profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”

În urmă cu aproximativ o lună de zile, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a susținut că Liceul „Carol I” va deveni structură a Liceului de Artă „prin absorbție”, din cauza numărului mic de elevi pe care liceul tehnologic îl are. Prin publicarea articolului despre această decizie, conducerea și profesorii de la Liceul de Artă au aflat pentru prima dată despre această schimbare, fapt ce a dus la mai multe nemulțumiri.

Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură „Carol I” Sibiu se desființează, urmând să devină structură a Liceului de Artă din Sibiu. Liceul „Carol I” are doar 250 de elevi, ceea ce înseamnă că nu mai poate avea personalitate juridică. Membri ai sindicatelor și în același timp profesori la Liceul de Artă se arată nemulțumiți de decizia ISJ ca fuziunea să se facă cu liceul vocațional. Prin urmare, au trimis un memoriu către Instituția Prefectului, Inspectoratul Județean Sibiu, Primărie și au trimis un mesaj Ministrului Culturii, Raluca Turcan, pentru a se face o reanalizare a acestei decizii.

Citește și: Liceul „Carol I” din Sibiu se desființează. Devine structură a Liceului de Artă, „prin absorbție”

Cei trei profesori ai Liceului de Artă din Sibiu, Daniela Maria – profesor de pian și lider de sindicat SLI, Gabriel Mărgineanu – profesor de educație fizică și lider de sindicat SIP și Călin Dan Băban – profesor de matematică și membru al Consiliului de Administrație au realizat un memoriu în care au enumerat argumentele potrivit cărora nu ar fi avantajos pentru niciuna din părți ca cele două licee să fie fuzionate. Mai mult, memoriul redactat a fost semnat de către 76 de cadre didactice, cadre didactice auxiliare și nedidactice din cadrul Liceului de Artă Sibiu, reprezentând părerile întregului colectiv.

profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”

Prima nemulțumire – lipsa transparenței

Nu este prima dată când se urmărește ca Liceul de Artă să fie comasat cu un alt liceu. Această situație s-a repetat în 2013, însă până la urmă s-a hotărât să se renunțe la ideea respectivă după mai multe solicitări și intervenții venite din partea reprezentanților Liceului de Artă.

„Știu că legal schimbarea de genul acesta se face de către Inspectoratul Școlar și după aceea  cu acordul Primăriei. Nemulțumirea este că lucrul acesta s-a mai încercat în 2013 și domnul inspector de atunci a venit la o discuție în cadrul liceului. Din punctul acesta de vedere, transparența aceasta nu a existat și acum. Dacă ne respectăm ca și parteneri în educație ar trebui să avem o comunicare eficientă ca să nu creăm nemulțumiri, ca să nu creăm tot felul de situații cum este și aceasta, să fim nevoiți să facem memorii la Prefectură, Inspectoratul Școlar, Primărie și vă spun sincer am transmis și un e-mail doamnei Raluca Turcan”, a declarat prof. Gabriel Mărgineanu, lider al sindicatului SIP.

„Din punct de vedere legal, nu trebuia să ni se ceară acordul. Noi mergem doar pe transparență și pe bună colaborare ca și parteneri în educație. Dacă luăm acel ordin cu rețeaua școlar, într-adevăr din punct de vedere legal nu trebuia să fim consultați”, a completat directorul Liceului de Artă, Mona Dăncăneț.

profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”

„ISJ nu face diferența între Legalitate și Oportunitate”

Profesorii de la Liceul de Artă consideră faptul că asocierea cu Liceul Tehnologic „Carol I” nu este una oportună din mai multe puncte de vedere. Profesoara de pian și liderul de sindicat al SLI la Liceul de Artă Sibiu, Daniela George, susține că Liceul de Artă este un liceu cu tradiție, care funcționează din 1957, cu o identitate proprie, cu un management de liceu vocațional de artă, cu studiu și ore individuale de a forma artiști muzicieni și plasticieni. Profesoara Daniela George susține că profesorii își doresc pentru liceul lor un management coerent, simplu, profesionist, focusat pe aceste principii.

„Nemulțumirea cadrelor didactice, didactice auxiliare și nedidactice de la Liceul de Artă din Sibiu este aceea că această comasare prin fuzionare este legală, dar nu este oportună. Nu este potrivită pentru Liceul de Artă din Sibiu. Această uniune între un liceu de artă vocațional și un liceu de tehnologic de construcție nu este o asociere firească. Acum 10 ani s-a mai încercat acest lucru. Atunci părinții elevilor ne-au fost alături, la fel ca și acum, și au inițiat petiții, memorii și au fost și manifestații de stradă. S-a încheiat capitolul și nu s-a finalizat această uniune. Acum, revine această idee și noi o considerăm că nu este o asociere corectă și considerăm că alte licee din Sibiu s-ar fi putut uni cu Liceul Carol I. Legislația pe care a dus-o în răspuns Inspectoratul Școlar demonstrează că și alte licee puteau să absoarbă prin comasare sau fuziune acest liceul de construcții”, a spus Daniela Maria George, profesor de pian și lider de sindicat al SLI la Liceul de Artă Sibiu.

profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”

Profesorii de la Liceul de Artă au făcut inclusiv o listă cu liceele pe care le considerau mai potrivite pentru a face fuziune prin absorbție cu Liceul Tehnologic „Carol I”. Printre acestea se enumeră Liceul Tehnologic Independența, Colegiul Tehnic Cibinium, Liceul Tehnologic Agricol, Liceul Tehnologic Avram Iancu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul Teoretic Constantin Noica sau Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna.

