Locuitorii din Slimnic sunt exasperați de vitezomani și cer montarea de calmatoare de viteză pe DN14. DRDP spune că nu se poate
Sursa foto: Google Maps

Mai mulți locuitori din localitățile Slimnic și Ruși au semnat o petiție online pentru a fi montate calmatoare de viteză pe DN14, în apropierea trecerilor de pietoni. Reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri(DRDP) Brașov explică de ce această măsură nu poate fi aplicată.

DN14 este un drum național din România, care leagă Sighișoara de Sibiu prin Mediaș și Copșa Mică. Între localitățile Slimnic și Ruși au avut loc mai multe accidente de-a lungul timpului, unele dintre ele foarte grave. Pentru că viteza reprezintă unul dintre motivele mai multor accidente rutiere, locuitorii din Slimnic și Ruși, localități care sunt traversate de drumul național DN14, solicită CNAIR-ului să monteze limitatoare de viteză în ambele sensuri.

După ce la sfârșitul săptămânii trecute o fetiță de 8 ani a fost rănită grav după ce a fost lovită de o mașină pe DN14, locuitorii din Slimnic au redactat o petiție prin care cer instalarea de calmatoare. „Solicităm CNAIR si IPJ Sibiu să monteze limitatoare de viteză pe ambele sensuri de mers, în zona trecerilor de pietoni de pe raza localităților Slimnic si Ruși, din județul Sibiu. Acest lucru este imperios necesar, având în vedere că în ultimul an au avut loc mai multe accidente rutiere soldate cu vătămarea corporală gravă a unor minori, cat si accidente mortale”, se arată în petiția online realizată în data de 18 martie.

Citește și: Fetiță de 8 ani lovită de o mașină pe DN14 în Slimnic. Micuța, dusă în comă la spital

Reprezentanții DRDP Brașov susțin că pe drumul național DN14 au fost luate măsuri pentru a îmbunătăți condițiile de siguranță, însă accidentele sunt cauzate de cele mai multe ori despre șoferii care nu respectă regulile de circulație. „În perioada 2012 – 2015 DN14, inclusiv pe tronsonul amintit în petiție, a beneficiat de lucrări de consolidare și modernizare. Toată investiția s-a bazat inclusiv pe un audit de siguranță rutieră, toate măsurile prevăzute fiind implementate și astfel condițiile de siguranță s-au îmbunătățit semnificativ. Printre măsurile de îmbunătățire a condițiilor de trafic pe acest tronson amintim: introducerea a numeroase sectoare cu limitări de viteză, suplimentarea semnalizării rutiere, prin vopsirea limitărilor de viteză direct pe asfalt, aplicarea unor benzi rezonatoare transversale pentru reducerea vitezei”, a transmis purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov, Robert Elekes.

Locuitorii din Slimnic sunt exasperați de vitezomani și cer montarea de calmatoare de viteză pe DN14. DRDP spune că nu se poate

DRDP Brașov, despre denivelările artificiale de pe DN14

Pe tronsonul de drum amintit în petiția localnicilor nu s-ar putea monta limitatoare de viteză deoarece la trecerea autovehiculelor de mare tonaj ar fi creat un disconfort din cauza vibrațiilor, drumul ar fi afectat, la fel și casele care sunt în apropiere.

„Cât despre montarea limitatoarelor de viteză, pe drumurile naționale se evită amplasarea unor denivelări artificiale pentru reducerea vitezei pentru că acestea ar provoca disconfort prin zgomot și vibrații la trecerea autovehiculelor de mare tonaj și ar afecta și structura de rezistență a drumului. Aceste dispozitive sunt folosite de regulă doar în zone din interiorul localităților unde există și restricții de tonaj”, a explicat Elekes.

Numărul accidentelor grave, în scădere

Potrivit reprezentanților DRDP Brașov, numărul accidentelor grave este în scădere, tocmai datorită investițiilor realizate modernizarea drumurilor din județul Sibiu. „La final, ținem să precizăm că, în județul Sibiu numărul accidentelor grave este în scădere în ultimii ani (2020 – 119, 2021 – 111, 2022 – 89) iar acest lucru se datorează și numeroaselor investiții desfășurate de CNAIR SA: deschiderea unor noi sectoare de autostradă, lucrări de lărgire/modernizare a unor sectoare de drum și intersecții precum și alte investiții în îmbunătățirea siguranței rutiere”, se mai arată în răspunsul al DRDP Brașov.

 

Ultima oră