Monumentul istoric „Maria Tereza” din Terezian va fi reabilitat. Primăria a scos la licitație proiectul tehnic

Imobilul „Maria Tereza” din Terezian va fi reabilitat printr-o investiție de aproape 60 de milioane de lei. Primăria a obținut o finanțare europeană, iar acum a scos la licitație proiectul tehnic. După această etapă, se va contracta și execuția efectivă a lucrărilor de construcție. 

Primăria municipiului Sibiu va reabilita imobilul „Maria Tereza” de pe strada Gladiolelor printr‐o investiție în valoare de 59 de milioane de lei. Proiectul este finanțat prin Programul Regiunea Centru. 

Clădire monument istoric: Orfelinat, iar mai apoi internat și ateliere școlare

Clădirea existentă a vechiului orfelinat Terezian nu funcționează în momentul de față din cauza degradărilor accentuate, dar și din cauza lipsei întreținerii, reparațiilor, restaurării și reabilitării, neputând să ofere condițiile necesare desfășurării activităților. Clădirea face un tot unitar, dar este alcătuită din mai multe corpuri. Proiectată și executată în jurul anilor 1754-1767, clădirea are un regim de înălțime S parțial + P + 1E. „Acest complex de edificii cu caracter social, ridicat împreună cu Biserica Sf. Elisabeta, a fost inițiat de către Împărăteasa Maria Tereza, care, prin ordinul emis la 1 septembrie 1767, dispune ca Magistratul orașului să predea, pentru amenajarea unui orfelinat catolic, preotului iezuit Theofil Delphini, construcțiile destinate anterior emigranților austrieci, sosiți la Sibiu în urma persecuțiilor religioase și care s-au stabilit în satele din jurul Sibiului, în anul 1858 Episcopul catolic al Transilvaniei a ridicat acest institut la rangul de școală normală pentru învățători”, este descrisă istoria clădirii în caietul de sarcini. 

În prezent, clădirea monument istoric este utilizată drept internat. Tot aici sunt atelierele Grupului Școlar „Independența” și ale Grupului Școlar Alimentar. 

Monumentul istoric „Maria Tereza” din Terezian va fi reabilitat. Primăria a scos la licitație proiectul tehnic

Lucrări de eficientizare energetică, consolidare și restaurare

Primăria a scos la licitație serviciile de proiectare faza PT+DE+DATC+verificare proiect+elaborare documentații pentru obținere avize faza PT + asistență tehnică pentru reabilitarea clădirii. Ulterior, se va contracta și execuția efectivă a lucrărilor de construcție. 

Lucrările vor include consolidarea clădirii și a șarpantei, dar și înlocuirea completă a învelitorii. Se or reabilita instalațiile de utilități ți se va înlocui sistemul de încălzire cu unul care utilizează surse regenerabile, respectiv pompe aer-apă, ce produc atât aer cald, cât și aer rece pentru ventilație. Tâmplăria cu uși și ferestre din lemn va fi înlocuită cu geam termopan. Fațada va fi refăcută cu tencuieli specifice unui monument istoric și vor fi executate amenajări exterioare, precum alei carosabile și pietonale, parcări, trotuare și spații verzi. 

Lucrările vor fi executate cu respectarea valorii istorice și arhitecturale cu accent pe punerea în valoare a calității de monument istoric. „Astfel, măsurile de renovare/restaurare sunt stabilite în corelare cu principiile conservării și restaurării monumentului istoric dar și cu necesitatea utilizării contemporane a acestuia cu destinație de clădire de învățământ”, se arată în caietul de sarcini. 

Termenul de finalizare a documentației ce face obiectul achiziției este 3 luni calendaristice de la data semnării contractului, dată care constituie ordin de începere. 

Ultima oră