mitropolitul laurenţiu streza va sfinţi de buna vestire biserica din păltiniş

Construită cu ajutorul credincioşilor, al părintelui egumen Valeriu Luca  şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului, noua Biserică din Păltiniş va fi sfințită, de Buna Vestire, în 25 martie 2024, de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Cu acest prilej, va fi sfinţită și pictura noii biserici din incinta Schitului din Păltiniş, construită în vecinătatea celei vechi, din lemn.  In urmă cu 5 ani, a fost realizată târnosirea lăcaşului de cult, când I.P.S. Laurenţiu a sfinţit Sfânta Masă a noii biserici, pentru a putea fi oficiate liturghiile.

Târnosirea unei biserici este unul dintre cele mai solemne praznice ce pot avea loc într-o parohie. Astfel, în dimineaţa sfinţirii, arhiereul ridică sfintele moaşte şi le aduce la biserica cea nouă, cu mare Litie. Aici se află pregătite cele trebuincioase târnosirii: apă sfinţită, mirodenii, apă caldă, burete de şters, îmbrăcăminte pentru Sfânta Masă şi altele, după cum se arată în scrierile teologice.

După rugăciunile începătoare, se ridică sfintele moaşte şi iese afară din biserică, arhiereul sau preotul paroh, însoţit de preoţi şi de tot poporul şi purced la înconjurarea de trei ori a bisericii.

mitropolitul laurenţiu streza va sfinţi de buna vestire biserica din păltiniş
Schitul Păltiniş: Bisericuţa din lemn şi biserica nouă, cu hramul Bunei Vestiri

Loc al micului Schit din lemn de brad şi al mormântului filozofului Constantin Noica

În Schitul Păltiniş a fost ridicată, pentru prima dată, în deceniul trei al secolului al XX-lea, în jurul anului 1925, cu ajutorul Ministerului Cultelor de atunci, o mică biserică de lemn de brad, lângă locul unde se află şi mormântul filozofului român Constantin Noica, la o altitudine de 1.350 de metri.

In luna august a anului 1975, în timpul Mitropolitului Nicolae Mladin, s-au început lucrările de restaurare la biserica de lemn a schitului, continuate, începând cu anul 1982, sub îndrumarea şi supravegherea Mitropolitului Ardealului, Antonie Plămădeală, iar restaurarea bisericii  a continuat şi în zilele noastre sub îngrijirea I.P.S. Laurentiu Streza.

Noua biserică din Păltiniş, cu Hramul Bunei Vestiri

Noul locaș de cult, de dimensiuni mai mari, al schitului, poartă hramul Bunei Vestiri și al Sfântului Ierarh ­Andrei Șaguna, Mitropolitul ­Transilvaniei. Piatra de temelie a fost așezată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în anul 2013. Cu acest prilej, Înaltul prelat a donat Schitului şi o bucaţică din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, obiect de cult care este scos spre închinare de fiecare dată, la zi de sărbătoare, cu mare bucurie.

In 2019, a avut loc  Sfințirea Sfântei Mese, adică locul unde se face Sfânta Liturghie în altar, de către I.P.S. Laurenţiu, iar în 25 martie, anul acesta, va fi sfinţită întreaga biserică.

Preotul care slujeste de  peste 25 de ani la Schitul din Păltiniş, egumenul Valeriu Luca, ne-a declarat că, fiind zi lucrătoare, nu se aşteaptă la o participare numeroasă, mai ales că la schit încă este multă zăpadă şi frig.

Referitor la prezenţa I.P.S Laurenţiu la ceremonia religioasă, părintele Valeriu şi-a manifestat bucuria şi recunoştinţa faţă de sprijinul prelatului şi a ţinut să menţioneze că acesta este o prezenţă discretă, motiv pentru care nu doreşte mare vâlvă legată de această manifestare, ci, mai degrabă, accentul va fi pus pe desfăşurarea liturghiei şi importanţa acesteia într-o aşa mare zi de sărbătoare, de hram.

Totodată, preotul a ţinut să îşi exprime entuziasmul că Schitul Păltiniş, cu biserica cea nouă, care poate găzdui, la slujbă, cca 150 de persoane şi cu bisericuţa din lemn, va aniversa, în anul 2025, centenarul, adică 100 de ani de la începutul construirii lăcaşului de cult.

Ultima oră

Comentariul meu