În ziua de 21 martie a fiecărui an, se celebrează Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down. Această zi nu a fost aleasă întâmplător, fiind a treia lună a anului, și ilustrând o aluzie la unica triplare a celui de al 21-lea cromozom, cel care provoacă sindromul Down pentru unul din 1200 de nou-născuți. În acest scop, Asociația Împreună pentru Ștefan din Sibiu organizează un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindromul Down, în ziua de 21 martie.
Evenimentul va începe de la ora 16:00 și va urmări traseul: Parcul Astra- Strada Nicolae Bălcescu – Piața Mare – Parcul Tineretului. Carnavalul va aduna într-o paradă copii și adolescenți atipici îmbrăcați în supereroii lor preferați. Mesajul este acela că indiferent de obstacole, fiecare dintre noi poate visa să fie eroul cuiva.
Plimbare cu motocicleta la final de traseu
Evenimentul este deschis tuturor persoanelor cu dizabilități care vor să participe, dar și publicului larg care dorește să facă parte din această sărbătoare. Prin urmare, oricine poate îmbrăca un costum care reprezintă o caracteristică personală ce ține de profesie, de pasiuni sau de aspirații. Organizatorii doresc prin acest eveniment să aducă în atenție importanța acceptării și iubirii necondiționate pentru toate ființele umane.
„Nu vrem să ne acoperim fața, vrem să se vadă trăsăturile noastre speciale. Chiar dacă avem o dizabilitate nu înseamnă că nu putem visa, că nu putem interpreta un anume personaj, putem trăi ca oricare alta persoană, chiar dacă nu am avut parte de acest lucru majoritatea dintre noi. Împreună cu mămicile și tinerii noștri din asociație ni s-a părut o idee frumoasă. Majoritatea oamenilor spun că dacă ești scaun cu rotile, nu poți să fii un muschetar. Ba poți să fii orice. E un eveniment deschis pentru persoane cu toate tipurile de dizabilități. Ne propunem integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, de asta am organizat evenimentul acesta” , a spus Emilia Vitan, Președinta Asociației Împreună pentru Ștefan.
După ce supereroii vor porni din Parcul Astra, vor poposi în Piața Mare unde vor lansa baloane cu heliu în culorile galben și albastru. Parcul Tineretului va fi ultima destinație a mărșăluitorilor atipici. Aici, copiii și cei mai mari vor primi cadou un tur cu motocicleta oferit de prietenii pe motoare ai asociației. Organizatorii au anunțat că evenimentul va avea loc indiferent de condițiile meteo.
„Orice activitate vom face va fi împreuna cu copiii tipici și atipici”
Emilia Vitan, președinta Asociației „Împreună pentru Ștefan”, se implică într-o luptă susținută pentru integrarea și acceptarea persoanelor cu dizabilități în societate. Motivată de experiența personală, fiind mama unui adolescent cu sindrom Down, Emilia își propune să aducă schimbări semnificative în comunitatea în care trăiește. Prin eforturile sale și angajamentul față de cauza persoanelor cu dizabilități, își dorește să contribuie la crearea unui mediu mai inclusiv și la promovarea unei societăți care să susțină diversitatea și să ofere șanse egale pentru toți membrii săi.
„Am un baietel cu Sindromul Down. Până la 13 ani am luptat mult cu integrarea lui în societate. De aceea am și înființat asociația. Orice activitate vom face va fi împreuna cu copiii tipici și atipici. S-a văzut o schimbare nu doar în cadrul familiei asociației, ci în general. Se vede o transformare foarte mare pentru că am avut activități și despre părinți. La sfârșitul proiectului vom pune discuțiile în asociație ca fiecare părinte să vadă transformarea. În comunitatea noastră beneficiarii au legat prietenii strânse, am construit o prietenie. Ei abia așteaptă să înceapă luna și întreabă ce facem? cum facem? unde facem?”, a mai spus Emilia Vitan.
Asociația nu este la prima inițiativă de acest gen, având în palmares și alte evenimente similare precum „Cafeneaua mobilă” și „Star pentru o zi”. Aceste acțiuni au fost organizate cu scopul de a sprijini aceeași cauză și de a sensibiliza comunitatea cu privire la problemele persoanelor cu dizabilități.
„Am avut proiectul Cafeneaua Mobilă, ultima ediție din acest proiect, tocmai cu scopul acesta, să ne observe oamenii. Chiar dacă noi avem aceste confruntări, suntem doritori sa ieșim în lume. Am găsit oameni cu suflet mare cu care am colaborat. Oameni care si-au pus jumătate de cafenea la dispoziție. Nu s-a pus problema ca noi am ocupat cafeneaua jumătate de zi. A fost un proiect foarte frumos și mi-a dat speranță că oamenii vor să ne susțină cu trup și suflet. A avut un impact mare pentru copii, foarte mult i-au ajutat interacțiunea cu un salut, cu un zâmbet. Chiar dacă în particular ne-am lovit de lucruri mai puțin plăcute, în grup am atras atenția mai mult și am demonstrat că putem să facem parte din societate”, a mai explicat președinta asociației. O sa mai avem un proiect în vara aceasta, Star pentru o zi, unde vom prezenta moda, vom dansa”, a mai spus președinta asociației.