Ce reglementări prevede noul PUG al Sibiului legat de terenurile din zona poligonului Poplaca. Astrid Fodor: „Se poate analiza dacă acestea pot intra în intravilan”

În cadrul ședinței publice de dezbatere a noului Plan Urbanistic General al municipiului Sibiu, desfășurată marți, 19 martie au participat dezvoltatori imobiliari, membri ai zonei comerciale și economice dar și persoane fizice, proprietari sau cetățeni interesați de reglementările din noul PUG.

Participând la discuție, proprietarul unui teren situat în apropierea fostului poligon de tragere al MAPN din Poplaca, a adus în atenție problema restricțiilor impuse de MAPN privind construcțiile actuale și posibilitatea ca acestea să fie modificate în viitor, având în vedere faptul că poligonul de tragere și-a schimbat locația.
„Sunt proprietar al unui teren în zona de sud-vest, continuare după Poligonul de tragere al armatei, zona aceea este o zonă agricolă extravilană, și în sensul ăsta vreau să știu dacă este luat în calcul să se schimbe restricția militară pentru construcție. O să rămână aceeași restricție de creare a PUZ-ului?”, a întrebat Gabriel Ticulescu.

Arhitecta Ioana Cristian a explicat că singurele restricții referitoare la construcția pe terenul învecinat fostului poligon sunt generate de faptul că acesta se află în zona extravilană. Ea a subliniat că va fi solicitată o opinie oficială din partea MAPN cu privire la acest aspect.

„Poligonul nu mai restricționează. Ce vă restricționează este faptul că sunteți în zona intravilană. Construcțiile se pot realiza numai intravilan, așa ne spune legea, cu mici excepții care au fost și ele luate în considerare în acest PUG în zonele de reglementări în extravilan. Ele nu sunt reglementate, sunt câteva menționări în acest sens. Dacă MAPN-ul nu mai există, atunci nu vor mai exista nici restricțiile de le ei. O să cerem un punct de vedere de la MAPN când o să luăm avizul și atunci o să cerem și detalierea acelei zone”, a spus arhitecta Ioana Cristian.

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, prezentă la discuție, a propus că o soluție posibilă ar fi să se solicite includerea terenului respectiv în zona intravilană, însă chiar și în acest caz, anumite restricții încă ar putea fi impuse de către MAPN.
„Se poate analiza dacă acel teren poate intra în intravilan. Și noi pentru terenul pe care l-am primit din partea armatei avem niște restricții. Putem construi numai până la o anumită înălțime și la anumite condiții. Deci chiar dacă intrați în intravilan, așa văd eu problema, vor fi niște restricții dacă suntem vecini cu această zonă care este numită poligon, chiar dacă nu îl mai folosește ca poligon. Probabil îl puteți introduce în intravilan”, a spus Astrid Fodor.

Cu toate acestea, arhitectul Alexandru Cristian a explicat că „există un set de prime criterii care se evaluează într-un astfel de proces, inclusiv posibilitățile de asigurare a utilităților pe aceste zone pentru că ele nu pot funcționa independent. Este o procedură care e destul de oneroasă cu rezultate îndoielnice a asigurării separate a tot felul de utilități pe care nu cred că vrea nimeni să le utilizeze”. Acesta a menționat că se vor face procedurile de identificare ale parcelei de pământ în cauză, pentru a verifica ce soluții se pot găsi.

Ultima oră

Un răspuns la “Ce reglementări prevede noul PUG al Sibiului legat de terenurile din zona poligonului Poplaca. Astrid Fodor: „Se poate analiza dacă acestea pot intra în intravilan””