„Trebuie să ne gândim că sunt alte licee de profil tehnologic cu care Liceul Carol s-ar fi putut uni. Atunci se pierdeau acele specializări care ISJ susțin că nu ar dori să le piardă, dar problema se pune și sub o altă formă. De la anul va intra în vigoare noua lege, acolo unde se specifică foarte clar că liceele trebuie să fie vocaționale, teoretice sau tehnologice, ceea ce la noi, prin fuziunea aceasta, va fi o problemă fantastică. Putea să se fuzioneze între două licee tehnologice care puteau rămâne pe viitor licee tehnologice, nu se pierdeau acele specializări și mergeam în continuare cu acel număr de clase”, a spus liderul de sindicat SIP, Gabriel Mărgineanu.

profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”
Liceul Tehnologic „Carol I”

„Nu dorim să facem discriminare”

Profesorii de la Liceul de Artă exclud orice formă de discriminare și afirmă că nu este vorba sub nici o formă despre diferențieri. Reprezentanții liceului afirmă clar că argumentele aduse țin de modul în care ambele instituții vor fi afectate de această schimbare, dacă va fi aprobată de Ministrul Educației.

„Argumentele noastre sunt într-un memoriu înaintat care are același conținut și la ISJ și la Prefectură. Răspunsurile primite sunt identice. Legalitate există, dar nu este oportunitate. Noi am scris că poziția noastră este în baza respectului reciproc pentru cadrele didactice ale oricărui liceu și pentru orice elev care are o opțiune de orientare școlară. Dorești să devii tinichigiu sau dorești să devii pianist. Nu discutăm despre o diferență între copii. Viața este formată din toate meseriile, problema este că sigur vor fi disfuncționalități în viitorul management. Este imposibil să creezi un conglomerat cu priorități atât de diferite pentru toate secțiile. Încercăm pe cale amiabilă, să aducem argumente pentru reanalizarea deciziei”, a afirmat prof. Daniela Maria George, lider de sindicat al SLI la Liceul de Artă Sibiu.

„Vor fi afectați anumiți colegi”

Profesorul de educație fizică și liderul de sindicat SIP, Gabriel Mărgineanu, își arată îngrijorarea față de eventualele restrângeri de activitate a cadrelor didactice și mai ales de o restructurare a cadrelor didactice auxiliare și a personalului nedidactic. „Vor fi afectați anumiți colegi pentru că sunt anumite posturi unice. Poate fi un singur administrator, nu pot exista două contabile, un bibliotecar și un informatician. Va apărea o problemă”, a spus Mărginean.

În memoriul realizat, profesorii amintesc și faptul că la nivel național nu există un liceu de artă care să fie unit cu un liceu tehnologic, devenind astfel o structură organizatorică în opoziție cu conceptul de structură școlară liceală specializată pe filiere.

profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”
sursa foto: Facebook

Teama de a fi „plimbați” prin alte clădiri

Profesorul de matematică și membru al Consiliului de Administrație, Călin Dan Băban, a fost pentru mai mulți ani director la Liceului de Artă din Sibiu. Profesorul speră ca Liceul de Artă să nu fie din nou mutat din clădirea unde își desfășoară activitate în prezent și își exprimă poziția față de liceele tehnologice, extrem de importante într-o comunitate.

„Este și o teamă a noastră de a fi mutați, poate fi o consecință a acestei decizii. Tot timpul Liceul de Artă fost plimbat și tot timpul ni s-a pus în vedere că trebuie să se mute dintr-o clădire în alta. Asta înseamnă că s-ar putea să ne mute la Carol. Clădirea aceasta și cea unde funcționează Liceul Carol este tot o clădire revendicată”, a spus prof. Călin Dan Băban.

profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”

Atât profesorii, cât și actualul director al unității de învățământ își doresc ca proiectului unui nou Liceu de Artă să fie dus la bun sfârșit, astfel încât să se poată muta într-o clădire nouă. „Toți colegii mei au speranța că se va construi acel Liceu de Artă. Colegii care au muncit, care au fost consultați când s-a făcut acel proiect, care au dorit acele săli de studiu de muzică”, a susținut directorul Liceului de Artă, Monica Dăncăneț.

„În februarie a fost votat din nou menținerea fondului de investiție pentru o nouă construcție pentru Liceul de Artă Sibiu și atunci ne întrebăm, dacă noi avem în perspectivă această hotărâre a Consiliului Local de a primi o nouă locație, despre această comasare prin fuzionare, noi suntem perturbați de la drumul nostru. Așteptăm finalizarea investiției de pe strada Oituz”, a spus prof. Daniela George, lider de sindicat SLI.

Directorul Liceului Carol I nu a vrut să comenteze referitor situația actuală a unității de învățământ. „Sunt managerul Liceului Carol I și nu am cunoștință de demersurile făcute de alte persoane”, a declarat Alina Soare Popescu, directorul Liceului Tehnologic Construcții și Arhitectură „Carol I”.

profesorii de la liceul de artă refuză fuziunea cu liceul „carol i”. au făcut memoriu la isj sibiu: ”nu este potrivită”

Ce spune ISJ Sibiu despre situație

Inspectorul Școlar Județean Sibiu a transmis un răspuns la memoriul cadrelor didactice de la Liceul de Artă prin care este justificată fuziunea între liceul tehnologic și cel vocațional. „Justificarea alegerii Liceului de Artă Sibiu ca unitate de învățământ absorbantă a avut în vedere criteriile precizate la art. 3 alin (2) lit a) – e) din Metodologia privind reorganizarea unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, aprobată prin Ordinul ministerului Educației nr. 6799/2023 (…)”, se arată în răspunsul ISJ, urmat fiind de o expunere a structurii organizatorice a unităților de învățământ înainte de reorganizare.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu