Scandalul de xenofobie din Jina. Ies la iveală noi cazuri. Localnic: „Au zis că îmi dau foc la casă”
Comunitatea de „băieși” din Jina susține că discriminarea rasială a existat în Jina, de când primele persoane de etnie romă s-au stabilit la marginea localității. Romii stabiliți în cartierul „Băieși” susțin că incidentul cu familia Grigore nu este unul singular, discriminarea fiind un obicei la „ordinea zilei”, în satul lor.
O familie din Jina a susținut că sunt discriminați de vecini după ce și-au cumpărat anul trecut o casă pe strada Prislop. Însă vecinii au fost total împotrivă soților mutați recent deoarece femeia este de etnie romă, născută în cartierul Băieși. (DETALII AICI)
Mai mulți membri din comunitatea băieșilor spun că discriminările au existat dintotdeauna, locuitorii din Jina considerându-se superiori față de ei. Cazul soților Grigore nu este singurul, Nicolae a trecut prin același coșmar cu un an în urmă. Bărbatul și-a cumpărat o casă în aceeași zonă, iar vecinii proprietății s-au arătat revoltați de faptul că o persoană de etnie romă a putut achiziționa o casă în sat.
Scandalul de xenofobie din Jina. Ies la iveală noi cazuri. Localnic: „Au zis că îmi dau foc la casă”
„Acum un an de zile am cumpărat o casa și au venit la mine să îmi reproșeze că n-am dreptul să fiu între ei. Primarul nu mi-a zis niciodată nimic că nu am voie, dar acești vecini fac presiuni și asupra primăriei. Unul dintre vecini mi-a zis că îmi dă foc la casă, dar între timp a murit. Odată, eram la biserică și au trimis vorbă să ies afară ca să discute cu mine și s-a ajuns chiar și la amenințări din partea lor. Sunt aceeași oameni care sunt nemulțumiți și de faptul că soții Grigore s-au mutat pe strada Prislop. Și noi, ca și ei, avem buletin tot de Jina. Primarul este prins la mijloc și nu știe să gestioneze situația. E o problemă de ani de zile. Au o ură foarte mare față de noi, băieșii”, spune Nicolae.
Scandalul de xenofobie din Jina. Ies la iveală noi cazuri. Localnic: „Au zis că îmi dau foc la casă”

„Candidez la primărie”

Florin Marcu este un alt membru al comunității marginalizate din cartierul Băieși, din Jina. Bărbatul vrea să facă dreptate și s-a hotărât ca anul acesta să candideze la Primăria comunei pentru a lupta împotriva discriminării. „Nu vrem să ajungem la scandal. Vreau să candidez la primărie mai ales că avem lucruri care nu sunt făcute, dar și pentru a combate discriminarea. Suntem marginalizați. De exemplu, un băiat din comunitatea noastră a vrut să facă nunta la căminul cultural din Jina și a fost refuzat pe motivul că ar fi fost toate locurile ocupate, însă eu nu cred. Spre deosebire de Jina, la Poiana Sibiului este o altfel de mentalitate, sunt oameni mai deschiși”, a spus Florin Marcu.

Scandalul de xenofobie din Jina. Ies la iveală noi cazuri. Localnic: „Au zis că îmi dau foc la casă” Scandalul de xenofobie din Jina. Ies la iveală noi cazuri. Localnic: „Au zis că îmi dau foc la casă”

Despre comunitatea de „băieși”

Despre originea „băieşilor” din Jina nu se cunosc prea multe. S-au stabilit în localitatea din Mărginimea Sibiului în urmă cu sute de ani. Veniți din Baia de Aramă, de unde și numele de băieșii, în prezent formează acum o comunitate solidă, de 1.500 de oameni. În trecut erau mult mai mulți, după cum spun localnicii, însă o parte dintre ei au plecat la muncă în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune. Încă de la bun început, nu au fost integrați de localnicii jinari, „băieșii” fiind nevoiți să se mute la marginea localității.

Scandalul de xenofobie din Jina. Ies la iveală noi cazuri. Localnic: „Au zis că îmi dau foc la casă”

„Noi acolo am crescut, în cartierul Băieși, cum îl numim noi. Întotdeauna a existat un rasism al locuitorilor din Jina față de noi. Cât despre istoria comunității noastre, șase familii au venit din Baia Mare și s-au stabilit în Mărginime. La noi în Băieși, sâmbăta se face piață și acolo cei din Jina vin și ne vând brânză și alte produse, de când ne știm. Acum, majoritatea muncim în străinătate, însă înainte lucram cu ziua la oamenii din sat, tundeam oi, am fost și cioban la unii”, spune un localnic al comunității de băieși din Jina, stabilit la Londra de peste 20 de ani.

Primarul comunei: „Nu au mai fost cazuri”

Primarul comunei spune că nu au mai fost și alte cazuri de discriminare în comună, iar dacă au fost nu au ajuns până la primărie și cel mai probabil au fost între vecini. „Nu au mai fost până acum cazuri. E singurul caz care s-a revoltat, dar nu a mai fost să iasă scandal. Nici acum nu a fost, de fapt scandal, au vorbit cincisprezece minute și au plecat. Poate au mai fost conflicte între vecini, dar nu au ajuns la mine. Referitor situația închirierii sălii de evenimente din comună, chiar a fost ocupată sala de un majorat. Cine vine primul, se închiriază. Așa este la noi. Sunt niște reguli și din punctul meu le-am respectat”, a spus Gheorghe Vasile Beschiu, primarul comunei Jina.

Citește și: Familie din Jina amenințată de vecini după ce au cumpărat o casă în sat. Ramona și Petrișor se simt discriminați: „Și noi suntem ca ei, nu suntem animale”

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Mentalitatea de turma predomina la prostimea care se crede superioară 😃😃😃😃 superioară la rdtard poate😂😂😂😂