familie din jina amenințată de vecini după ce au cumpărat o casă în sat. ramona și petrișor se simt discriminați: „și noi suntem ca ei, nu suntem animale”
O familie și-a cumpărat anul trecut o casă în Jina din dorința de a reveni în țară, după mai mulți ani petrecuți în Germania. Însă când s-au întors în țară pentru a începe să renoveze casa, vecinii s-au arătat revoltați că printre ei va locui o persoană de etnie romă, fapt ce i-a determinat să meargă la primărie pentru a lua măsuri.
Discriminare persoanelor de etnie romă este în continuare o problemă des întâlnită în România. Un exemplu de discriminare este chiar în Jina, la 50 de kilometri de Sibiu. Ramona și Petrișor Grigore sunt soții care, cu banii strânși la muncă în Germania, în urmă cu un an au reușit să cumpere o casă în Jina, pe strada Prislop. În momentul în care au achiziționat casa nu s-au gândit că vecinii vor fi împotriva mutării lor, din cauza etniei Ramonei. Însă, venind în concediu pentru două săptămâni, cei doi au început renovările, moment în care vecinii i-au văzut și au luat decizia că trebuie să ia măsuri pentru a nu se muta sub nici o formă pe strada lor.
„Anul trecut am cumpărat o casă în localitatea Jina, eu fiind de loc din județul Arad. Eu lucrez în Germania de trei ani, iar de o săptămână sunt în concediu și am venit la proprietatea din Jina, de pe strada Prislop pentru a face unele îmbunătățiri la locuință. Ieri m-a sunat o persoană să îmi spună că sunt invitat la Primăria Jina”, povestește Petrișor.

Ședință la Primăria din Jina

Ajunși la Primăria din Jina, soții Grigore erau așteptați în sala de ședință de mai mulți locuitori de pe strada Prislop. În cadrul ședinței, care nu a durat mai mult un sfert de oră, vecinii proaspeților proprietari s-au arătat indignați de faptul că pe strada lor urmează să locuiască o persoană de etnie romă.
„Acolo m-au aşteptat primarul și alte 30 de persoane în sala de şedinţă, aceştia fiind o parte din vecinii de pe strada unde locuiesc și care mi-au comunicat de faţă cu primarul că vor să ne cumpere proprietatea fiindcă nu vor să aibă lângă ei persoane de etnie romă. Menţionez că soţia face parte din comunitate de „băieși” din Jina. Aceștia au spus în repetate rânduri că dacă nu vrem probleme ar fi bine să vindem şi să plecăm. Eu nu pot să cred că în acest an cineva poate să încerce să te intimideze în anumite moduri să-ți vinzi casa doar prin simplul fapt că eşti rom sau că eşti căsătorit cu o persoană de etnie romă”, a spus Petrișor.
familie din jina amenințată de vecini după ce au cumpărat o casă în sat. ramona și petrișor se simt discriminați: „și noi suntem ca ei, nu suntem animale”

„Ne-au făcut ofertă să le vindem casa”

Locuitorii din Jina prezenți le ședința organizată spontan la primărie le-au făcut o ofertă soțiilor Grigore pentru a vinde proprietatea. Cei prezenți ar fi recurs, totodată, la jigniri și amenințări pentru a-i determina pe cei doi să renunțe la casa cumpărată.
„Au spus că nu avem ce căuta printre ei. Ne-au spus că ne dau 30.000 de euro pe casă, dar le-am spus că le-o vând cu 60.000 și nu le-a convenit. Au zis că ne dau în judecată și că tot reușesc ei să ne scoată dintre ei. O iau ca pe o intimidare, să nu zic amenințare. Ne-au spus că dacă nu o să plecăm, o să avem probleme. Noi nu a cerut nimic nimănui și chiar și așa ne-au amenințat că nu o să avem viață între ei. Nu poate să vină un sat întreg să ne dea afară. Plătim taxe și impozite la fel ca și ei. Numai putem ieși din casă din cauza lor. Primarul nu trebuia să accepte prostia asta.  Azi mă duc la poliție să depun plângere”, a mai spus Petrișor.
Soția lui Petrișor, Ramona, se consideră neîndreptățită și spune că în Germania nu a simțit niciodată o discriminare, la fel cum se întâmplă în Jina, de când au achiziționat casa. „Noi am cumpărat casa pentru că ne-a plăcut. Nu mă gândeam că vom avea astfel de probleme. Și noi suntem ca ei, nu suntem animale. Noi lucrăm în Germania, acolo nu are nimeni grija noastră”, spune Ramona.
familie din jina amenințată de vecini după ce au cumpărat o casă în sat. ramona și petrișor se simt discriminați: „și noi suntem ca ei, nu suntem animale”

Primarul comunei: „Nu am stat la ședință”

Primarul comunei spune că nu se poate pronunța dacă a fost un caz de discriminare deoarece nu a participat la întreaga ședință. „Nu pot să mă pronunț până nu știu sigur ce a fost acolo. Fiecare cum interpretează”, a declarat primarul Gheorghe Vasile Beschiu.
Nu i-am chemat eu. Au venit toți la mine, m-am trezit cu ei în sala de ședință. Vecinii s-au oferit să îi cumpere casa, asta s-a discutat de față cu mine. Eu le-am spus că nu se discută chestiile acestea la primărie. Eu am ieșit din discuție, nu am stat până la final. Au fost vreo 10, 15 persoane”, a spus Gheorghe Vasile Beschiu, primarul comunei Jina.

