sibiul celebrează ziua mondială a poeziei cu un spectacol de excepție, la teatrul ”gong”

Asociația Euro CultArt și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă joi, 21 martie, de la ora 19:00, programul „Noaptea de Poezie” cu Rita Chirian, Teodora Coman, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Radu Vancu și Claudiu Fălămaș, alături de inegalabilii Maria Răducanu și Albert Tajti. Evenimentul are loc cu sprijinul AFCN, iar accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile. 

„Prin Ziua Mondială a Poeziei în fiecare an, la 21 martie, celebrăm una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identității noastre culturale, ce surprinde, totodată, spiritul creativ al umanității. Sibiul a avut dintotdeauna o poezie a sa și suntem bucuroși să continuăm această tradiție aducând noile generații în dialog cu tinerii.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.  

Evenimentul de la Sibiu îi aduce pe scenă pe poeții și poetele Rita Chirian, Teodora Coman, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari și Radu Vancu,  actorul Claudiu Fălămaș, alături de inegalabilii Maria Răducanu și Albert Tajti. Artista Andrea Bernath (re)citește vizual poeme scrise de Mircea Ivănescu și Iustin Panța. Evenimentul este transmis în direct pe paginile de socializare ale Teatrului Gong. Amfitrionul evenimentului este poetul și universitarul Radu Vancu. 

„Ce magie, ce poezie, să îi poți asculta, printre șoapte, pe inconfundabila Maria Răducanu și pe minunatul pianist Albert Tajti, pe Claudiu Fălămaș recitând câteva poeme tulburătoare ale regretaților Mircea Ivănescu și Iustin Panța, ori pe Radu Vancu, cel căruia, recent, i-am acordat Premiul Cartea de Poezie a anului 2023 pentru Kaddish, apărut la Casa de editură Max Blecher.”, a declarat Dan Mircea Cipariu, inițiatorul programului „Noaptea de Poezie”.

„Noaptea de Poezie” este un program de educație culturală și de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nișă: poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 și este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renașterii discursului poetic și a interesului pentru poezie.

Ultima oră

Comentariul meu