Aproape 2500 de lei cea mai scumpă întrerupere de sarcină la Sibiu

Asociația Moașelor Independente a realizat un studiu la nivel național cu privire la traseul pe care îl face orice pacientă din România care are nevoie de serviciul de avort. Studiul arată că peste 80% dintre unitățile medicale publice din România nu oferă servicii de avort sau nu pot fi contactate. În județul Sibiu, 13,79% din totalul instituțiilor disponibile pentru a oferi acest serviciu sunt în măsură să facă acest lucru. La nivel național, ne aflăm într-o categorie cuprinsă între 10% și 20%, împreună cu județele Bihor, Vâlcea, Olt, Prahova, Buzău, Galați, Tulcea, Harghita și Ilfov.

Potrivit cercetării, în România, din 176 de unități medicale publice care figurează cu secții de obstetrică-ginecologie, doar 7 unități furnizează avort medicamentos, ori chirurgical în acord cu recomandările din ghidurile medicale, prospectele farmaceutice și legislația națională iar, din 783 de unități medicale private (clinici și spitale), doar 3 unități oferă ambele tipuri de servicii de întrerupere a sarcinii conform ghidurilor, prospectului și legislației naționale. Nicio unitate publică nu oferă ambele tipuri de avort. (Detalii aici)

Aproape 2500 de lei cea mai scumpă întrerupere de sarcină la Sibiu

La noi în țară limita maximă legală pentru realizarea unui avort chirurgical este de 14 săptămâni. Varianta avortului medicamentos prevede limita de 9 săptămâni, conform informațiilor accesibile în ghidurile medicale, coroborate cu cele din prospectele farmaceutice.

Situația din unitățile medicale publice

  • 111 din 176 de unități publice (63,06%) au răspuns că nu oferă acest serviciul medical de avort;
  • 7 unități (4%) au declarat că furnizează ori avort medicamentos până la 9 săptămâni, ori avort chirurgical până la 14 săptămâni, conform ghidurilor, prospectelor și legislației;
  • 26 de unități (14,77%) furnizează servicii de întrerupere a sarcinii până la limite mai mici decât cele prevăzute în recomandările din ghidurile medicale, prospecte farmaceutice și legislația națională;
  • 32 de unități (18,18%) nu au răspuns la telefon.

Situația la nivel național (sistem public și privat)

  • 552 din 959 de unități medicale publice și private (57,55%) au răspuns că nu fac întreruperi de sarcină;
  • 66 de unități (6,88%) furnizează ori avort medicamentos până la 9 săptămâni, ori avort chirurgical până la 14 săptămâni, ori ambele tipuri;
  • 142 de unități medicale (14,8%) furnizează serviciul medical de avort la cerere, dar până la vârste mici de sarcină (5 – 7 săptămâni pentru avort medicamentos sau 7 – 10 săptămâni pentru avort chirurgical), cu nerespectarea prevederilor prospectelor, ghidurilor, nu oferă informații la telefon despre termenul până la care furnizează avort medicamentos sau avort chirurgical sau au răspuns agresiv la telefon;
  • 52 de unități medicale (5,42%) furnizează acces la avort medicamentos până la 8 săptămâni de sarcină sau chirurgical până la 13 săptămâni de sarcină;
  • 147 de unități medicale (15,32%) nu au răspuns la telefon sau telefonul nu a fost funcțional.

Cercetarea AMI mai arată că, în majoritatea cazurilor, pacientele nu sunt redirecționate: 90% dintre spitale și clinici au declarat că nu trimit în altă parte femeile care solicită întreruperea sarcinii la cerere, deși această obligație este prevăzută expres în Codul Deontologic al medicilor (art. 34). Dintre cei care au declarat că trimit pacientele către alte unități medicale, peste jumătate au oferit informații despre căi de referire către clinici și spitale unde acest serviciu nu este, de fapt, disponibil.

Cercetarea telefonică s-a derulat în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, după identificarea la nivel național a 1.000 de unități medicale, clinici și spitale publice și private care figurează cu secții de obstetrică-ginecologie. Dintre acestea, au fost eliminate 41 de unități din cauza identificării clinicilor/spitalelor ca dubluri, a funcționării clinicii exclusiv ca punct de recoltare, a reprofilării clinicii către alte specialități sau a pensionării medicului. Fiecare unitate medicală a fost sunată de minimum 4 ori, în zile diferite și în momente diferite ale zilei, se menționează în respectivul raport.

În Sibiu femeile pot să facă avort la cerere doar în sistemul privat

Din cele 29 de unități medicale disponibile în județul nostru pentru servicii de obstetrică-ginecologie, nouă dintre acestea nu au fost disponibile la telefon sau nu au răspuns la adresele trimise în vederea obținerii informațiilor necesare. În plus, alte cinci au refuzat să furnizeze informații relevante iar 10 unități medicale din Sibiu au refuzat să efectueze avorturi chirurgicale la cerere sau avorturi medicamentoase sub pretextul că „nu face domnul doctor deloc la cerere, e unul nou și nu face”, ”nu se fac, veniți să vorbiți la spital personal cu șeful secției, deoarece la telefon nu vă pot spune motivul”, se specifică în raport.

Este de menționat că în sistemul public, nu există o unitate medicală care să ofere servicii de avort la cerere. Pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență, la secțiunea de Obstetrică-Ginecologie, opțiunile pentru Avort Medicamentos sau Avort la Cerere lipsesc din lista de tarife și servicii.

Aproape 2500 de lei cea mai scumpă întrerupere de sarcină la Sibiu

În ceea ce privește sistemul privat, în județul Sibiu am identificat patru locații care oferă aceste servicii. La Novo Clinique, avortul medicamentos este disponibil pentru 700 de lei. La Clinica Misan Med, există opțiuni atât pentru avort medicamentos, cât și pentru chiuretaj uterin, cu tarife începând de la 800 de lei, în timp ce la Clinica RMN-Diagnostica, avortul medicamentos costă 1200 de lei.

La MedLife Polisano, prețul pentru chiuretaj uterin poate ajunge până la 2460 de lei, după o consultație în prealabil care costă 480 lei. Chiuretajul uterin pentru sarcini de peste 10 săptămâni de gestație, care include anestezia generală și consultația de control variază între 1915.00 lei și 2460.00 lei iar chiuretajul uterin sub 10 săptămâni de gestație care include anestezia generală și consultatia de control variază între 1640.00 lei și 2185.00 lei. În urma controlului medical, pentru intervenșii și proceduri

Franța a devenit prima țară care garantează dreptul la avort

Într-un gest fără precedent și cu doar câteva zile înainte de Ziua Internațională a Femeii, parlamentarii francezi au adoptat o hotărâre de includere a dreptului la avort în Constituția țării, astfel Franța devine prima țară din lume care introduce și garantează acest drept.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Puteti pune un hyperlink la raportul citat? Intregul articol este despre datele din raport, insa linkul catre raport nu este inclus nicaieri.