Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au răspuns în acest sfârșit de săptămână unui număr de 162 de solicitări venite pe numărul de urgență 112, după cum urmează:
- 134 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale;
- 14 incendii de vegetație: care au afectat o suprafață de aproximativ 15 ha de teren produse în localitățile Sibiu, Viile Sibiului, Avrig, Mârșa, Dumbrăveni, Mediaș Săcel, Scoreiu, Șura Mare și Șaroș pe Târnave;
Incendii la două locuințe din județul Sibiu
Sâmbătă, în jurul orei 18:00, în municipiul Mediaș, pe strada 1 mai, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu la o casă de locuit. Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD. În momentul sosirii forțelor la fața locului, incendiul se manifesta cu flacără în holul de acces în locuință. Incendiul a fost lichidat prompt, însă au fost afectate de foc ușa de intrare în imobil, precum și acoperișul de la intrarea în locuință (aproximativ 8 mp.) Incendiul a fost cauzat de utilizarea sursei de aprindere (chibirturi) în apropierea materialelor combustibile.
Luni dimineață în jurul orei 03:30, pompierii sibieni au intervenit la ieșirea din localitatea Tălmaciu pentru stingerea unui incendiu la o anexă gospodărească. La fața locului au fost mobilizate o autospecială de stingere și un echipaj SMURD, precum și SVSU Tălmaciu. Incendiul se manifesta generalizat la o anexă gospodărească unde se aflau animale și unde erau depozitate si alte bunuri. Pompierii au salvat doi porci din cei patru adăpostiți în anexă, mai multe găini și o parte din bunurile depozitate precum și un autoturism parcat lângă anexă. Din nefericire anexa a ars în totalitate, incendiul fiind cauzat de efectul termic al curentului electric.
”Având în vedere numărul mare de incendii de vegetație înregistrat în acest sfârșit de săptămână produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, vă reamintim că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.” a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.