Pașaportul românesc, al 15-lea cel mai puternic din lume. Oferă acces fără viză în aproape 180 de țări

Pașaportul electronic românesc permite intrarea fără viză în 179 de țări, fiind poziționat în prezent pe locul 15 la nivel mondial pe scara mobilității globale, conform standardului de referință Henley Passport Index, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„Pașaportul simplu electronic românesc permite intrarea fără viză în 179 de țări, fiind poziționat în prezent pe locul 15 la nivel mondial pe scara mobilității globale, conform standardului de referință Henley Passport Index. Clasamentul Henley Passport Index este o măsură importantă a puterii unui pașaport și este recunoscut pe scară largă pentru metodologia sa transparentă și riguroasă”, arată MAI, într-un comunicat, citează Mediafax.

Conform acestuia, cetățenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate doar cu pașaportul simplu electronic sau pașaportul simplu temporar. În ceea ce privește cetățenii români minori cu vârsta mai mare de 14 ani, aceștia pot călători cu documentele menționate mai sus sau în baza cărții de identitate (în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie). Cetățenii români minori nu pot călători în străinătate în baza certificatului de naștere.

MAI arată că, în urma implementării posibilității de programare on-line prin platforma hub.mai.gov.ro, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, serviciile publice de pașapoarte din țară au preluat 170.420 cereri pentru pașaport, fiind eliberate 161.502 documente de călătorie.

În această perioadă, au fost preluate, atât în țară, cât și în străinătate, 26.847 de cereri de pașapoarte pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate.

Prin intermediul serviciului de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte, disponibil pe platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, în primele două luni ale acestui an, au fost efectuate programări pentru 152.549 persoane, iar 12.550 persoane au efectuat programarea în vederea depunerii cererii pentru eliberarea pașaportului în aceeași zi.

„Pentru următoarele 90 de zile, prin intermediul platformei de programări on-line https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta, au fost efectuate 23.515 programări on-line, dintr-un total de 302.873 locuri de programare disponibile, rezultând astfel un grad de ocupare al programărilor on-line de 12,88 %”, arată ministerul.

În ceea ce privește termenul mediu de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice, înregistrat la nivel național în cazul persoanelor care solicită ridicarea documentului de călătorie din țară, în primele două luni ale anului 2024, acesta a fost de sub două zile lucrătoare.

De asemenea, și pentru cererile preluate prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, pentru care titularii au optat pentru ridicarea pașaportului tot din străinătate, timpul mediu înregistrat în lunile ianuarie și februarie 2024, de la preluarea cererii și până la expedierea pașaportului simplu electronic către Ministerul Afacerilor Externe, a fost tot de sub două zile lucrătoare.

Ultima oră