la un pas de tamponare în giratoriu la sibiu. o mașină de poliție nu acordă prioritate unui alt autoturism (video)

Un agent de poliție, aflat la volanul unei autospeciale, a fost la un pas să producă o tamponare. Acesta nu a acordat prioritate unui alt autoturism într-un sens giratoriu din Sibiu. 

Potrivit videoclipului realizat în 13 martie, agentul de poliție, încadrat cu autospeciala pe banda 2, nu a acordat prioritate de trecere unui taximetrist aflat pe banda 1, în sensul giratoriu de pe Calea Dumbrăvii – Mihai Viteazu. Imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare și au adunat o mulțime de reacții. 

Potrivit Codului Rutier, șoferii aflați pe banda cea mai apropiată de insula giratoriului sunt obligați să acorde prioritate șoferilor aflați pe banda din dreapta lor. Prin urmare, banda 1 este cea cu prioritate. „La articolul 107, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins: (1^1) În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se arată în art. 107, alin 1.1 din HG 130/2023.

Acest lucru a fost punctat și de Poliția Română, anul trecut, într-o postare pe Facebook, imediat după ce noile modificări au intrat în vigoare. „Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, se arată într-o postare publicată pe Facebook de către Poliția Română. 

Șoferii care se află în interiorul sensului giratoriu și nu se asigură la schimbarea direcției de mers și produc un accident riscă să fie amendați cu o sancțiune în valoare de 580 lei până la 725 lei. Suplimentar, riscă să primească trei puncte de penalizare, potrivit euronews.ro.

Sursa video: TikTok/info.trafic.sibiu 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Tu ce căutai pe banda 1 sa mergi la stânga Taximetristule?Ai văzut un client?Tu nu ai venit de pe banda ,obligatoriu la dreapta?Poziția inițială.