podul din satul nou român stă să cadă. localnic: „noi rămânem aici sinistrați” (foto)

Mai mulți locuitorii din satul Nou Român, din comuna Arpașu de Jos, rămân „sinistrați” după ploile care cresc debitul râului Nou care desparte satul în două comunități. Podul cel vechi este într-o stare avansată de degradare de ani de zile, iar cel nou este acoperit de apă ori de câte ori plouă mai mult, prin urmare locuitorii nu au acces cu mașina la magazine sau la spital, în cazul unei urgențe.

Aproximativ zece de familii din satul Nou Român sunt revoltate de faptul că nu au o cale de acces modernizată pe unde să poată circula cu mașinile atunci când crește debitul pârâului Nou. De asemenea, locuitorii din satul Poienița sunt și ei afectați de lipsa unui pod de trecere.

„Podul vechi este construit cu foarte mulți ani în urmă. Între timp, s-a stricat și a mai fost reparat de armată în anii ’60, însă de vreo 13 ani este într-o stare degradată. Au fost puși doi piloni din lemn pentru susținere, însă au putrezit și apa a săpat sub ei. Acum, podul este închis de aproximativ doi, trei ani. Au fost puse traverse la capete și s-a adus pământ pentru a nu mai fi folosit de cei cu mașina pentru că nu este sigur”, a spus o localnică din satul Nou.

podul din satul nou român stă să cadă. localnic: „noi rămânem aici sinistrați” (foto) podul din satul nou român stă să cadă. localnic: „noi rămânem aici sinistrați” (foto)podul din satul nou român stă să cadă. localnic: „noi rămânem aici sinistrați” (foto)

Pod provizoriu, acoperit de apă

Ca o variantă provizorie, o fermă aflată de partea cealaltă a râului care se confruntă cu problema accesului cu mașina a turnat asfalt prin albia râului pentru a se crea o cale de acces cu mașina. Cu toate acestea, când râul crește în debit din cauza ploilor, nici drumul improvizat nu mai poate fi folosit.

„Când crește valea, podul de beton se acoperă de apă. În fiecare an se întâmplă treaba asta. Zilele trecute apa a trecut cu circa un metru peste pod. Valea izvorește din zona Cincu și colectează apă de-a lungul râului. Noi rămânem aici sinistrați, să nu mai vorbim de satul Poienița care tot pe aici trece. Traficul este blocat. Avem acces la magazin sau biserică doar cu piciorul, pe pod, nu și cu mașina. Dacă se întâmplă o urgență, nu ai acces la nimic”, mai spune localnica.

podul din satul nou român stă să cadă. localnic: „noi rămânem aici sinistrați” (foto)

podul din satul nou român stă să cadă. localnic: „noi rămânem aici sinistrați” (foto)

Ar putea fi construit iun nou pod, însă localnicii sunt sceptici. „Podul la care se face referire este în proprietatea Consiliului Județean. Proiectul privind construcția unui nou pod pe drumul județean DJ 104 F Săcădete – Nou Român la kilometrul, 24-400 a fost depus prin programul Anghel Saligny. În funcție de fondurile ce vor fi alocate, se vor demara procedurile pentru realizarea acestui obiectiv de investiții”, s-a arătat în răspunsul Consiliului Județean Sibiu, primit la insistențele consilierilor locali din Arpașu de Jos.

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu