Căpușele invadează parcurile din Sibiu. Veterinar: „Am cel puțin 6-7 cazuri în fiecare zi”

Odată ce se instalează sezonul cald, crește riscul de mușcături de căpușe, atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. Plimbările în parc, picnicurile sau activitățile desfășurate în curte sau grădină devin mai riscante. Medicii veterinari observă o creștere semnificativă a cazurilor de infestare cu căpușe în acest an, comparativ cu anii anteriori, ceea ce stârnește îngrijorarea specialiștilor, având în vedere că și oamenii pot fi afectați în aceste situații.

Cazurile de infestare cu căpușe la animale sunt numeroase și în creștere alarmantă față de anii precedenți, astfel încât clinicile veterinare din Sibiu înregistrează raportări zilnice, una dintre principalele cauze ale acestei creșteri fiind lipsa deparazitării externe.

„Sunt destul de multe, avem aproape în fiecare zi. Avem mai mult de 50 de cazuri până acum și vin aproape zilnic. În majoritatea cazurilor, animăluțele nu aveau deparazitarea făcută”, a spus Andreea Predica de la Spitalul Veterinar Transilvania.

Și la Clinica Totalvet, cazurile de infestare cu căpușe sunt numeroase, iar primul caz a fost înregistrat în luna ianuarie. Creșterea numărului de cazuri este surprinzătoare, mai ales având în vedere că în zona geografică în care se află Sibiul, incidența acestor cazuri nu a fost întotdeauna ridicată.

„E infestatie destul de mare. Nu erau așa probleme la noi în anii trecuți. Mai mult în zona de câmpie, podiș. În Satu Mare spre exemplu era problema asta destul de mare, dar căpușele s-au înmulțit foarte mult și au ajuns și la noi. Avem din ianuarie cazuri. Au fost imediat după perioada aceea rece. Eu am două cabinete și în ambele am săptămânal 6-7 cazuri. Comparativ cu anii trecuți, sunt mult mai multe cazuri, a explicat Mandeal Radu Nicolae, medic veterinar la Clinica Totalvet.

Specialiștii recomandă deparazitarea externă la cabinet

Doctorul Mandeal Radu Nicolae spune că deși stăpânii de animale de companie își deparazitează animalele acasă, de multe ori acest proces nu este realizat conform prospectului sau recomandărilor medicului. Astfel, tratamentul profilactic nu produce efectul dorit. Câinii care sunt mușcați de căpușe pot contracta boala cunoscută sub numele de Babesioză, o infecție transmisă de căpușe purtătoare ale parazitului din genul Babesia. Această boală afectează și distruge globulele roșii din sângele câinelui, provocând anemie severă.

„În general boala se poate complica foarte tare. Pentru depistare se face o analiză hematologică, apoi o analiză biochimică, un frotiu de sânge pentru un diagnostic. Dacă sunt mult prea multe globule rosii sparte ajungem la transfuzie de sânge, dar trebuie sa ne permita ficatul. Tratamentul depinde de starea în care ajunge animalul. Se recomandă deparazitarea externă, dar fiind totuși o piață foarte liberă sunt foarte multe variante și de multe ori nu este făcută corespunzător. Trebuie să respectăm foarte bine prospectul. Contează și vârsta animalului, starea de sănătate, zona în care este plimbat, de aceea trebuie adaptat fiecare tratament. Cel mai bine ar fi ca proprietarul să deparaziteze animalele de companie la veterinar. În general medicii nu au manoperă pentru partea de deparazitare. Proprietari își plătesc produsul. Prețul pentru o variantă de tratament poate începe de la 20 de lei pana la 400 de lei, în funcție de durata de acțiune, de calitatea produsului, de repelanță. Partea de pastile e mai ok decat pipetele care nu rezistă în momentul care se spală. Dar eu la un câine sub un an de zile nu am recomandat pastile niciodată. Iarăși, foarte mulți stăpâni nu văd capușa, vin cu cainele care urinează, care e anemic și de fapt constatăm că e babesioză”, spune veterinarul.

5 cazuri înregistrate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Primul caz de mușcătură de căpușă la om în județul Sibiu a fost înregistrat în luna februarie, în timp ce primele cazuri de infestare cu căpușe la câini au fost semnalate încă din ianuarie. Până în luna martie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a raportat 5 cazuri, dintre care doar unul a avut loc în mediul rural.

„De la începutul anului și până în prezent, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu s-au prezentat 5 persoane care au fost înțepate de căpușe, respectiv trei femei și doi bărbați. Primul pacient a fost înregistrat în data de 23 februarie, iar cel mai recent caz a fost raportat la data de 15 martie. Pacienții au vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, patru fiind din mediul urban și unul din mediul rural. Toți cei cinci pacienți au plecat acasă cu recomandări, după ce au primit tratament de specialitate în cadrul UPU”, a transmis Andreea Bălău, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Ce recomandă Direcția de Sănătate Publică Sibiu

Direcția de Sănătate Publică Sibiu oferă o serie de măsuri de prevenție și protecție personală împotriva infestării cu căpușe:

  • Purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  • Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
  • Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
  • Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg

De asemenea, există reguli care dacă sunt respectate, pot împiedica apariția căpușelor în mediile care favorizează dezvoltarea acestora. Managementul habitatelor favorabile căpuşelor presupune reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate, înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor și astuparea găurilor sau a crăpăturilor din pereţii caselor.

Pentru a împiedica prezența căpușelor din prisma animalelor gazdă, se recomandă descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor – inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc), descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajma casei, aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte).

Controlul chimic (cu acaricide) a populaţiilor de căpuşe presupune aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide pe zone restrânse şi în microfocare. Nu se fac aplicări masive prin pulverizare sau stropire din avion sau din maşină. Alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite. Aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică