În localitatea Coveș o mână de oameni își propune să transforme clădirea școlii vechi într-un centru dedicat activităților și programelor educaționale pentru copii și oameni cu situații deficitare din localitate. În prezent, lucrările pentru Centrul „Sfânta Ana” se concentrează pe refacerea acoperișului, una dintre cele mai importante etape în procesul de restaurare durabilă a clădirii.
Acest centru educativ va oferi copiilor din Coveș și nu numai, oportunitatea de a avea acces la un spațiu adaptat nevoilor lor. Aceștia sub supravegherea personalului calificat vor fi parte a unui sistem after school, la ateliere creative și educaționale, dar și la servicii sociale, acolo unde este cazul.
Pentru a îndeplini acest obiectiv, inițiatorii proiectului și-au asumat începerea lucrărilor de reabilitare chiar dacă situația financiară a impus anumite dificultăți, astfel încât în prezent există cheltuieli neacoperite de aproximativ 47.000 lei pentru manoperă la care se adaugă 35.000 lei pentru materialele de construcție.
„ Începutul lucrărilor a fost marcat de o determinare deosebită, în ciuda lipsei complete de resurse financiare. Ne-am asumat riscul de a iniția proiectul chiar și fără toți banii necesari, bazându-ne pe sprijinul comunității noastre. Aceste sume reflectă angajamentul nostru de a asigura calitatea și durabilitatea lucrărilor desfășurate, dar și necesitatea de a ne asigura că proiectul se finalizează cu succes”, transmit reprezentanții centrului Sfânta Ana.
Centrul Sfânta Ana, al doilea an la Maratonul Internațional Sibiu
Pentru a doua oară consecutiv, proiectul de reabilitare a clădirii centrului educativ este înscris în lista de cauze care pot fi susținute de alegătorii care vor participa la Maratonul Internațional Sibiu.
Centrul educativ va reprezenta un mijloc de a ajunge la un total de 30 de copii de vârstă preşcolară care nu au fost înscrişi la grădiniţă sau care au nevoie de sprijin suplimentar pentru integrarea şcolară, copiii de vârstă şcolară și gimnazială care nu au frecventat deloc sau sau care au părăsit învăţământul obligatoriu sau sunt în pericol de abandon şcolar.
Totodată, centrul va putea fi locul de întâlnire al copiilor şi tinerilor care au de suferit de pe urma dezorganizării familiei, a vârstnicilor din comunitate, a copiilor și tinerilor din zonă sau județ, părinți, cadre didactice, tineri cu nivel scăzut sau mediu de instruire care îşi caută un loc de muncă.
„Fiecare contribuție, fie că este mare sau mică, aduce proiectul nostru mai aproape de realizarea visului nostru. Prin susținerea dumneavoastră, nu numai că veți contribui la revitalizarea acestei clădiri istorice, dar veți deveni parte integrantă a construirii viitorului nostru comun şi veţi face mult bine prin reducerea abandonului şcolar, incluziune, educaţie şi susţinerea valorilor culturale şi spirituale”, au mai transmis reprezentanții .
Proiectul ”Acoperiș pentru Centrul Sfânta Ana” a fost dezvoltat în anul 2023 în parteneriat cu Parohia Coveș, care va dezvolta mai departe activitățile de înlocuire a lemnăriei, ţiglei, turnarea unei centuri de siguranţă pe zidurile clădirii etc.