descoperă fericirea în lucrurile mici: o lecție pentru ziua internațională a fericirii

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie la nivel mondial și a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, iar alegerea unei astfel de zile are rolul de a-i face pe oamenii din întreaga lume să înțeleagă cât de importantă este fericirea și de a o recunoaște ca pe un drept al omului.

Fericirea este definită ca o stare, când cineva este fericit, este încântat sau bucuros. Insă oamenii pot diferi în ceea ce îi face fericiți. Unii se bucură cu o ceașcă de cafea bună. Alții se bucură când câinele lor îi salută la ușă.

Surprinzător este că mulţi dintre noi credem  că un job, un statut răsunător sau un câştig impresionant ne poate aduce fericirea. Dar dacă aspiraţiile noastre sunt prea mari în raport cu ceea ce putem pune în practică, atunci apare nefericirea, frustrarea sau chiar depresia.

Ce vrei sa te faci când o să fii mare?”. Am spus: „Fericit.”

Parcă menit să puncteze asta, este celebrul citat al cântăreţului John Lenon, care pare să sintetizeze definiţia fericirii ca aspiraţie de viaţă:

“Când m-au întrebat la școală “Ce vrei sa te faci când o să fii mare?” am spus: „Fericit.” Mi-au spus că nu am înțeles întrebarea. Eu le-am spus că n-au înțeles viața.

Cercetările ştiinţifice  din domeniul psihologiei nu fac o corelaţie strânsă şi direct proporţională între nivelul salarial, statut sau bunăstarea materială şi fericire. Ele ne spun că alte lucruri îi fac pe oameni fericiți: calitatea relațiilor lor; să aibă un loc de muncă sau un hobby pe care îl iubesc și care îi provoacă; sau când îi ajută pe ceilalți prin muncă voluntară sau prin acte de bunătate aleatorii.

Şi, cum fericirea e o stare, ea se diluează odată ce un obiectiv ajunge să fie atins. Iar dorinţa de a fi fericit ne împinge să o căutăm iar, printr-un obiectiv şi mai mare, mai greoi şi care presupune un nou efort.

De aceea, fericirea este mai durabilă atunci când vine din lucruri mici, pastile de bucurie pe care le poţi administra constant, de la a privi o floare, a te juca cu animalul tău sau a te bucura de prezenţa unei persoane dragi.

Ce poţi face pentru a fi fericit

Gândește-te la ce poți face pentru a crea mai multă fericire. Petru tine dar şi pentru ceilalţi.

Poate poți să faci voluntariat sau să ajuți pe cineva care are nevoie, poate chiar să îţi aminteşti de rudele tale în vârstă şi cărora să le faci o vizită. Sau poate trebuie să te concentrezi pe a deveni o persoană mai bună, mai generoasă şi a te ajuta de cursuri de dezvoltare personală.  Acest lucru ar putea implica îmbunătățirea calității relațiilor tale, chiar şi prin aceea de a le trece printr-un filtru şi a te înconjura doar cu oameni cu care rezonezi.

Ar putea fi vorba și despre găsirea unui loc de muncă mai împlinit, unde să te simţi valorizat sau care să plece de la un hobby pe care îl ai şi la care ai visat toată viaţa. Orice schimbare poate părea stresantă, dar pe termen lung poate deveni cecul tău în alb pentru fericire.

Dacă ai căuta să afli  „prietenii  fericirii „, poate i-ai numi pe cei din familie, plimbările în natură, pasiunile tale, ceea ce ştii să faci cel mai bine sau  tovarăşii tăi din copilărie.

Aş adăuga, însă, că fericirea este mai înainte de toate, o resursă internă, pe care e bine să o cultivi. Iar, ceea ce este în afară poate veni doar să stimuleze fericirea ta.

De aceea asigură-te, în primul rând,  că eşti fericit tu, cu tine. Şi apoi cu ceilalţi sau cu ceea ce este în jurul tău. Învaţă să te iubeşti, să te accepţi şi, mai ales să te ierţi, să ai respect față de propria conștiință. Şi faţă de propria libertate şi demnitate. Pentru că renunţarea la tine şi la demnitatea ta erodează dreptul tău la fericire, zi după zi.

Ultima oră

Comentariul meu