gard „verde” pentru noul adăpost al animalelor sălbatice și berzelor din gura râului. „trebuie să se simtă cât mai aproape de natură”
Sursa foto: Facebook/ Prietenii Berzelor / Friends of Storks - Cristian, Romania

Asociația Prietenii Berzelor sunt recunoscuți pentru ajutorul pe care îl oferă păsărilor și animalelor sălbatice rănite. Dacă la început asociația era dedicată strict pentru a ajuta berzele din Cristian, de-a lungul anilor, reprezentanții asociației au sărit și în sprijinul puilor de animale sălbatice lovite de mașini sau a broaștelor țestoase abandonate.

După multitudinea intervențiilor care implică animale care au nevoie de îngrijiri, Asociația Prietenii Berzelor au reușit să achiziționeze un teren de 9000 de metri pătrați în comuna Gura Râului, iar acum, după „o luptă” cu birocrația, au nevoie de susținere pentru a împrejmui zona cu un gard, care să țină la distanță animalele sălbatice. Astfel, anul acesta Asociația Prietenii Berzelor și-a propus să se înscrie la Maratonul Internațional Sibiu pentru a strânge 20.000 de lei, bani cu care să împrejmuiască adăpostul, pentru ca animalele să fie în completă siguranță. Gardul de plasă va fi dublat de unul „verde”, din diferite specii forestiere adaptate condițiilor din zonă, oferind astfel o protecție suplimentară animalelor aflate în adăpost.

„În primul rând, adăpostul este cel mai important și nu poate să funcționeze fără un gard. Noi am gândit un gard mai complicat, pentru că avem grijă de animale sălbatice și este foarte important să aibă condiții cât mai aproape de natură. Atunci va fi un gard din plasă clasic, care va fi dublat de un gard verde din diferite specii de plante. Adăpostul este în mijlocul câmpului pentru că trebuie să îndeplinim anumite criterii”, a spus Miruna Gritu, președinta asociației.

În plus, centrul de la Asociația Prietenii Berzelor va fi un instrument educativ de unde cei mici vor putea afla cum să ajute corect un animal sălbatic rănit, dar și pentru studenții la medicină veterinară ce se vor putea specializa la adăpostul dintre Poplaca și Orlat. Însă, mai întâi asociația își dorește ca în toamnă să fie finalizat gardul.

„Adăpostul este gândit pentru fiecare specie în parte. Nu poți să pui în același spațiu porumbei cu ulii. Indiferent că sunt răpitoare de zi sau răpitoare de noapte nu le poți pune împreună. În plus, pentru fiecare specie sunt gândite spații de carantină, spații unde vor fi eliberate, plus spații pentru iernare. După atâția ani de îngrijit animale și din toate problemele pe care le-am întâmpinat de-a lungul timpului, noi am învățat multe. Proiectul este unul extrem de mare și ambițios pentru o asociație mică”, a mai spus Miruna.

gard „verde” pentru noul adăpost al animalelor sălbatice și berzelor din gura râului. „trebuie să se simtă cât mai aproape de natură”
Sursa foto: Facebook/ Prietenii Berzelor / Friends of Storks – Cristian, Romania

Asociația a salvat 56 de berze, în 2023

Asociația Prietenii Berzelor a pornit de la ideea salvării berzelor din Cristian, dar în prezent se ocupă și cu salvarea animalelor sălbatice rănite, înființând EMSAS ( Echipa Mobilă Pentru Salvarea Animalelor Sălbatice), care se deplasează pe raza județului Sibiu pentru acordarea primului ajutor și preluarea animalelor sălbatice rănite.

„Preluăm anual sute de păsări și animale rănite din toată țara. În 2023 am eliberat 56 de berze după ce au fost reabilitate la Cristian. Desfășurăm activități educative, activități legate de protecția mediului dar și activități de cercetare. Am implementat diferite proiecte pentru protejarea și promovarea faunei sălbatice. În prezent așteptăm obținerea autorizației de construcție pentru adăpostul pentru animale sălbatice pe care intenționăm să îl construim pe raza comunei Gura Râului pe o suprafață de 9000 mp”, se arată în descrierea Asociației Prietenii Berzelor.

Cei care vor să susțină proiectul Asociației Prietenii Berzelor se pot înscrie aici, iar cei care vor să doneze pentru a contribui la realizarea adăpostului pot dona în contul asociației, respectiv titular: Asociația Prietenii Berzelor, Cristian, Sibiu, RO60BRDE330SV29845983300.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu