Centrul Cultural German Sibiu – Deutsches Kulturzentrum Hermannstadt împlinește anul acesta 20 ani de activitate. Și nu o face oricum ci cu un strigăt de bucurie și cu acțiuni de celebrare a multiculturalismului și a legăturii româno-germane. Iar motto-ul țvanțig, adică nemțește 20/zwanzig, scris românește, stă mărturie acestui fapt.
Anul acesta Centrul Cultural German Sibiu stă sub semnul sărbătorii, cu un logo dedicat, îndrăzneț și actual, realizat de artistul George Roșu, și cu un calendar de evenimente, foarte bogat, dedicat comunității orașului Sibiu, și nu numai, indiferent de vârstă și de etnie.
Totul a început în anul 1995 cu o mică bibliotecă româno-germană, în întâmpinarea dorinței profesorilor de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu de a înființa o societate culturală. Apoi în anul 2004, cu ajutorul Fundației Bosch și mai apoi cu susținerea Consulatului și a Ambasadei Germaniei în România și a Goethe Institut, s-a format biblioteca Centrului Cultural German, așa cum o știm noi astăzi. Mai apoi centrul și-a dezvoltat și latura culturală și pe cea pedagogică.
„Putem spune că totul a început practic cu colega noastră, Roxana, bibliotecara cea mai răbdătoare, de la Kulturzentrum”, îmi spune Ana-Maria Daneș, directoarea actuală a Centrului Cultural German din Sibiu.
În anii ce au urmat fondul de carte al bibliotecii a crescut, centrul a început și organizarea cursurilor de limba germană, cursuri care se întâmplau în diverse locuri, până când Centrul Cultural German a fost destul de stabil pentru a avea propriul său sediu. De atunci Kulturzentrum Hermannstadt combină cu success cele trei arii – cea pedagogică, cea culturală și cea educațională, adică biblioteca. Organizează regulat evenimente dedicate comunității germane și tuturor celor ce-și dorec să treacă pragul cursurilor de limbă, fie ea germană sau română, ateliere creative și ore de lectură pentru copii, sesiuni de lucru manual și povești la cafea pentru adulți, proiecții de film și evenimente culturale sau expoziții.
Ana-Maria Daneș: „predau pentru că acesta este spa-ul meu. Cum alții merg la alergat, eu predau ore de germană”
Ana-Maria Daneș este directoare de puțin timp, comparat cu istoria lungă a Centrului Cultural. Și ne bucurăm să o fi adoptat cu acest prilej ca sibiancă. Este legată de anul 1995 nu doar ca an al înființării societății culturale româno-germane ci și ca an al ei de naștere, în București. A absolvit facultatea de germanistică la Universitatea București, și a știut încă de copil că vrea să predea germană. Spune că predatul este spa-ul ei: cum alții merg la alergat și se relaxează, ea predă pentru a se relaxa. Și-a continuat apoi studiile cu specializarea structuri comunicaționale, interculturale și lingvistice și a lucrat la Goethe Institut unde a îmbinat cu tact specializările studiate până atunci organizând evenimente pentru profesori, pentru elevi de liceu, ateliere pentru copii, proiecte de teatru. Vacanțele și le petrecea încă de mică în Făgăraș, la bunici. Ani mai târziu rădăcinile transilvănene au adus-o la Sibiu, unde s-a mutat alături de familie, în anul 2022, acceptând poziția de directoare a Centrului Cultural German. Spune că nu i-a fost greu să spună da, atunci când a aflat de poziția disponibilă și de mutarea la Sibiu, mai ales că mereu s-a considerat bucureșteancă cu origini transilvănene.
Sibiul a cucerit-o din prima cu verva-i specifică, cu străduțele boeme și locurile ascunse. I-a luat ceva timp să se adapteze ritmului de aici, dar a făcut-o cu success, considerându-se acum aproape sibiancă. Însă cel mai mult i-a atras aici atenția comunitatea de femei puternice ale orașului: „Ceea ce am observat repede este că aici în Sibiu activează foarte multe femei în domeniul social-cultural.
Venind aici, la Sibiu, pe această poziție de conducere an intrat și într-o altă familie, națională, în familia Centrelor Culturale Germane din România- avem omologi la Timișoara, la Cluj, la Brașov, la Iași și la Chișinău. Dintre toate aceste centre 2 sunt conduse de domni, restul de doamne. Și e frumos când întâlnești alte femei puternice cu care să împărtășești experiențe”, îmi măturisește Ana-Maria. „Iar aici în Sibiu sunt foarte multe femei care ocupă poziții de conducere, și sunt foarte legate”, a mai completat ea.
În acest spirit pe data de 8 martie a fost celebrată această comunitate a femeilor puternice din Sibiu printr-un dialog cu tema femei în domeniul cultural: au avut loc proiecții video, prezentări de carte și culturale facilitate de artistele Paula Moderson-Becker și Adina Mocanu, menite să inspire destinul femeii moderne. La eveniment a participat și Consulul Germaniei la Sibiu, doamna Kerstin Ursula Jahn.
Sibiul, văzut prin lentila unui oraș cu o calitate a vieții impresionantă
Ana-Maria Daneș descrie comunitatea orașului Sibiu ca fiind una caldă. „Oamenii sunt foarte deschiși aici. Societatea culturală m-a primit cu brațele deschise, ceea ce m-a ajutat foarte mult. Pot spune că am chiar câțiva oameni pe care pot să-i sun, chiar dacă ne-am întâlnit de două ori, și să le cer sfatul, ceea ce este eliberator”, spune ea.
„Îmi place foarte mult că oamenii sunt foarte organizați, în sensul în care prioritizează întâlnirile sociale; prioritizează schimbul de idei. Dacă sala de la teatru la ora 17 este sold out, acest lucru semnifică un marker de well-being extraordinar. Practic acest lucru înseamnă că aici oamenii își încep viața personală la ora 16. Iar oameni ca noi, și instituții ca noi, au un public țintă. Iar noi aici, la Centrul Cultural German, suntem bucuroși că avem acest public. Ne putem adresa unui public care să vină la o după amiază de lectură sau care să vină la bibliotecă cu copilul după amiaza, ceea ce este superb, sau care să vină pur și simplu la cursul de germană începând cu ora 17 – 18 și să mai învețe o limbă străină, având totuși un program deja plin. Iar comunitatea, cum spuneam și mai devreme, prioritizează aceste evenimente din viața lor”, completează Ana-Maria.
Centrul Cultural German, locul în care toată lumea, fie vorbitoare, fie nevorbitoare de limbă germană, găsește pentru sine o mică ofertă culturală și educatională
Despre cei ce trec pragul Centrului Cultural German, Ana-Maria îmi spune că diferă de la un department la altul. Departamentul de cursuri se adresează celor care își doresc să învețe limba germană, dar și vorbitorilor de limba germană care-și doresc să învețe limba română. Și o fac tot cu Ana-Maria care nu-și permite să renunțe la activitatea profesională pedagogică, fiind acel hobby care o relaxează peste tot și toate. Departamentul bibliotecii mai apoi se adresează tuturor categoriilor de vârstă, însă cei mai avizi cititori sunt copiii, fie cu familia, fie cu școala și în cadrul activităților organizate în parteneriat cu școli sau grădinițe, încă din ciclul preșcolar. Iar departamentul cultural are menirea de a se adresa comunității mai largi a orașului și câteodată și mai departe de granițele Sibiului, prin proiecte itinerante ca de exemplu poarta-obiect de artă a Maratonului International Sibiu, realizată de artistul Iulian Bisericaru în anul 2023.
Pe calendarul festiv de evenimente al sărbătorii de 20 de ani a Kulturzentrum Hermannstadt, se află un nou proiect și mai complex al porții de la Maratonul Internațional Sibiu, menit să celebreze comunitățile și comunitatea; o expoziție ce va avea loc în toamna anului la galeria Cer Dechis ce va prezenta doi artiști contemporani din Berlin la Sibiu; proiecții de film în noua curte interioară a locației de pe strada Timotei Popovici; și lansarea colțului cultural al centrului, ce va avea loc pe data de 13 martie la ora 17.30. În cadrul evenimentului, artisul George Roșu va prezenta proiectul său deja cu notorietate, lansat cu ani în urmă în Cluj și apoi în Brașov, galeria RAFT. Aici vizitatorii pot descoperi regulat diferite expoziții într-un – unde atundeva decât – într-un raft. De data aceasa asortat cu culorile logo-ului ce anunță cu mult fast cei 20 de ani: galben.
Ana-Maria Daneș ne îndeamnă să urmărim îndeaproape activitățile Centrului Cultural German, pentru că spune ea „avem câte ceva pentru fiecare dintre dumneavoastră”.