furtun de la chiuvetă?”, remarcă un român.

Alții consideră că este o inițiativă foarte bună. „Este o idee excelentă. Dacă apa este sigură și nu conține microbi… presupun că autoritățile monitorizează calitatea apei”, crede cineva. „Am călătorit și în alte țări și nu am văzut să fie oferită apă potabilă gratuită clienților. Nu cred că acest lucru ar afecta restaurantul, dimpotrivă, ar aduce beneficii”, este de părere un alt client.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților și urmează să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ultima oră

Comentariul meu