Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov a desfășurat o acțiune de control la magazinele chinezești ce iși desfășoară activitatea in cadrul regiunii, respectiv în județele Sibiu, Brașov, Mureș, Covasna și Harghita.
După verificările realizate, comisarii au constatat următoarele nereguli și au aplicat următoarele sancțiuni:
• S-au verificat 40 de unități care vând produse cu proveniență China
• 123 amenzi contravenționale, în valoare de 642500 lei și 30 avertismente
• oprire temporară a prestării serviciului de comercializare, până la remedierea deficiențelor
• retragere temporară de pe piață, produse neconforme, în valoare de 358628 lei
• oprirea definitivă a unor produse în valoare de 56217 lei
• propunerea sancțiunii complementare de ÎNCHIDERE DEFINITIVĂ A UNITĂȚII pentru nerespectarea măsurii dispuse
CRPC Brașov anunță că magazinul închis definitiv este în municipiul Brașov. ” Abaterea cea mai gravă s-a constatat la mag chinezesc din Brintex Brașov. Având în vedere volumul mare de marfă cu deficiențe s-a oprit temporar prestarea serviciului până la remediere deficiențelor. Operatorul economic nu a remediat deficiențele, dar ne-a solicitat redeschiderea unității . La data revenirii unitatea funcționa și ca urmare pentru nerespectarea măsurilor dispuse acesta a fost sancționat contravențional și a doua oară și ca măsură s-a propus închiderea definitiva a unității. Decizia de închidere a fost emisă și comunicată operatorului economic”, se arată într-o comunicare de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov.
Neregulile constatate în magazinele chinezești din Regiune, au fost următoarele:
1. Produse textile damă, bărbați și copii:
S-au identificat produse textile contrafăcute, s-a constatat lipsa elementelor de identificare privind compoziția fibroasă, denumirea articolelor traduse în limba română și a informațiilor privind denumire și adresă producător/importator/distribuitor.
2. Produse cosmetice:
În cazul celor mai multe produse expuse comercializării s-a constatat lipsa elementelor de identificare și caracterizare traduse în limba română, lipsa etichetelor individuale, lipsa indicării gramajului, a denumirii producătorului /importatorului, de asemenea s-au identificat produse cu data de minimă durabilitate depășită.
3. Produse electrice/electronice:
S-a identificat lipsa informațiilor traduse în limba română (instrucțiuni de folosire), lipsa marcajului CE, aplicarea unor marcaje asemănătoare cu marcajul de conformitate CE, care pot induce în eroare consumatorii asupra conformității produselor, a informațiilor privind eventualele riscuri în exploatare și a informațiilor privind deșeurile electrice si electronice, neafișsre valoare timbru verde, de asemenea unele produse electronice nu erau însoțite de cărțile tehnice aferente, de certificatele de garanție, respectiv declarațiile de conformitate.
4. Încălțăminte:
La articolele de încălțăminte s-a constatat lipsa informațiilor privind compoziția materialelor, modul de întreținere, și denumirea și adresa producătorului/ importatorului/distribuitorului acestuia.
5. Jucării:
În cazul jucăriilor s-a identificat un număr mare de produse ce nu prezentau etichete cu traducere în limba română a informațiilor esențiale (denumire importator/distribuitor, număr lot, atenționări privind vârsta utilizatorului sau eventualelor riscuri posibile), lipsa marcajului CE, aplicarea unor marcaje asemănătoare cu marcajul de conformitate CE, s-au identificat jucării periculoase, s-au efectuat 16 notificări în sistemul “Safety Gate”.