Ultima oră

Participă la discuție

20 Commentariu

  1. „Și noi suntem ca ei, nu suntem animale”
    Tiganii sunt mai josnici decat cainii, macar un caine nu te musca dupa ce il hranesti, poate sa fie de folos si aduce bucurie.

  2. E foarte bine ca ati scris despre acest caz, caci cineva trebuie sa ia actiune. Este absolut inacceptabil ce i se intampla acestei familii. Dar va rog moderati comentariile de aici, altfel Ora de Sibiu da o platforma rasismului, care e in floare.

  3. Persoanele din această zonă, nu sunt declarați de etnie rromă la niciun recensământ făcut în localitatea Jina până acum, ca atare, nu este vorba de discriminare pe bază etnică. Ar mai trebui precizat că o mare parte din acest cartier ,construcțiile existente, sunt pe raza localității Poiana Sibiului. Surpriză , utilitățile existente, energie electrică, apă, amenajări ale străzilor din toată această zonă au fost făcute de Consiliul Local Jina și Primăria Jina și nu de cei din Poiana Sibiului. Aceste lucruri enumerate mai sus sunt verificabile oricând și de oricine . Referitor la acest caz, când o persoană se hotărește să vândă o proprietate oriunde ar fi ea, pentru a evita anumite discuții are obligația morală,civică de a întreba vecinii. Din păcate moralitatea a dispărut de mult. Comunicarea rezonabilă este rezolvarea multor probleme de acest fel. Numai bine tuturor!

    1. La Pastele Cailor o să anunț toți troglodiții că îmi vând casă. Vezi-ti de troaca ta.

  4. vindeti si schimbati satul, veniti in Timis, Caras, ca nu va are nimeni treaba daca respectati legile si oamenii stim si noi ca exista tigani nasoli si tigani de treaba, ca si romani de altfel, cu toate ca din pacate procentul de tigani naspa ii f mare, pana nu cunosti omul, nu ai ce comenta

  5. Nu e nicio discriminare! Nimeni nu-i suferă numai și numai din cauza lor, a ceea ce fac si ceea ce sunt! Sa nu spuneti ca trebuie dovezi, ar fi culmea!Au ajuns românii să fie obligați sa-i indrageasca pe ăștia. Incredibil!

  6. Sa se ducă printre cei la fel de oameni și cumsecade ca ei de etnie romă.
    Ei nu sunt civilizați, nu le place școala, au atâtea probleme dar vor printre oamenii civilizați. Sa se ducă printre ai lor.

    1. Nu cred că vorbești despre școală în Jina! Eu, oameni mai inculți și îngâmfați ca-n Jina n-am văzut absolut nicăieri. Ei efectiv prin venirea lor în Jina ridică nivelul de bun-simț aproape inexistent acolo. Incredibil!

  7. Jinăroii salbatici, care vin în Sibiu si halesc salam de pe ziar pe banca în Piata Mare, ar trebuii reclamați a parchet, și arși cu amenzi penale, să se învețe minte. Ce așteaptă șeful de post din comună? Pt ce sunt platite autoritatile din comuna?

  8. Este o lege nescrisa : rromii își fac casă doar la marginea localității.
    Datorită a ceea ce sunt (scandalagii și hoți) si-au „dobândit acest drept”

    1. Pai să nu generalizeze românul care este exemplul sfințeniei pe acest Pământ…Eu am văzut rromi foarte inteligenți, cu studii superioare și mult mai serioși decât românii cu care interacționez constant. Discriminarea nu își are locul nicăieri. Sunt rromi care încearcă sa se integreze. DEZAMAGITOR!

  9. Ar fi mai bine că țiganii sa plece de acolo și să accepte oferta de 30 mii,în condițiile în care ei au dat mai puțin pe casă,că altfel,nu vor avea zile bune…

    1. Pe bune? Pai în locul lor a-și monta corturi în curte și as aduce toate neamurile în ciuda jinarilor!😂

      1. Sa.i aducă.Va urma reacția jinarilor .Unde s-au instalat,au facut ravagii Nu vorbim aici de francezi sau suedezi civilizați .Ar trebui sa știți mai bine.Ati auzit de Dobârca,nu?

    2. Ar fi ibne ca voi să plătiți bani grei pentru discriminare și dacă insistați și pușcărie pentru același motiv!

      Daca oamenii își văd de treabă , care ar fi problema voastră?

      Vedeți a de găinile voastre și lăsați oamenii să se gospodărească fiecare în ograda lui!

      1. Da,da,își va de ” treabă”. Pfffff…nu merge cu amenințările la mărgineni Au ei ac de cojocul șmecherilor .

        1. Oricât nu halesc țiganii…ardelenii de pe la marginile orașelor sunt la fel de animale ca moldovenii din Vaslui

      2. Si une communauté n’est pas acceptée, c’est qu’elle ne donne pas de bons produits, sinon elle est admise sans problème. Si elle se plaint de racisme à son égard, c’est parce qu’elle est porteuse de désordre. Quand elle ne fournit que du bien, tout le monde lui ouvre les bras. Mais il ne faut pas qu’elle vienne chez nous imposer ses mœurs. »

        Charles de Gaulle, cité dans De Gaulle, mon père, Philippe de Gaulle.