mii de apeluri false la 112 anul trecut la sibiu. polițiștii au dat amenzi de un milion lei
foto: arhivă

Polițiștii din județul Sibiu au aplicat, anul trecut, peste 700 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au apelat în mod abuziv numărul de urgență 112. Amenzile sunt usturătoare pentru cei care sună doar pentru a se distra. 

Polițiștii sibieni au intervenit, în anul 2023, la aproape 15.000 de intervenții sesizate prin 112. 2.000 dintre acestea au fost false, motiv pentru care cei care au sunat la numărul de urgență abuziv sau doar de distracție au fost amendați. „În anul 2023, polițiștii au intervenit la peste 14.600 de apeluri sesizate prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Referitor la sesizările primite prin Sistemul 112, precizăm faptul că 2.000 dintre aceste apeluri nu s-au confirmat, motiv pentru care au fost aplicate peste 700 de sancțiuni contravenționale pentru apelare abuzivă sau falsă, în valoare de aproximativ 1.000.000 lei”, se arată într-un raport al IPJ Sibiu ce urmează a fi prezentat în ședința de luna aceasta a ATOP. 

Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 este destinat cetățenilor și, utilizat responsabil, poate salva vieți. În situațiile de urgență, fiecare secundă contează, astfel că oamenii legii le recomandă cetățenilor să nu abuzeze de acest număr dacă nu au un motiv real sau o urgență. 

Persoanele care apelează abuziv ori ca formă de distracție numărul de urgență 112 riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar în unele cazuri sancțiunea contravențională poate fi înlocuită cu prestarea de până la 200 de ore de muncă în folosul comunității. În același timp, amenzi mari riscă și cei care dau o alertă falsă și îi pun pe drumuri pe agenți în mod nejustificat. În cazul recidiviștilor, adică cei care repetă fapta în cursul unui an, suma se dublează. 

Citește și: Un sibian a sunat la 112 să anunțe că nu îi merge Internetul

Ultima oră

Comentariul meu